06.05.2015
Moldova, Сomunitate

Elena: „De la seminar am plecat cu noi prieteni”

Între 1 și 3 mai, Centrul de informație GENDERDOC-M a organizat un seminar în afara orașului pentru părinții a căror copii sunt LGBT.

Seminarul a fost condus de către psihologul cu experiență al Centrului – Oxana Gumenaia și la el s-au discutat probleme care îi preocupă nu doar pe reprezentanții comunității LGBT, dar și pe părinții lor. Temele discutate au fost diverse, printre ele s-au regăsit „Norma și noile tendințe în percepția ei”, „Orientarea sexuală și identitatea de gen”, „Homofobia și transfobia interioare”. Informația despre ce sun stereotipurile, prejudecățile și stigma interioară au trezit un interes sporit părinților. Pe lângă asta, părinților li s-a dat de înțeles că dialogul cu copiii este posibil, mai ales cel constructiv, care ar trebui să se bazeze pe dorința de a înțelege copilul.

„Dacă părinții își tratează copilul și problemele lui cu înțelegere și încearcă să le discute deschis și în mod constructiv, atunci în majoritatea cazurilor aceste probleme sunt rezolvate, dispare neînțelegerea”, spune Oxana. „Este foarte important ca părinții să înțeleagă corect necesitățile copiilor lor, pentru că problema poate fi rezolvată cu condiția că ești informat despre ea. Anume cu aceasta și ne-am ocupat la seminar – ne-am străduit să oferim informație veridică părinților despre copiii lor, iar copiilor, cum să se comporte și ce să facă dacă au decis să spună părinților taina despre orientarea lor sexuală”.

Primele două zile au fost dedicate părinților, iar în a treia zi, au fost invitați copiilor lor. Am făcut acest lucru pentru ca părinții să pună în practică cunoștințele teoretice acumulate în primele două zile.

Elena (la cererea interlocutoarei nu menționăm familia) a participat pentru prima dată la seminar. Fiul ei este un gay care a decis să se deschidă mamei și să-i spună despre orientarea lui sexuală. „Acest eveniment a devenit pentru mine o adevărată descoperire, ne-a spus Elena după seminar. La el am primit anume acea informație de care aveam nevoie. Pentru că până acum, îmi consideram fiul incorect, ca să-i zic așa. De aceea, îi sunt foarte recunoscătoarea Centrului și Oxanei pentru că au organizat acest seminar și m-au invitat să particip. Singură nu aș fi ajuns la asta niciodată. Eu multe puteam înțelege în comportamentul fiului meu, însă interesul lui față de tineri la fel ca el, nu înțelegeam. Eu sunt mamă – vreau să dădăcesc nepoți. Din acest motiv, toate acestea reprezentau o mare problemă pentru mine, care îmi încurca în relațiile cu fiul meu. Desigur, ca orice mamă, îmi iubesc fiul, însă nu puteam înțelege dorința lui esențială pentru viață. După seminar, în mintea mea totul a devenit clar, am început să-mi înțeleg și să-mi iubesc fiul și mai mult. Ce bine că la seminar au fost și alți părinți, care au tot așa copii. Am înțeles că nu sunt singură în dorința mea de a rezolva problema care mă frământă. La seminar, mulți dintre ei încercau să mă susțină, îmi vorbeau despre relațiile lor cu copiii. Acum, suntem prieteni cu ei. Adică, de la seminar am plecat nu doar cu alte viziuni, da, anume viziuni, ci și cu noi prieteni, unul dintre care este fiul meu”.

La rândul său, Oleg, fiul Elenei, a vorbit despre cum îi era foarte frică să se deschidă mamei sale. „Am trăit cu această frică patruzeci de ani. Sunt sigur că dacă m-aș fi deschis mamei mele în altă situație, ea ar fi primit totul altfel: probabil foarte dramatic. Probabil avea să fie stres, presiune și alte lucruri neplăcute. Nici nu vreau să mi le închipui. Un mare mulțumesc  Oxanei, și desigur, Lenei și Nataliei (angajate ale GENDERDOC-M, care au participat la seminar împreună cu Oxana), care au lucrat împreună, și datorită cărora la seminar m-am simțit liniștit. A fost minunat și pentru că la seminar erau și prietenii mei – Andrei și Alexei. Ei m-au ajutat să trec peste frică. Datorită lor, mi-am făcut un nou – vechi prieten – mama”.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Mobilizarea și implicarea persoanelor BSB și LGBT la răspunsul național HIV”, a cărui coordonator este Veaceslav Mulear.

Vă reamintim că astfel de seminare sunt desfășurate nu prima și nici ultima dată. Următorul este programat pentru luna iulie. Ne adresăm celor care ar dori să participe: telefonați la numărul 069120261 (Natalia), întrebați cum să completați formularul.

Eugen CHIHAI

Previous Următorul