30.05.2017
Moldova, Drepturile omului

Declarație: Atacuri împotriva aliaților comunității LGBT

Centrul de Informații GENDERDOC-M este alarmat de actele de violență care au avut loc pe parcursul și după festivalul „Moldova Pride 2017”.

La data de 19 mai, seara târziu, în timpul petrecerii seratei demnității LGBT, în fața clubului de noapte „Rust”, situat la adresa bd. Mircea cel Bătrân nr. 3 din Chișinău, un voluntar EVS (Serviciul European de Voluntariat), oaspete din Portugalia al festivalului, a fost atacat de către un grup de trei tineri necunoscuți cu fața acoperită și glugă pe cap. Voluntarul a fost lovit peste față după care a căzut jos. Prietenele lui, care îl însoțeau, au strigat „poliția!” și infractorii au fugit.

În perioada 15 –18 mai, Doina Ioana Străisteanu, avocata care oferă servicii juridice Centrului de Informații GENDERDOC-M, a fost atacată verbal și amenințată de către vecinul ei, Tudor Pascaneanu (avocat, profesor la ASEM). Dl Pascaneanu a folosit discurs de ură homofob și a amenințat-o cu moartea. A fost adus prejudiciu material și clădirii în care se află biroul avocatei, pereții acestuia fiind udați cu ulei.

La data de 29 mai, un voluntar al Centrului GENDERDOC-M, a fost atacat de către trei tineri necunoscuți când se plimbau în Parcul Valea Morilor. Infractorii l-au întrebat dacă el ar fi „pederast”, au aruncat în el conuri de brad și mucuri de țigară. După ce tânărul le-a răspuns că au un comportament incorect, aceștia i-au aplicat câteva lovituri peste față și în burtă, l-au amenințat cu moartea dacă acesta va depune plângere la poliție și au fugit.

În toate trei cazuri, descrise mai sus, au avut de suferit persoane heterosexuale, aliații comunității LGBT din Moldova, care cred în egalitatea drepturilor tuturor și își manifestă solidaritatea cu persoanele LGBT în mod deschis.

Centrul GENDERDOC-M face apel către pesoanele publice și reprezentanții bisericilor să se abțină de la discursurile de ură împotriva grupruilor stigmatizate din Republica Moldova și atenționează asupra faptului că infracțiunile motivate de prejudecată sunt o consecință directă a discursurilor de ură și incitare la ură și discriminare. Centrul de Informații GENDERDOC-M îndeamnă Parlamentul Republicii Moldova să voteze de urgență proiectul de lege cu numărul №301 din 01.07.2016 (de modificare a Codului penal și a Codului contravențional privind infracțiunile de prejudecată, ură și dispreț), care timp de aproape un an se află în proces de aprobare de către legiuitorii statului. În lipsa voinței politice și a unui cadru legislativ adecvat menit să prevină infracțiunile motivate de prejudecăți, precum și să restabilească în drepturi supraviețuitorii violenței, astfel de acte de violență vor avea loc și în continuare, iar infractorii se vor alege doar cu sancțiuni minore.

Vă reamintim că în data de 17 aprilie curent a mai avut loc un atac fizic asupra unei angajate a Centrului GENDERDOC-M pe motiv de expresie de gen.

Previous Următorul