06.07.2020
Moldova, Drepturile omului

Declarație privind comportamentul abuziv al unor reprezentanți ai forțelor de ordine

Pe parcursul mai multor ani, Centrul de Informații GENDERDOC-M a avut o colaborare fructuoasă cu Ministerul Afacerilor Interne, în urma căreia a scăzut considerabil numărul de abuzuri și atitudini discriminatorii din partea colaboratorilor de poliție și carabinerilor față de persoanele LGBT.

Cu toate acestea, uneori se întâmplă cazuri inacceptabile pentru un stat de drept. Anume un astfel de incident s-a întâmplat pe data de 5 iulie, ora 16.45, când în adresa organizației a parvenit un apel pentru ajutor de la un tânăr de 17 ani.

Tânărul a comunicat că fratele său îl ține sechestrat în casă și îl amenință cu răfuială fizică, din cauză că acesta este gay. Tânărul a fost consultat de coordonatoarea programului Lobby și Advocacy, Angelica Frolov, și avocata Centrului, Doina Ioana Străisteanu.

În acest context, Angelica Frolov l-a sfătuit să apeleze la 112 pentru a chema poliția la fața locului. Tânărul i-a ascultat sfatul și a chemat poliția la adresa la care se afla. La 17.00 acolo a ajuns un echipaj de poliție, însă reprezentanții legii au refuzat să discute cu tânărul. Polițiștii s-au adresat doar fratelui-agresor. După o discuție, reprezentanții organelor de forță i-au spus băiatului că fratele său are dreptate și că acesta trebuie să-l asculte.

Tânărul a mai sunat o dată la GENDERDOC-M pentru a comunica cele întâmplate. Angelica Frolov i-a spus să roage colaboratorii de poliție să se prezinte. Aceștia, însă, au refuzat. Mai mult decât atât, au scos telefonul și au început să filmeze tânărul, spunându-i că vor încărca videoul pe Youtube, ca „să-l știe toată lumea”și „să-i fie rușine de faptul că este homosexual.”

Angelica Frolov a făcut o încercare să discute cu polițiștii și i-a rugat încă o dată să se prezinte, dar a urmat un nou refuz, după care aceștia au întrerupt discuția. Fiind îngijorată de siguranța fizică și psihologică a tânărului, Angelica Frolov a mai sunat o dată la 112 pentru a comunica despre ceea ce se întâmplă la acea adresă. Paralel a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu descrierea situației.

În scurt timp la fața locului a mai ajuns un echipaj de poliție, care și-a făcut treaba profesionist, înlăturându-l pe fratele-agresor și luând tânărul la sector, unde acesta urma să depună o plângere.

Cu toate acestea, primul echipaj de poliție a prelungit fărădelegile.

După ce tânărul a plecat de la sectorul de poliție, primul echipaj, căruia s-au alăturat alți patru colaboratori de poliție, s-a prezentat la domiciul părinților băiatului, unde i-au interogat pe părinți despre locul unde s-ar putea afla fiul lor, însă fără vreun rezultat. Ulterior, acești polițiști au încercat să interogheze și o prietenă de-a tânărului, venind la ea acasă, dar acolo se afla doar sora cea mică, care s-a speriat și nu le-a deschis ușa.

După aceste acțiuni, unul din polițiști l-a telefonat pe tânăr cu amenințări și întrebări despre locul unde se află acum. Tânărul a refuzat să le comunice locul, atunci colaboratorii de poliție i-au spus despre postarea de pe Facebook a Angelicăi Frolov și despre faptul că dacă aceasta nu șterge postarea, iar tânărul nu-și retrage plângerea, „le va fi rău tuturor”. După aceste apeluri, băiatul a deconectat telefonul pentru a nu mai fi hărțuit.

Centrul de Informații GENDERDOC-M regretă profund acest comportament ilegal și neprofesionist al echipajului de poiliție. Insistăm să fie identificați toți cei patru angajați ai poliției care au dezlănțuit hărțuirea tânărului, cerem să fie luate măsuri pentru a pedepsi acest comportament și a preveni asemenea situații pe viitor. Poliția trebuie să-și desfășoare atribuțiile funcționale conform legii, să apere ordinea publică și drepturile cetățenilor, indiferent de rasă, culoare, orientare sexuală, religie și alte criterii protejate de lege.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M: „Suntem extrem de indignați de comportamentul reprezentanților organelor de drept, care nu numai că nu au acordat asistența adecvată persoanei care i s-a adresat, dar s-au comportat ca agresori, încălcându-și complet îndatoririle corespunzătoare. Sperăm foarte mult că acesta este un caz izolat, nu o practică comună și vom lua toate măsurile necesare, pentru ca acești polițiști să răspundă pentru acțiunile lor, așa cum spune legea. Nu vom permite presiuni asupra beneficiarilor și beneficiarelor, angajaților și angajatelor organizației noastre și solicităm să fie întreprinsă o anchetă de calitate de către Ministerul Afacerilor Interne și Procuratură.”

Angelica Frolov, coordonatoarea Departamentului Lobby și Advocacy la Centrul de Informații GENDERDOC-M: „ Republica Moldova este un stat democratic, stat de drept, în care poliția are rolul de asigurare a respectării legislației în vigoare. Dacă poliția nu-și respectă obligațiile de serviciu, aceste cazuri vor fi făcute publice, chiar și în cazul când suntem amenințați și obligați să ștergem postările. Organele de forță trebuie să știe că în Moldova cu organizațiile neguvernamentale nu lucrează regulile banditești. Noi ne vom proteja beneficiarii cu orice preț și vom merge până la ultima instanță pentru a face dreptate și a face legea să lucreze. Cu cât mai multă presiune se va face pe activiștii și activistele pentru drepturile omului, cu atât mai mare și vizibilă va fi reacția noastră.”

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova.

 

Or. Chisinău

06/07/2020

Previous Următorul