31.03.2017
Moldova, Drepturile omului

Doi funcționari au reacționat la îndemnul GENDERDOC-M

Doi funcționari din cei 26 care au primit scrisori în cadrul campaniei #AcumETimpul, au răspuns la îndemnul GENDERDOC-M de a asigura respectarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor, locuitorilor și oaspeților Republicii Moldova indiferent de caracteristicile particulare ale acestora.

Marian Lupu, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova a mulțumit GENDERDOC-M pentru îngrijorare, spiritul civic și inițiativă menționând că va încerca să ia în considerație problemele abordate.

Iar Vladimir Țurcanu, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, membru al fracțiunii Partidul Socialiştilor din Republica Moldova  și-a exprimat convingerea că „legiuitorul a ținut și va ține în continuare cont de tradiţiile şi valorile unanim recunoscute de întreaga societate”, și anume principiul respectării reciproce a drepturilor omului.

GENDERDOC-M salută reacția funcționarilor: „Este binevenită, dar totuși am dori să vedem pași concreți în vederea asigurării egalității și nediscriminării pentru toate persoanele din grupurile marginalizate”, spune Artiom Zavadovschi, Coordonator de Program Dezvoltarea Comunității LGBT, „pentru că la nivel politic nu prea sunt schimbări majore în această direcție. Până acum nu a fost elaborat Planul National de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului. Știu că se lucrează la el, dar trebuia să fie adoptat încă în 2014, imediat după expirarea planului anterior”.

Scrisorile au fost expediate funcționarilor publici de rang înalt, inclusiv președintelui Republicii Moldova Igor Dodon. Pe lângă scrisoare, funcționarii au primit  un set de carduri, în care a fost prezentată situația reprezentanților din câteva grupuri discriminate în Republica Moldova.

Fiecare dintre eroii campaniei a venit cu un mesaj care explică cum sunt discriminate persoanele din grupul său și un îndemn care spune că nu e cazul să așteptăm timpuri mai bune pentru a eradica prejudecățile și discriminarea din societate. Există oameni care suferă acum, prin urmare soluționarea problemei nu poate fi amânată:

„Ni se spune că timpul pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cele mai discriminate persoane încă nu a venit. Ni se spune că trebuie să mai răbdăm până ni se vor respecta drepturile și demnitatea umană. Noi – femeile, persoanele care trăiesc cu HIV, persoanele cu abilități variate, persoanele gay, lesbiene și trans, persoanele în etate, persoanele de diferite etnii – declarăm: #AcumETimpul pentru egalitate.” Spune mesajul scrisorii.

Doina IPATII

Previous Următorul