17.05.2020
Moldova, Drepturile omului

Declarația Centrului de Informații GENDERDOC-M cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei

O societate în care oamenii își doresc să trăiască, este o societatea în care fiecare persoană - indiferent de sex, identitate de gen, orientare sexuală, religie, vârstă, etnie, abilități psihice și fizice, venit, profesie, educație, statut social, convingeri politice - poate avea o viață împlinită și, în același timp, are libertatea de a contesta decizile autorităților, atunci când acestea prezintă riscul ca anumite drepturi le-ar putea fi încălcate.

Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, Centrul de Informații GENDERDOC-M își exprimă intenția de a contribui la crearea unei astfel de societăți, în care comunitatea LGBT+, laolaltă cu toate comunitățile din țară, să se bucure de drepturile garantate de Costituție și Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M: „Cu toții ne dorim securitate pentru noi și pentru cei dragi - pe străzi, în locuri publice, în casele noastre. Pentru persoanele LGBT din Moldova, nu este sigur nicăieri: homofobia, bifobia și transfobia sunt cauze ale violenței domestice, infracțiunilor de ură în stradă, atitudii degradante față de demnitatea umană în instituții. Astăzi dorim să atragem atenția asupra fricilor și urei față de persoanele LGBT, pentru a aminti că drepturile omului sunt aceleași pentru toți și pentru a le spune persoanelor LGBT că suntem alături de ei, pentru a-i ajuta și a-I susține și a face societatea noastră sigură pentru toată lumea.”

Fiecare stat are obligația de a promova și proteja toate drepturile omului și libertățile fundamentale. Obligația primară a oricărei guvernări este de a proteja toate persoanele, indiferent de sex, orientare sexuală sau identitate de gen, de discriminare și violență, precum și să se asigure că toate persoanele se bucură de oportunități egale și tratament egal.

Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Advocacy, GDM: „Principala cauză a homofobiei este lipsa de informații. GENDERDOC-M lucrează mult pentru a informa corect despre ce este orientarea sexuală și identitatea de gen, cu scopul de a ruina stereotipurile existente în societate. În acest an vom lansa șase videouri scurte cu răspunsuri la cele mai des întâlnite întrebări legate de comunitatea LGBT+. Aceste videouri sunt parte a campaniei Coaliției Est-Europene pentru egalitatea persoanelor LGBT+ și sunt dedicate adolescenților, care au întrebări, au posibilitatea să afle răspunsul, dar ar fi bucuroși să le găsească repede într-un format scurt, frumos și simplu.”

Fiecare persoană, inclusiv lesbienele, gay-ii, persoanele bisexuale, transgen și intersex, trebuie să fie liberă să se bucure de drepturile și libertățile la care toate persoanele au dreptul peste tot.

Previous Următorul