19.05.2016
Moldova, Pride

Dialog despre Comunități, tradiții și norme… efemere

În cea de a doua zi a festivalului „Moldova Pride” persoanele și prietenii LGBT s-au implicat într-un dialog social cu tema „Comunitate. Tradiție. Normalitate”.

Facilitatoarea discuției, Victoria Apostol, fondatoare a mișcării feministe din Republica Moldova și-a început discursul prin a analiza fiecare termen din titlul discuției, apoi a propus participanților să discute despre efemeritatea fiecăruia dintre fenomene:

„Normele, tradițiile și comunitățile sunt schimbabile”, crede Victoria, „Ele se schimbă prin faptul că noi, oamenii le definim. Noi decidem ce este normal și ce nu. Așa precum oamenii se schimbă de la o generație la alta, la fel se schimbă și normele. Prin urmare, avem abilitatea și oportunitatea să schimbăm aceste norme, dacă nu mai sunt valabile pentru generația și timpul nostru”.

În această ordine de idei, participanții la discuție și-au expus opiniile privind posibilitatea de a schimba atitudinea socială despre ersoanele LGBT. Printre idei au fost reformele legislative, separarea clară a statului laic de biserică și dialogurile individuale.

„În România am avut iluzia că putem schimba biserica, societatea, dar după 20 de ani de muncă am înțeles că am bătut apa în piuă. Dar poate nu e cazul să ne concentrăm pe tradițiile care trebuie schimbate, sunt alt gen de tradiții care merită efortul nostru, este vorba despre tradiția respectării drepturilor omului, tradiția instituțională”, a declarat Vlad Beșliu, participant venit din România.

Participanții la discuție au ajuns la concluzia că „normalitatea” este un termen subiectiv, care ar trebui exclus din limbaj și înlocuit cu „diversitate” sau „varietate”. Pentru că orice lucru despre care se vorbește mult și tare devine, la un moment dat, uzual și prin urmare, normal pentru societate.

S-a discutat de asemenea despre internalizarea ideilor educate în familie, apoi instituții de învățământ și societate . Din cauza internalizării mulți oameni refuză să accepte idei și informații noi pentru ei. Anume internalizarea contribuie la perpetuarea ideilor nocive, precum homofobia, cred participanții la eveniment.

Oaspeții și gazdele evenimentului au discutat și despre vizibilitatea persoanelor LGBT, ca soluție împotriva internalizării: „Vizibilitatea persoanelor LGBT este foarte importantă. Dacă toate persoanele din comunitate ar face într-o bună zi coming out , atunci Moldova s-ar trata imediat de homofobie, pentru că ar înțelege cât de multe persoane diferite sunt printre rudele și prietenii lor. Pentru asta însă e nevoie de legi bune, care să protejeze aceste persoane”, a declarat Angela Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT a Centrului de informații GENDERDOC-M.

Alexei Marcicov, Preşedintele Centrului de Informaţii GENDERDOC-M a declarat însă că nu e problema doar în lipsa legilor. Multe peroane din comunitatea LGBT dau dovadă de fățărnicie, creând familii heterosexuale fictive, pentru a-și asigura confortul în societate și a-și înlesni creșterea profesională: „Problema nu constă doar în faptul că ne mint pe noi, dar mai și crează falsa iluzie că doar familiile heterosexuale pot fi fericite.

În această ordine de idei Victoria Apostol a menționat duplicitatea unor organizații neguvernamentale din Republica Moldova, care se declară apărătoare ale drepturilor omului, dar nu se implică în evenimente concrete, în care se cere public apărarea drepturilor LGBT: „Nu e de înțeles pentru mine când un ONG selectează drepturile pentru care luptă și cele pentru care nu luptă”.

Organizatorii Evenimentului au mulțumit tuturor persoanelor care sprijină festivalul „Moldova Pride” și au declarat că anume datorită faptului că atât de multe persoane publice vorbesc deschis despre Campania „Fără frică”, ei au curajul să invite oameni la „Marșul Solidarităii„ , în premieră, public, într-o conferință de presă, fără să le mai fie frică de persoanele homofobe. Ceea ce demonstrează că vorbind deschis despre anumite adevăruri poți schimba atitudini și concepte cum ar fi „normalitatea”. Și tradițiile sunt efemere, unele mor, iar altele apar. Festivalul „Moldova Pride”, fiind la a 15-a aniversare, devine și el o tradiție tot mai greu de negat.

Doina IPATII
Foto: Artiom Zavadovschi
Video: GDM

Previous Următorul