09.03.2018
Moldova, Societate

De 8 martie, GDM a organizat un marș al solidarității

În data de  8 martie, Centrul de Informații GENDERDOC-M (GDM), împreună cu Platforma pentru Egalitate de Gen au organizat „Marșul solidarității între femei”. Zeci de oameni, printre care ambasadori, politicieni și reprezentanți ai societății civile s-au alăturat, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în prezent, femeile din Republica Moldova și a cere respectarea drepturilor lor de la instituțiile statului.

Participanții la marș au afișat lozinci lozinci care exprimau solidaritatea cu grupurile de femei, ale căror drepturi nu sunt respectate. Printre acestea sunt : „solidaritate cu femeile migrante”, „Eu sunt solidară cu femeile homosexuale și bisexuale, „Suntem solidare cu victimele violenței în familie”, „Suntem solidari împotriva stereotipurilor”, „solidaritate cu femeile în etate”.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a GDM a spus că este mulțumită că marșul a reușit să adune atâta lume diferită launloc: „Sunt mulțumită pentru că marșul a reușit să adune oameni de diferite etnii, vârste, orientări sexuale, persoane cu dizabilități. Este superb, pentru că scopul marșului a fost anume acesta, să arătăm că suntem solidari unii cu alții și ne respectăm reciproc diversitatea. Indiferent de faptul că suntem atât de diferiți și diferite este important să ne solidarizăm atunci când e nevoie să sprijinim grupurile de femei care se confruntă frecvent cu discriminarea, violența și încălcarea drepturilor”.

Organizatoarea evenimentului s-a arătat plăcut surprinsă de faptul că au participat foarte mulți copii la marș: „Este bine pentru că acești copii învață de la o vârstă fragedă că genul nu poate și nu trebuie să le influențeze alegerile și soarta. Fiecare are dreptul la șanse și drepturi egale în această țară”. 

Diana, una dintre participantele la marș a spus că evenimentele de acest gen i se par cel mai firesc mod de a sărbători ziua de 8 martie: „Această zi trebuie să fie marcată printr-un marș, care este de fapt un gest simbolic, ce ne aduce aminte că, până la noi, femeile au tot luptat pentru a avea dreptul la banii proprii, să se căsătorească cu cine vor, la ce vârstă vor, să aibă dreptul la copii lor, să-și poată da în judecată agresorii. Și ceea ce am obținut nu reprezintă un scop final. Suntem într-un proces continuu de luptă pentru respectarea drepturilor fiecărei femei.”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că participă la marș pentru că nu toate drepturile scrise sunt respectate cu adevărat: „În țară avem foarte multe femei ale căror drepturi nu sunt respectate sau de autorități, sau de ceilalți actori din societate. Probabil cea mai mare problemă a societății este violența împotriva femeii. Un lucru care este încă acceptat. Am văzut și statistica națională, se pare că peste 40% dintre bărbați consideră că e firesc să fie abuzate femeile și vreo 30% spun că femeia trebuie să treacă peste asta de dragul menținerii familiei. Deci trebuie să luptăm cu aceste stereotipuri, trebuie să le învățăm pe femei cum să se protejeze.”

Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova a spus că participă la marș pentru a evidenția importanța oportunităților egale pentru toți membrii societății: „Cred că nu doar aici, dar în multe țări din lume este foarte mult de lucru la capitolul asigurării drepturilor egale și oportunităților egale pentru bărbați și femei. Este foarte important să încurajezi cât mai multe femei să se implice în politică, să aibă un cuvânt de spus în deciziile politice. De asemenea este vorba de încurajarea femeilor de a se angaja în câmpul muncii, astfel încât să-și poată asigura existența și să-și poată sprijini familiile. Dacă o țară beneficiază de tot talentul și abilitățile profesionale ale unei societăți, toată societatea va avea de câștigat. Nu este vreun motiv din cauza căruia nu am sprijini egalitatea de gen. Atât bărbații cât și femeile ar avea de câștigat din asta”, a declarat ambasadoarea.

Marșul a fost organizat în cadrul Festivalului Solidarității între Femei, care s-a desfășurat în perioada 6-8 martie curent.

Doina IPATII

Foto: AVRORA și Facebook

Previous Următorul