29.11.2021
Moldova, Сomunitate

Cum să fii aliat_ă trans bun_ă?

„Mi-am găsit foarte greu un loc de muncă. Chiar dacă, în perioada de probă, toată lumea era foarte mulțumită de felul în care lucram, atunci când le duceam actele pentru perfectarea contractului, mă alungau imediat, pentru că numele și sexul din acte nu corespund cu expresia mea de gen. Nu contează cât de profesionist ești, pentru că o singură hârtiuță le schimbă radical atitudinea față de tine”, a spus, izbucnind în plâns Stela Roxana, o femeie transgen din Republica Moldova.

„Îți tot spun, la fiecare pas, să pleci peste hotare. De parcă nu e loc pentru tine în țara asta. Adică eu vin să mă angajez la magazinul tău și tu mă trimiți peste hotare, care e logica? De ce oamenii ne percep ca pe niște produse de import”, a întrebat indignată Stela în cadrul unei mese rotunde.

Emoțiile puternice ale participanților la discuție sunt provocate, probabil, de nedreptatea cu care se confruntă zilnic persoanele transgen din Republica Moldova, dar și de faptul că au prea rar ocazia să-și exprime nemulțumirea într-un mediu în care să fie înțeleși și acceptați. Cei mai mulți recunosc că este un mare noroc să-și găsească măcar un aliat în lupta lor continuă pentru acceptare. Dar un singur aliat, afirmă participanții, este de multe ori suficient pentru a găsi sens și motivație să trăiască.

De data asta persoane transgen, non-binare și persoane cisgen aliate din țara noastră s-au adunat la o discuție deschisă pe tema „Cum să fiu aliat_ă trans bun_ă?”, astfel comemorând persoanele decedate în urma transfobiei. Comemorarea persoanelor transgen are loc în fiecare an, în luna noiembrie, începând cu 1999.

Transfobia, la fel ca și alte fobii pentru persoanele neheterosexuale și/sau necisgen, rămâne a fi o problemă acută la nivel mondial. Aceasta duce în continuare la violența împotriva oamenilor transgen, celor non-binari și celor neconformi genului și îi poate determina să-și pună capăt zilelor.

Persoanele transgen continuă să aibă parte de cea mai înaltă discriminare dintre toate grupurile marginalizate, numărul celor omorâte din cauza transfobiei fiind în continuă creștere. Astfel în ultimul an, în lume, au fost înregistrate 375 de omoruri ale persoanelor transgen, ceea ce este cu 7 la sută mai mult decât în 2020 și cu 13 la sută mai mult decât în 2019. 96 la sută dintre persoanele omorâte au fost persoane transfeminine.

Persoanele transgen se confruntă cu discursuri de ură, violență sau izolare aproape peste tot, începând cu familia și școala, de asta își aduc mereu aminte și vorbesc cu multă recunoștință despre persoanele care le-au luat vreodată apărarea într-o discuție sau și-au exprimat sprijinul.

„Prima persoană care m-a acceptat este mama, cel mai puternic aliat. Dacă nu era mama, avea să fiu moartă. Apoi o jurnalistă a scris primul articol despre mine, un an în urmă. Cu ea ne-am împrietenit atât de tare, ne vedem o dată în lună la o cafea. Ea mi-a dat primele haine. E foarte important pentru noi să avem măcar o persoană de partea noastră. Pur și simplu să știi că este cineva căruia îi pasă de tine”, a explicat Stela.

„Eu am avut o profesoară de informatică până în clasa a X-a, care mi-a fost aliată. A încercat să vorbească și cu directoarea școlii, să-i explice situația mea. Din păcate fără vreun rezultat. Și psihologa școlii încearcă să mă ajute, îi explică directoarei și altor profesori de ce sunt așa cum sunt, doar că nimeni nu ține cont de ceea ce spune ea. Dar e foarte important să știu că psihologa și profesoara de informatică îmi sunt aliate și fac tot ce le stă în puteri să mă ajute, a adăugat Nicolas, un băiat transgen.

Participanții la discuție au accentuat faptul că cele mai multe persoane transfobe pe care le-au cunoscut nu interacționase niciodată cu o persoană transgen până atunci, respectiv opinia lor este formată din iluzii, presupuneri și prejudecăți.

„E greu să le schimbi opinia oamenilor care nu au cunoscut vreodată persoane transgen, să-i faci să înțeleagă că nu suntem cu coarne din iad, cum ne descriu transfobii. Când o persoană te cunoaște și vede că ești un om normal, nu are de ce se teme, mai ales dacă te vede zi de zi, opinia lui se schimbă”, a opinat Stela Roxana.

A fost abordată și tema empatiei, cei mai mulți conștientizând faptul că pentru persoanele din afara comunității este adesea greu să înțeleagă care sunt frazele sau comportamentele ce rănesc sentimentele persoanelor neconforme genului. Se pot declara aliați și în același timp fac glume transfobe. Ori fiind din afara comunității, încearcă să-ți demonstreze cu orice preț că ceea ce au spus nu este ofensator pentru comunitate sau pentru tine personal:

„Pentru unele persoane este complicat să înțeleagă când rănesc sentimentele altora. E ca și cum ai călca pe cineva pe picior. Nu poți ști sigur dacă îl doare, dar e suficient să te atenționeze o dată pentru ca să-ți recunoști greșeala și să-ți ceri scuze, nu încerci să-l convingi că nu îl doare. El știe mai bine ce simte. Și e corect să respectăm sentimentele oamenilor”, a explicat Maxim Cuclev, facilitatorul discuției.

Участники и участницы также поделились своим мнением и о том, что для них означает транс союзничество.

Participanții la discuție s-au împărtășit cu opinia despre ce înseamnă pentru ei să fii aliat al persoanelor trans:

„Pentru mine, să fii aliat sau aliată înseamnă să te informezi și să poți răspunde coerent la acuzațiile transfobe care se fac în prezența ta”, a spus Victoria, o participantă cisgen la discuție.

„O atitudine constructivă este să fii amplificator al vocilor din comunitate. Dacă ai ocazia să auzi istoriile oamenilor din comunitate care se confruntă cu nedreptăți sociale, e cazul să povestești aceste istorii persoanelor din anturajul tău. Să-ți exprimi deschis dezacordul cu nedreptățile care au loc. Este important să atenționezi atunci când ceva nu ți se pare normal. Să-ți folosești vocea și notorietatea pentru a schimba situația persoanelor discriminate.

Un aliat este, de asemenea, o persoană care se informează. Societatea transgen și non-binară evoluează ca și alte lucruri din jur. Informația de câțiva ani în urmă nu mai este valabilă la un moment dat. E bine să fii la curent cu ce se întâmplă în lume, să fii la curent cu modul în care comunitatea vorbește despre sine, să nu mai folosești termeni învechiți, cum ar fi „transexualitate” în loc de „transgeneritate”, a explicat Maxim.

Participanții au discutat și despre situațiile oportune și cele inoportune de a intra în discuție cu o persoană transfobă și a încerca să-i schimbi opinia. În timp ce unii sunt ferm convinși că încercarea de a schimba opinia unui transfob nu e decât o pierdere de timp și energie, alți consideră că e important să-ți exprimi punctul de vedere, indiferent de convingerile interlocutorului.

„E important să-ți exprimi punctul de vedere, nu neapărat pentru a schimba opinia interlocutorului, ci pentru a-i arăta că există și alte viziuni, la care poate nu s-a gândit până atunci. Pentru că dacă acea persoană are gândire critică, iar eu sunt convins că noi cu toții avem măcar un strop, va începe să-și pună întrebări și poate, cu timpul, va realiza că nu are dreptate”, și-a exprimat opinia Maxim.

 

Doina IPATII

Foto: Stela Roxana Pascal

Previous Următorul