18.02.2022
Moldova, Discriminare

Consiliul pentru egalitate, privind petiția lui Marin Pavlescu: „A fost hărțuire pe criteriul de orientare sexuală”

Consiliul pentru egalitate a examinat plângerea lui Marin Pavlescu. Acesta a invocat un șir de acțiuni de natură intimidantă din cauza orientării sale sexuale. Consiliul a constatat că faptele invocate reprezintă hărțuire pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar în termen.

Marin Pavlescu a relatat despre comportamentul batjocoritor și ofensator al militarilor de care a avut parte în cadrul unității militare, după ce aceștia ar fi aflat despre orientarea sa sexuală.

Hărțuirea sistematică, injuriile și luările în derâdere au început după ce unul dintre superiori a făcut publică înregistrarea telefonică dintre petiționar și partener. În opinia Consiliului, aflarea petiționarului timp de câteva luni în asemenea situație poate fi considerată mediu intimidant, fiindu-i lezată demnitatea.

Într-un final, Consiliul a constatat că efectivul Brigăzii nr. 2 a cunoscut despre orientarea sexuală a petiționarului, dar și despre atitudinea celorlalți militari. Cu toate acestea, superiorii nu au întreprins nicio măsură pentru a-l proteja împotriva hărțuirii, deși comandanții de toate nivelele și efectivul din subordine poartă responsabilitate pentru prevenirea și combaterea discriminării.

Consiliul reamintește că toate autoritățile publice, inclusiv Ministerul Apărării, au atribuții în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și asigurării egalității.

Astfel, Consiliul recomandă Ministerului Apărării:

1. tragerea la răspunderea disciplinară a persoanelor care nu au asigurat protecția petiționarului;

2. tragerea la răspundere disciplinară a reprezentantului Ministerului Apărării și Șefului Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării pentru efectuarea unei investigații ineficiente și parțiale;

3. efectuarea exercițiilor practice cu efectivul Armatei Naționale și a altor structuri subordonate Ministerului Apărării pentru aplicarea Regulamentului cu privire la procedura de prevenire, identificare, înregistrare, raportare și examinare a cazurilor de discriminare, hărțuire sexuală și violență în bază de gen;

4. introducerea în sistemul de pregătire profesională inițială și continuă a militarilor și soldaților a subiectelor legate de prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității pe criteriul de orientarea sexuală și alte criterii, inclusiv cu implicarea organizațiilor și/sau specialiștilor din domeniu;

5. asigurarea accesului la telefoanele publice pentru soldați în toate unitățile Armatei Naționale.

Amintim că, la începutul lunii noiembrie, un tânăr pe nume Marin venea cu acuzații către militarii din armată, spunând că a fost hărțuit după ce s-a aflat despre faptul că este gay. În acest context, tânărul spunea că nu se va mai întoarce în armată după concediu, chiar dacă poate fi cercetat penal pentru dezertare.

Totul ar fi pornit după ce tânărul a împrumutat telefonul unui șef să vorbească cu iubitul său, fără a ști că telefonul dat înregistrează discuțiile. Convorbirea a fost ascultată, iar informația despre homosexualitatea tânărului a fost făcută publică în anturajul soldaților.

Scandalul din jurul cazului a luat amploare după ce reprezentantul Ministerului Apărării, Petru Corciun a cerut probatoriu prin care într-adevăr Marin Pavelescu este homosexual. Militarul a cerut certificat medical sau imagine intime cu acesta.

 

Sursa: timpul.md

Previous Următorul