22.06.2021
Moldova, Pride

Comunicarea cu diaspora a fost inclusă în planul strategic al Centrului de Informații GENDERDOC-M

Comunicarea periodică cu persoanele LGBT din diasporă a fost inclusă în planul strategic al Centrului de Informații GENDERDOC-M pentru următorii 3 ani. Interacțiunea cu diaspora va oferi a opinie din exterior asupra activității Centrului GDM și, celor plecați de acasă, informații din prima sursă despre situația comunității LGBT în Republica Moldova.

Această informație a fost comunicată de către Anastasia Danilova, directoare executivă a GDM, în cadrul primei discuții de acest gen, care a avut loc în cadrul „Pride Park”.

„Suntem curioși cum se văd lucrurile din exterior și înțelegem că și oamenii care au emigrat au nevoie să știe cum se schimbă lucrurile acasă. Multe persoane LGBT care au plecat din țară cred că lucrurile sunt la nivelul la care le-au lăsat 5-10 ani în urmă, când au emigrat. E nevoie de un schimb reciproc, în care noi să povestim oamenilor din diaspora ce facem și încotro ne îndreptăm, iar oamenii din diasporă să ne spună cum se vede asta din exterior. Pentru că, locuind în altă țară, se schimbă prisma și perspectiva oamenilor. Au cu ce compara și pot veni cu idei utile pentru comunitatea de acasă”, a spus Anastasia Danilova.

Mai mulți participanți la discuție au spus că le-ar plăcea să revină acasă, dacă atitudinea oamenilor față de persoanele LGBT s-ar schimba.

„Chiar dacă am deja cetățenie canadiană și mă simt bine aici, îi spun partenerului meu că nu am devenit canadian, mi-aș dori să am la fel de multă siguranță acasă, mi-aș dori să pot reveni în Moldova. Știu că e nevoie de timp, dar avem o singură viață și nu putem aștepta veșnic”, a spus Victor, unul dintre participanții la discuție. 

„Dacă e să comparăm Moscova cu Chișinăul, la Chișinău e mai bine din punct de vedere legislativ și politic. În schimb, în Moldova sunt mai puține persoane LGBT-friendly. La Moscova nu m-am confruntat niciodată cu homofobia în stradă, în timp ce pe străzile din Moldova mă simt mai puțin confortabil. În plus, cred că moldovenii au prejudecăți mai mari legate de persoanele trans. Observ asta pentru că sunt în relație cu o femeie trans”,  a spus Katea, o altă participantă la discuție.

Victor locuiește de 6 ani în Montreal, Canada. Spune că se simțea confortabil și acasă, printre prieteni și colegii de muncă, însă atitudinea generală față de persoanele gay e foarte diferită în Moldova și Canada: „Aici nimeni nu asociază gay-ii cu pedofilii, cum se întâmplă acasă. Lucrez în domeniul IT, unde 99 la sută dintre angajați sunt bărbați. Nu cunosc alte persoane gay în companie, cu toate astea mă simt absolut confortabil.

Mi-as dori ca persoanele homosexuale din Moldova să se simtă la fel de liber și în siguranță ca și în Canada. Aici nu se fac delimitări sociale între persoanele homosexuale și cele heterosexuale. Toți sunt egali în fața legii când e vorba de căsătorie. Însă persoanele LGBT se căsătoresc mai des decât persoanele heterosexuale. Ultimii fac parteneriate, pentru că le oferă aceleași facilități ,dar fără nevoia de a plăti taxele pentru căsătorie și poate pentru divorț”, a spus Victor.

Și Viorel, care este acum stabilit în Marea Britanie, și-a împărtășit experiența de trai în mai multe țări cu acceptare socială înaltă: „Subiectele de discriminare nu mai sunt actuale în aceste țări. Orientarea sexuală nu mai este o caracteristică care să te scoată în evidență. E ca și cum ai spune că ești stângaci sau ai ochi albaștri. Subiectul fluidității este mult mai actual aici. Majoritatea persoanelor de până la 29 de ani nu vor să se identifice în extreme homo- sau hetero- sexuale. Poți fi oriunde pe parcursul vieții”, a explicat Viorel.

Participanții la discuție au adăugat că una dintre cele mai mari dorințe legate de patria lor, este să se bucure de drepturi egale cu ale celorlalți membrii ai diasporei: „Ne-ar interesa recunoașterea parteneriatelor, a căsătoriilor. Noi suntem în relații legale în țările unde ne-am stabilit, unii dintre noi au și copii. Iar acasă nu se recunosc aceste relații”.

La finalul discuției, participanții au convenit să se întâlnească periodic pentru a face schimb de idei și a vedea cum pot contribui la o viață mai bună pentru membrii comunității LGBT acasă, în Moldova.

Pentru a vedea toate detaliile discuției vă îndemnăm să accesați înregistrarea video de pe pagina de Facebook a Centrului de informații Genderdoc-M, începând cu minutul 02:30:00

Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Anul acesta, ca și anul trecut, evenimentul a avut loc online în cadrul „Moldova Pride”, desfășurat în perioada 15-20 iunie 2021.

 

Doina IPARII

 

Previous Următorul