23.02.2015
Moldova, Drepturile omului

Comunicat: Pro TV vinovat de instigare la ură

Astăzi, 23 februarie, Judecătoria sectorului Râșcani a recunoscut SRL „Pro Digital” (Pro TV) responsabil de instigare la ură, violență și discriminare față de persoanele presupuse sau știute ca fiind homosexuale prin nemoderarea comentariilor de pe site-ul protv.md. SRL „Pro Digital” a fost obligat să aducă scuze publice prin intermediul site-ului și să achite Centrului de Informații „GENDERDOC-M” cheltuielile de judecată în sumă 3200 lei. Cererea de chemare în judecată a fost admisă parțial.

La data de 2 iulie 2014, Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a depus o cerere de chemare în judecată către SRL „Pro Digital” (Pro TV) pentru a-i recunoaște responsabili de instigare la ură, violență și discriminare față de persoanele presupuse sau știute ca fiind de orientare homosexuală și de injurii la adresa organizației GENDERDOC-M, prin nemoderarea comentariilor de pe site-ul protv.md. GENDERDOC-M a cerut obligarea pârâtului să publice pe prima pagină accesată de vizitatori scuze publice și dispozitivul hotărârii instanței pe marginea acestei acțiuni, unde să le păstreze timp de 3 luni, și încasarea în beneficiul organizației a sumei de 225 600 lei cu titlul de prejudiciu moral și cheltuielile de judecată.

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” va depune cerere de apel pentru a cere publicarea pe site a dispozitivului judecătoresc și scuzelor publice pentru o perioadă de 3 luni și achitarea prejudiciului moral ca remediu pentru a preveni aceste încălcări pe viitor.

Cererea de chemare în judecată și dispozitivul hotărârii pot fi găsite pe site-ul oficial al organizației: http://gdm.md/ro/litigations#.

Sfârșit.

Previous Următorul