21.09.2014
Moldova, Politică

Comunicat de presă: ATAC HOMOFOB asupra Centrului de Informații GENDERDOC-M și beneficiarilor săi

21 septembrie 2014, Chişinău 

Centrul de Informații GENDERDOC-M este indignat de atacul grupului extremist Occupy Pedofiliai asupra oficiului, beneficiarilor și a lucrătorilor organizației care a avut loc sâmbătă, 20 septembrie. Incidentul a avut loc la 9.15 dimineața, când un grup de circă 40 persoane LGBT s-au adunat în curtea oficiului pentru a pleca într-o excursie în afara orașului. Un grup de tineri (printre ei câțiva, aparent, minori), circă 7-8 persoane, cu măști medicale pe față, s-au apropiat de oficiul centrului și, strigând „Нет гомосекам” (Nu poponarilor), au început să împroaște cu ouă în oameni și clădirea oficiului.
 
Cu cinci minute înainte de atac, acest grup a fost observat de către trei lucrători ai organizației aflaţi în drum spre oficiu, în rândul lor fiind observat liderul grupării, Stanislav Ghibadulin, împotriva căruia sunt deja intentate câteva dosare administrative și penale pentru activitate extremistă homofobă. Imediat după aceasta, angajații din oficiu au fost preîntâmpinați despre posibilitatea unui atac și toți beneficiarii au fost rugați să intre în ograda oficiului.
 
Atacul s-a petrecut repede și au avut de suferit doar câțiva lucrători și beneficiari, care se aflau la intrare în ograda oficiului. Majoritatea ouălor au nimerit în clădire și ogradă. În momentul atacului directoarea și coordonatoarea programului GENDERDOC-M se aflau în fața porții și au apelat colegii din interior să apese butonul de alarmă ca să cheme poliția, atunci atacatorii au fugit. Polițiștii au venit în scurt timp și au notat declarațiile noastre.
 
Acest incident este urmare a inacțiunii procuraturii și organelor de securitate în prevenirea activității acestei grupări împotriva persoanelor LGBT. Mai multe organizații și victime au depus plângeri și denunțuri împotriva grupării Occupy Pedofiliai, dar la moment, după doi ani de activitate a extremiștilor, nu este nici o decizie judecătorească sau pedeapsă penală. Extremiștii și-au îndreptat activitatea împotriva activiștilor pentru drepturile persoanelor LGBT începând cu amenințări și insulte verbale, ajungând la atacuri fizice. Gruparea devine tot mai periculoasă de parcă membrii sau liderii ei ar ști că nu vor fi pedepsiți.
 
Grupul Occupy Pedofiliai, cunoscut şi sub alte denumiri cum ar fi Scutul Social şi Restruct Moldova, a fost infiinţat drept o aripă a unei grupări similare din Federația Rusă. Ei se numesc "luptători cu pedofilia", de fapt, având un caracter pronunțat homofob, antisemit și rasist. Victime ale lor sunt homosexuali și activiști pentru drepturile persoanelor LGBT. Inițial membrii grupării atacau acțiunile publice ale organizației GENDERDOC-M și amenințau activiștii LGBT on-line, iar acum au început atacul fizic și asupra activităților specifice închise. Important e să atragem atenție asupra faptului că liderii grupării implică minori în săvârșirea acțiunilor criminale.
 
Suntem profund îngrijorați pentru securitatea, sănătatea și viața angajaților și activiștilor Centrului, precum și pentru securitatea beneficiarilor LGBT. Insistăm asupra luării măsurilor eficiente necesare din partea Procuraturii Generale, MAI și a Serviciului de Informații și Securitate pentru stoparea activității grupului și atragerea la răspundere penală a liderilor și a membrilor grupării pentru crimele săvârșite și discursul de ură.
 
Previous Următorul