08.11.2021
International , Сomunitate

Cine sunt persoanele intersex?

Persoanele intersex se nasc cu caracteristici sexuale (cum ar fi compoziția cromozomilor, organele genitale și/sau starea hormonală) care nu corespund categoriilor strict masculine sau feminine, sau aparțin ambelor. Deseori medicii recomandă părinților copiilor intersex, nou-născuților și copiilor mai mari intervenții chirurgicale și alte intervenții medicale pentru a obține caracteristici feminine sau masculine (aparente). În cele mai multe cazuri, aceste intervenții nu sunt necesare din punct de vedere medical și pot avea efecte extrem de negative asupra copiilor intersex pe măsură ce cresc.

Termenul „intersex” se referă la gama de variații ale caracteristicilor sexuale care se întâlneşte în mod natural la oameni. De asemenea, denotă acceptarea faptului că sexul este un spectru și că există persoane cu diferite combinații de caracteristici sexuale, altele decât strict masculine sau feminine.

Anterior, termenul „intersex” era folosit pentru a desemna o tulburare care necesită intervenție medicală pentru a fi „corectată”. În ultimele două decenii, însă, termenul a fost revizuit și reintrodus de aparătorii și apărătoarele drepturilor persoanelor intersex și de organizațiile lor ca termen colectiv cu conotații privind drepturile omului.

Caracteristicile noastre sexuale sunt stabilite de la naștere, indiferent dacă suntem sau nu intersex. Cu toate acestea, caracteristicile intersex pot deveni evidente la diferite etape ale vieții: la naștere, în copilărie, în perioada pubertății sau chiar la vârsta adultă. În funcție de circumstanțele specifice și de gradul de tabuizare a acestei teme în mediul înconjurător, o persoană își poate conștientiza corpul ca intersex în primii ani de viață sau mult mai târziu. Unii oameni intersex, însă, nu află niciodată despre particularitățile lor.

CARE ESTE PROBLEMA PRINCIPALĂ CU CARE SE CONFRUNTĂ PERSOANELE INTERSEX ÎN EUROPA ASTĂZI?

Într-o lume în care marea majoritate a oamenilor și guvernelor cunosc și recunosc doar două sexe (bărbat și femeie), persoanele intersex și fizicul lor nu sunt recunoscute. Mai mult, fiziologia intersex perfect sănătoasă este considerată o „problemă medicală” și o „afecțiune psihosocială care necesită intervenție urgentă” prin tratament chirurgical, hormonal, alte tratamente medicale și uneori psihologice. Potrivit unui raport din 2015 al Agenției UE, în cel puțin douăzeci și unu de state membre ale  UE copiii sunt supuși intervențiilor  „de corectare” . O situație similară se observă în întreaga lume.

CUM E SĂ FII INTERSEX ÎN EUROPA ACUM? ABUZURILE DREPTURILOR OMULUI CU CARE SE CONFRUNTĂ PERSOANELE INTERSEX ÎN TIMPUL VIEȚII

În toată Europa, persoanele intersex se confruntă cu patologizare și încălcări grave ale drepturilor lor fundamentale. Deoarece statutul intersex în sine este considerat o tulburare, în cazurile în care probabilitatea variațiilor în caracteristicile sexuale este identificată în timpul diagnosticului preimplantare sau al screening-ului prenatal al embrionului și fătului, dezvoltarea ulterioară a embrionului poate fi prevenită. În alte cazuri, se efectuează utilizarea medicamentului extrem de riscant, care nu este prescris de protocoale (dexametazonă), în scopul „tratamentului” prenatal.

După naștere - în copilărie, adolescență și maturitate - persoanele intersex se confruntă cu încălcări ale integrității lor fizice, inclusiv cu intervenții medicale fără consimțământul personal prealabil, informat și consecvent. În cele din urmă, acest lucru poate duce la traume psihologice și consecințe fizice grave, de la cicatrici dureroase sau pierderea simțurilor până la osteoporoză și leziuni ale țesuturilor și funcțiilor uretrale.

Copiii intersex riscă să perturbe atmosfera familială normală din cauza tabuizării și medicalizării. Ei sunt, de asemenea, expuși riscului de a nu absolvi școala din cauza medicamentelor, a hărțuirii și abuzului din partea semenilor. Adulților intersex le este dificil să găsească un loc de muncă din cauza lipsei de educație, a dizabilităților fizice sau a stimei de sine scăzute din cauza stigmatizării sociale. Există dovezi ale unui risc crescut de sărăcie din cauza lipsei de educație, datorate patologizării și a traumei psihologice asociate.

La toate vârstele, persoanele intersex se confruntă cu stigmatizarea, discriminarea structurală și lingvistică, hărțuire, restricții privind accesul la medicamente esențiale și restricții privind recunoașterea legală, tăcerea și neglijarea corporalității lor în societate. Pe măsură ce îmbătrânesc, persoanele intersex, ca toți ceilalți, trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe sectorul sănătății. Cu toate acestea, din cauza procedurilor traumatice anterioare, le este mult mai dificil să aibă încredere în sistemul de sănătate. În plus, există un gol de informații colosal cu privire la efectele asupra sănătății ale procedurilor la care sunt supuse persoanele intersex în cea mai mare parte a vieții lor.

 

Sursă: “Protecția drepturilor omului a persoanelor intersex: cum puteți ajuta?”, Dan Christian Gattas, decembrie 2015 (OII Europe, ILGA Europe)

Previous Următorul