20.06.2022
Moldova, Pride

Deputat moldovean: „Nu poate să-ți spună politicienii pe cine trebuie și pe cine nu trebuie să iubești”

Marșul PRIDE 2022 a adunat un număr record de participanți, iar printre motivele care au determinat multă lume nouă să vină, pare a fi încercarea primarului capitalei, Ion Ceban, de a împiedica desfășurarea sa.

„În principiu, nu mă interesam prea mult despre comunitatea LGBT, nu m-am gândit la faptul că li se încalcă drepturile până în momentul în care am văzut că domnul primar încearcă să pună la îndoială un drept pe care îl are toată lumea, dreptul la întruniri. Atunci mi s-a confirmat foarte clar necesitatea unui astfel de marș”, a declarat Sergiu, unul dintre participanții la marș.

„Anume faptul cât e de împotrivă el, m-a făcut să vreau să particip , să nu le mai spună Domnul primar ce să facă cu viața lor personală”, a adăugat Anna.

Mai mulți participanți au purtat pancarte cu inscripții prin care îi mulțumeau primarului „pentru motivație”, „pentru că i-a unit”, ori explicative de genul „Chișinău este casa noastră. Organizăm marșul acasă”.

Pe lângă numărul record de aliați, la marș a venit  mult mai mulți oameni din comunitatea LGBT+. Tinerii care își descopereau fața și identitatea doar la evenimente închise, în grupuri restrânse, astăzi au fluturat cu steaguri care îi reprezintă și au zâmbit larg camerelor de luat vederi:

„Am emoții greu de descris. A fost primul meu marș și nu știam exact la ce trebuie să mă aștept. Mi-a fost frică de provocări. Dar a fost totul extraordinar”, a spus Stela Roxana.

„Nu a fost deloc ușor să ies pentru prima dată la marș. Marșul Pride este un pas important pentru mine. Astăzi sunt printre oameni care mă acceptă așa cum sunt și asta mă va ajuta să-mi accept identitatea, să nu-mi mai fie frică și rușine de mine”, a declarat o participantă care a preferat să păstreze anonimatul.

„Sunt atât de mândră de fiecare dintre noi, că am reușit, în sfârșit, să ieșim la primul marș. Am înțeles că trebuie să vorbim mai mult despre noi, pentru ca lumea să ne cunoască așa cum suntem și să ne accepte”, a spus Emilia.

„Moartea lui Felis m-a făcut să vin aici. Am fost și eu supusă bullying-ului de multe ori și știu cât de greu poate fi. Astăzi am venit să-mi arăt public sprijinul pentru toți oamenii din comunitate. M-am simțit atât de bine aici. Am simțit că pot face ceva important pentru noi toți”, a adăugat Magda.

Printre participanți au fost mai multe persoane publice, printre care membri ai delegației UE, reprezentanți ai mai multor ambasade, precum și deputați din parlamentul Republicii Moldova.

Dumitru Alaiba, deputat (PAS), a postat în dimineața dinaintea marșului un mesaj de sprijin pentru comunitatea LGBT, gest care a trezit un val de ură pe rețelele de socializare. L-am întrebat ce l-a motivat să lanseze mesaje nepopulare pentru politica moldovenească.

„Important e să nu ne lăsăm intimidați. Sunt conversații care trebuie să se întâmple în societatea noastră, chiar dacă sunt greu de înțeles la moment. Dar ele nu au să fie înțelese până nu vom avea această conversație. Trebuie să apărăm drepturile fiecăruia, ale celor cărora le sunt încălcate drepturile, nu ale celor care se bucură de toate privilegiile. Și asta trebuie să facem de fiecare dată, indiferent de tipul de minoritate”, a spus deputatul.

În același context, colegul său, Eugeniu Sinchevici, a spus că: „Unicul sens în viață este să trăiești fericit. Și de ce noi ar trebui să facem viața altora mai puțin fericită? A fost o fată, Felis care recent s-a sinucis. Noi credem că asta nu e ok. Societatea trebuie să înțeleagă că dragostea nu e de competența statului, nu poate să-ți spună politicienii pe cine trebuie și pe cine nu trebuie să iubești”.

Printre participanți au fost mai multe femei care au venit să-și susțină copiii din comunitate:

„Este primul marș la care am venit și mă așteptam să fie mult mai mare. Dar a fost foarte vesel și am descoperit foarte mulți oameni de treabă aici”, a spus Oxana, mama unei persoane din comunitatea LGBTQI+

Persoanele care vin de mai mulți ani la marș au remarcat că a fost cel mai colorat, sonor și vesel marș de până acum:

„ Аzi am ieșit din nou pentru cei care nu pot să iasă. Oameni cărora le este frică în continuare că dacă se va afla despre orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, vor fi concediați sau vor fi respinși de familie. Pentru ei trebuie să ieșim astăzi. Noi putem să facem asta, suntem privilegiați s-o facem pentru că pe noi nu au să ne dea afară de la lucru”, a spus Natalia, participantă la marș.

„Noi vrem să trăim într-o societate unde fiecare are dreptul să iubească pe cine iubește și să fie cine este. Eu vreau să trăiesc într-o societate de genul ăsta și vreau să-mi creez o familie într-o societate de genul ăsta. Cei care nu pot să iasă la marș, trebuie să știe că este multă lume care îi sprijină așa cum sunt, iar cei care sunt homofobi să știe că persoanele LGBTQI+ și persoanele aliate nu sunt niște demoni, dar sunt oameni simpli așa cum ne vedeți”, a declarat Polina Ceastuhina.

 

Doina IPATII

Foto: Doy Docițan și Rodion Gavriloy

Previous