09.03.2022
Moldova, Drepturile omului

De opt martie femeile își doresc PACE

Marșul solidarității, organizat anual cu ocazia zilei de opt martie, a fost colorat în galben și albastru în acest an. Participanții și participantele și-au exprimat astfel solidaritatea și unitatea împotriva războiului, agresiunii, nedreptății și discriminării.

„În ultimile aproape două săptămâni ne culcăm și ne trezim cu noutățile despre război, vorbim doar despre război, pentru că este practic imposibil să te gândești la altceva. Viețile noastre sunt acum umplute cu evenimentele care au loc în Ucraina. În țara noastră vin oameni alungați de război, care au nevoie de ajutorul nostru. Astăzi vrem să spunem că suntem împotriva războiului, credem că războiul din țara vecină trebuie oprit imediat. Vrem să ne exprimăm solidaritatea cu poporul din Ucraina, cu femeile din Ucraina, care sunt nevoite să-și părăsească casele, să lase în urmă tot ce au, să-și ia copii și să fugă unde le duc ochii. În același timp, suntem solidare cu acele femei care fac tot posibilul ca femeile refugiate, cele care fug de teroarea războiului, să simtă măcar puțină siguranță și căldură în țara noastră”, a declarat Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de informații GENDERDOC-M, unul dintre organizatorii evenimentului.

Manifestanții au cerut eliminarea violenței împotriva fetelor și femeilor inclusiv pe timp de criză și război, asigurarea unui dialog politic bazat pe respectarea demnității umane și a drepturilor omului, includerea femeilor la masa de negocieri și în procesul de restabilire și menținere a păcii precum și încetarea oricărei forme de violență în Ucraina și oriunde în lume.

„Sincer nu știu ce ar putea fi acum mai important decât pacea, pentru că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este evident o tragedie și noi nu ne închipuim cum un marș feminist ar putea avea loc separat de acest război și de solidaritatea cu poporul ucrainean care suferă. Eu nu știu dacă ar putea fi altfel ”, a spus Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT

Unii dintre participanții la marș s-au îmbrăcat în culorile drapelului ucrainean, alții și-au acoperit umerii cu drapelul țării vecine, iar pe lângă pancartele tradiționale care cereau drepturi și șanse egale pentru femei, erau pancarte care îndemnau la pace:

„Cred că feminismul apriori înseamnă  <împotriva războiului>. Este evident, pentru că noi știm cât de mult suferă femeile în război și în zonele de conflict. Mesajul nostru din acest an este că: <a fi refugiat este ceea ce se întâmplă cu tine, nu este despre ceea ce ești>”, a declarat Polina Ceastuhina, participantă la Marș. 

Organizatorii evenimentului au accentuat faptul că pe timp de război, femeile și fetele sunt supuse unui risc mai mare să devină victime ale traficului de ființe umane, ale violenței și exploatării sexuale. În același timp, bărbații sunt prinși în capcana masculinității toxice, care perpetuează rolul bărbaților ca apărători ai patriei și sunt trimiși pe câmpul de luptă.

„Mesajele de sprijin pentru femeile care se confruntă cu violența sunt acum valabile pentru o țară întreagă. Venim cu un mesaj dublu- despre dreptul femeilor de a face ce vor cu ceea ce le aparține. Vorbesc despre dreptul asupra propriului corp și asupra propriilor decizii. Același lucru este valabil acum pentru Ucraina, care este o țară suverană cu drept asupra propriilor hotare și decizii politice, însă atacată fără vreun motiv”, a explicat Daniel, participant la marș.

La marș au participat și cetățeni ai ucrainei:

„Ziua de opt martie, în acest an, nu e decât o nouă zi de război în țara mea”, spune Mila din Kiev. „Acest marș este o ocazie de a-mi arăta sprijinul pentru poporul meu, fiind departe de casă. Știu că vom învinge, cred în puterea Ucrainei”.

Marșul s-a încheiat cu citirea unui manifest în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Acompaniați de tobele comunității civice Occupy Guguță, participanții au strigat lozinci împotriva războiului.

„Feminismul ca mișcare politică și socială condamnă ferm și luptă împotriva discriminării, violenței și a războiului în orice circumstanță. Războiul este cea mai brutală expresie a patriarhatului, alimentat de masculinitate toxică și misogenie. Războiul din Ucraina care afectează în mod dramatic fetele și femeile, dar și bărbații, agravează și mai mult egalitățile sociale, provocând suferință, discriminare și traume. În război femeile luptă, sau, împreună cu copii și persoanele în etate sunt forțate să își părăsească casele. Totuși ele rămân invizibile, devin mai sărace, munca lor este ignorată iar corpul lor devine armă de luptă și umilință, au declarat organizatorii.

O femeie în vârstă s-a alăturat mulțimii ducând într-un cărucior o pancartă cu inscripția: <Suntem împotriva Războiului>, pe care puteau semna toți trecătorii, în semn de susținere a mesajului. 

„Mă duc să stau în fața Ambasadei Rusiei. Atât pot face. Мai mult nu pot face nimic, a explicat bătrâna izbucnind în plâns.

 

Doina IPATII

Foto GDM

Previous Următorul