18.04.2017
Moldova, Drepturile omului

Declarația GENDERDOC-M privind infracțiunile motivate de ură

Centrul de Informații GENDERDOC-M își exprimă îngrijorarea față de actul de violență care a avut loc la data de 17 aprilie 2017 împotriva unei angajate a organizației pe motivul expresiei de gen a acesteia.

Un bărbat necunoscut, în stare de ebrietate, s-a apropiat de ea, a întrebat-o dacă „este el sau ea” și a lovit-o cu pumnul peste față, după care persoana a căzut jos și s-a ales cu o comoție cerebrală. La locul săvârșirii incidentului a fost chemată echipa de poliție care a întocmit un proces verbal.

Acesta nu este primul sau singurul caz de infracțiune motivată de ură, înregistrat de către Centrul GENDERDOC-M. Numai în 2016 organizația a documentat 15 incidente și crime bazate pe homofobie și transfobie. Suntem încrezuți că există mult mai multe cazuri de acest gen, dar nu toate victimele se adresează pentru protecție și sprijin organizției și cu atât mai mult forțelor de ordine. Din păcate, nici aceasta, nici alte astfel de infracțiuni nu sunt tratate ca infracțiuni motivate de ură din cauza absenței legislației menită să pedepsească și să prevină asemenea acte de violență.

Crimele motivate de prejudecată sunt o consecință directă a discursurilor de ură și incitare la ură și discriminare ale unor reprezentanți ai statului și Bisericii împotriva persoanelor homosexuale și transgenderi.

Centrul de Informații GENDERDOC-M îndeamnă Parlamentul Republicii Moldova să adopte în mod urgent proiectul de lege №301 din 01.07.2016 (de modificare a Codului penal și a Codului contravențional privind infracțiunile motivate de prejudecată, dispreț sau ură), care timp de aproape un an se află în proces de aprobare de către legiuitorii statului. În lipsa voinței politice și a unui cadru legislativ adecvat menit să prevină infracțiunile motivate de prejudecăți, precum și să restabilească în drepturi supraviețuitorii violenței, astfel de acte de violență vor avea loc și în continuare, iar infractorii se vor alege doar cu sancțiuni minore.

 

Previous Următorul