20.05.2020
Moldova, Coming out

Cristina: „Deși ne despart mii de kilometri, o simt pe mama mai aproape ca niciodată!”

Melania are 73 de ani, locuiește în orașul Chișinău și este profesoară de limbi străine. Copii din clasele primare o adoră. Toți pe care i-a pregătit de-a lungul vieții sunt foarte buni, inclusiv cei trei copii și nepoții. Nu a fost mereu profesoară, până a se pensiona a fost în administrația unei organizații mari de stat.  Doi ani în urmă Melania a aflat că fiica sa este lesbiană.

Probabil vă așteptați să citiți în continuare o istorie lacrimogenă despre lupta dintre dragostea pentru propriul copil și păstrarea statutului social. O poveste despre lacrimi, certuri, drame, soartă nefastă- probleme cu care se confruntă majoritatea părinților crescuți într-o altă epocă, cu acces limitat la informație și fel de fel de complexe legate de sexualitate. Nu este și cazul Melaniei. Reacția ei la vestea primită prin telefon, de la fiica care locuiește la câteva sute de kilometri de Chișinău, a fost foarte calmă:

„Abia după plecarea ei peste hotare, într-o perioadă de cumpănă, zice că:  „Trebuie  să vorbesc cu tine. Poate că te-ai priceput sau ai avut suspiciuni.” Și am recunoscut că așa era. Îi zic:  „Draga mea, fiecare om își are viața lui și o trăiește după cum îl duce mintea. Așa că tu ești stăpână pe viața ta și o trăiești așa cum consideri că e mai bine.” Asta a fost discuția noastră la telefon.”

Cristina, fiica Melaniei spune că a simțit nevoia să i se destainuiasca mamei, după ce se despărțise de iubita ei cu care fusese într-o relație de șase ani:

„M-am gândit că s-ar putea întâmpla ceva cu mine, s-ar putea întâmpla ceva cu mama și nu o să-mi iert niciodată că nu i-am spus, că nu i-am articulat. Că mama nu a știut niciodată cum simt de fapt”, a explicat Cristina „Când i-am spus că m-am despărțit de prietena mea, am simțit un val de empatie. A spus că vrea să urce imediat în avion și să vină la mine să mă cuprindă, să-mi fie alături și m-a emoționat atât de mult asta. Mamele totuși te simt, îți vor binele, sunt foarte iubitoare necondiționat”, mi-a povestit Cristina.

Am întrebat-o pe Melania cum a reușit să reacționeze atât de calm și înțelegător la confesiunea fiicei sale:

„Eu am avut suspiciuni mult înaintea acestei discuții. Mă pusese pe gânduri faptul că la vârsta ei nu avusese niciun cavaler. Apoi era foarte atașată de prietenele ei. Era corp și suflet. Vedeam că ține foarte mult la ele. Îmi dădeam seama că e ceva mai mult decât prietenie.

Apoi am văzut, printre cărțile ei, literatură la tema respectivă. Mai târziu a plecat peste hotare cu prietena ei, după care au stat o perioadă în apartamentul nostru. Atunci am înțeles definitiv că era lesbiană, dar nu am vorbit cu Cristina despre asta.

Când am ajuns să discutăm despre asta, i-am înțeles sentimentele pentru că între timp mă documentasem, am mai citit literatură despre orientarea sexuală și am înțeles că nu e boală cum considerau unii. Așa e de la Dumnezeu.”

Melania mi-a spus că a fost absolut sinceră în tot ce i-a spus fiicei sale. Sufletul îi era la fel de împăcat ca și cuvintele pe care i le spunea:

„Cum să vă spun? Eu comparam situați ei cu viața mea. Eu nu am avut o viață sexuală fericită, chiar dacă am trei copii”.

Apoi a înțeles că relațiile între oameni se întâmplă din aceleași motive și după aceleași reguli, indiferent de identitate ori orientare sexuală. Iar Cristina avea mare nevoie de înțelepciunea mamei, mai ales în momentele complicate din viața sa:

„La un moment dat, când am avut prima mea relație cu o fată, mama vedea că sunt un pic mai tulburată, că se întâmplă ceva cu mine și nu puteam să nu-i povestesc nimic. Atunci i-am spus mamei că sunt într-o relație cu un băiat mai în vârstă decât mine, când, de fapt, era o femeie mai în vârstă. Și i-am explicat niște momente de relație și ea mi-a dat niște sfaturi destul de bune. Și atunci am înțeles cât de importantă este înțelepciunea asta a unei mame, care poate să te ajute atunci când știe ce ți se întâmplă. Pentru că mamele îți vor întotdeauna binele și vor încerca să te ajute, dar nu știu întotdeauna cum”, a spus Cristina.

Melania înțelegea că e vorba despre o femeie, dar asta nu a împiedicat-o să rămână mama fiicei sale: „Știam că e vorba de o femeie, dar bănuiesc că lucrurile nu sunt foarte diferite. Mie îmi pare important să analizezi orice relație. Relațiile sunt de durată doar atunci când ambele persoane au o viziune apropiată, se uită în aceeași direcție. Pentru ca relația să dureze, trebuie să fie un scop comun. Nu prea merge atunci când fiecare are calea lui și relația se limitează la dormitul în aceeași casă. Asta nu e viața, relațiile de felul ăsta se destramă. Îi spuneam cum înțeleg eu viața. Dar ea e o fată foarte înțeleaptă, înțelege perfect cum stau lucrurile. Mereu mi-a plăcut ceea ce spune și cum spune. Cunoaște multe, a văzut multe, nu stă pe loc, e o persoană foarte activă. Cred că a moștenit asta de la mine. Am fost un exemplu pentru ea”, a spus mândră Melania.

Femeia spune că nu a simțit niciodată vreo presiune socială ori din partea familiei, pentru că nu a simțit niciodată nevoia să vorbească cu cineva despre orientarea sexuală a fiicei sale. Nici măcar cu fiii sau cu surorile sale nu a vorbit:

 „Eu nu știu dacă Cristina le-a spus, pentru că eu nu le-am spus fiilor mei. În principiu ei se pricep, dar nu vorbim despre asta niciodată. Cristina este pentru ei soră și atât. Ei nu o condamnă, nu o judecă, Doamne ferește. Ei vorbesc despre ea numai de bine. Am și două surori cărora nu le-am spus. Eu pur și simplu nu vreau să discut cu ele la tema respectivă, chiar dacă sunt sigură că m-ar înțelege. ”

Cât ține despre discuțiile sincere și deschise între mamă și fiică, ambele recunosc că sunt foarte importante pentru ele:

 „De când am făcut coming out și de când mama frecventează grupul părinților ( n.r. de la Genderdoc-M) relațiile între noi au devenit mult mai oneste, calde și apropiate. Deși ne despart mii de kilometri, eu o simt mai aproape ca niciodată!”, a spus Cristina. Iar Melania îi dă dreptate:

 „Într-un fel da, pentru că nu au mai rămas lucruri nespuse între noi. Nu a rămas loc de suspiciuni, lucruri ascunse. Discutăm acum deschis despre toate problemele și asta ne apropie”, a recunoscut Melania.

Melania este printre puținele mame care a venit din proprie inițiativă în grupul de sprijin pentru părinții tinerilor LGBT de la Genderdoc-M. Cristina povestește cu multă mândrie despre acest eveniment:

 „Am rămas foarte plăcut impresionată când mama vizitând centrul Genderdoc-M dintr-o întâmplare, s-a înscris singură la cercul părinților! Mama mea e foarte curajoasă, așa o știu. De atunci merge des și îi place. Discută cu alți părinți, își arată unii altora pozele copiilor și sunt mândri. E o atmosferă ca la șezători, într-o mahala prietenoasă. Mai fac și discuții cu psihologul și asta îi ajută să depășească și traume personale clădite de-a lungul anilor și care nu au fost niciodată discutate cu nimeni. Cred că îi este confortabil să se descopere și să învețe chiar și la vârsta ei”, a spus Cristina.

 „Cristina îmi spunea despre întâlnirile cu părinții dar nu prea aveam idee ce fel de întâlniri sunt. Eu găseam suficiente informații pe rețelele sociale. Mame ale mai multor tineri scriau despre experiențele lor, ofereau interviuri. Nu știam că aș putea să mă întâlnesc live cu ei. Apoi am descoperit un grup de oameni printre care mă simt bine. Atunci când ne întâlnim, ne cuprindem ca într-o familie.

Cercul meu de comunicare este destul de mare. Mă întâlnesc cu foștii angajați de la subalterni direcți până la femeile de serviciu, care mai sunt în viață și avem multe teme de discuție. Dar aici, la GDM, vorbim despre copiii noștri, despre realizările lor, despre relațiile lor. Ne arătăm unul altuia poze cu ei. Aici poți vorbi liber, deschis, fără niciun pericol că vei fi judecat. Ne simțim cu toții în apele noastre.

În plus, Temele care se pun în discuție la ședințele cu psihologul Oxana Gumennaia sunt foarte interesante pentru mine. Eu sunt o fire curioasă. Atunci când cunosc ceva nou, studiez în profunzime”, a povestit Melania.

Cristina este uneori uimită de ușurința cu care mama sa reușește să înțeleagă și să accepte lucrurile noi:

„O dată mi-a spus la telefon că a făcut cunoștință cu o persoană trans și cu părinții ei.  Mama mă surprinde mereu cu felul în care înțelege lucrurile. E caldă, empatică și nu judecă oamenii. Mama e mamă și înțelege cât de greu poate să-i fie  unui copil și unei mame…”, a spus Cristina.

Melania este acum un exemplu de înțelepciune și iubire necondiționată pentru multe mame care află despre homosexualitatea propriilor copii și vin la Genderdoc-M pentru o soluție.

Ea este foarte mândră de realizările fiicei sale și e fericită că se poate bucura de ele alături de Cristina. De la înălțimea vârstei și înțelepciunii sale spune că între o mamă și copilul său nu este loc decât pentru iubire necondiționată și, în cel mai rău caz, de dor:

„Cristina are munca care îi place, are posibilitate să vadă lumea. Am fost de două ori în ospeție la ea, la Bruxelles. Apoi am fost împreună la Palermo, mi-a organizat o excursie de 8 zile. În decembrie am fost împreună la Sharm El Sheikh, în toiul iernii, am întâlnit Crăciunul acolo. M-aș fi dus acum la ea din nou, dacă ar zbura avioanele. Mi-e foarte dor de ea.”

 

Doina IPATII

Foto: GDM

Previous Următorul