27.03.2020
International , Societate

Cinci căi prin care pandemia de COVID-2019 afectează activismul LGBTQ la nivel global

HRC Foundation, cea mai mare organizație de advocacy și lobby LGBTQ din SUA a emis un brief în care a prezentat cinci căi pe care pandemia de COVID-19 afectează comunitatea LGBTQ din întreaga lume.

Iată care sunt acestea:

  1. A devenit mai dificil de susținut cei mai vulnerabili membri ai comunității LGBTQ: pentru mulți avocați globali, activitatea începe local, prin susținerea membrilor comunităților lor. Însă, în comunitățile aflate în carantină, să îi ajuți pe cei mai vulnerabili devine mai dificil. În timpul pandemiei de COVID-19 în unele regiuni ale lumii, persoanele LGBTQ care trăiesc cu HIV, întâmpină dificultăți în accesarea terapiei ARV. În același timp, multe personae LGBTQ sunt acum ostatice în propriile familii abusive și victime ale violențelor domestice. Alții sunt, pur și simplu, izolați.
  2. A devenit mai dificil de a realiza programe, de a fi vizibil și de a strânge fonduri: organizațiile LGBTQ din lume se bazează pe susținerea donatorilor - pentru a livra programe, a crește vizibilitatea și a educa publicul despre necesitățile lor și de a găsi noi membri, susținători și aliați. În acest sens, COVID-19 forțează organizațiile din întreaga lume să anuleze întâlniri și evenimente. Bunăoară, renunțarea marcării offline a Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei pe 17 mai și a Pride-ului în iunie, ar putea să însemne mai puțină susținere din partea donatorilor și a comunității, cu atât mai mult, că donatorii și guvernele își îndreaptă acum resursele înspre lupta cu pandemia și salvarea economiilor locale.
  3. Sunt mai puține șanse de conectare sigură. Chiar dacă fiecare se bucură de posibilitatea de a se conecta grație ecranelor, nimic nu poate înlocui contactul viu. Anularea marilor evenimente LGBTQ înseamnă mai puține șanse pentru avocații LGBTQ să se afle în aceeași camera și să poarte discuții profunde despre lucrul lor și despre lecțiile învățate. Conectarea în spații fizice creaază legături de încredere, ceea ce în spațiile virtuale nu întotdeauna e posibil. Cu pierderea accesului la locurile fizice de muncă și la centrele comunitare, și lipsa accesului la un internet sigur, activiștii ar putea să nu se simtă întotdeauna confortabil, lucrând și vorbind despre problemele LGBTQ de acasă și online.
  4. Oportunități mai mari pentru guverne de a ristricționa libertățile, fără a fi sancționate. În timp ce mai multe guverne declară stare de urgență locală sau națională ca răspuns la pandemie, dreptul la libera deplasare și întruniri este restricționat. În acest sens, organizațiile de apărare a drepturilor omului avertizează că guvernele ar putea folosi această criză drept pretext de a încălca drepuri. Noile puteri guvernamentale ar putea ușor avea un impact negativ asupra persoanelor LGBTQ, De exemplu, în China, utilizarea tehnologiei de supraveghere pentru a urmări cetățenii ar putea fi folosită pentru a urmări persoanele LGBTQ.
  5. Riscul de burn-out, nevoia de grijă de sine. Chiar și în timpul perioadelor de normalitate, este dificil, fiind activist, să fii pe prima linie în fiecare zi. Acum poate fi și mai dificil, din cauza izolării, pierderii sensului de normalitate, pierderii securității financiare, a sănătății și stării de bine. Cu cât crește riscul de epuizare, cu atât crește și necesitatea de grijă de sine.

Cu toții trebuie să recunoaștem munca extraordinară pe care o fac activiștii din jurul lumii și să oferim spațiu, timp și resurse ca ei să poată face o pauză, ca să se îngrijească de sănătatea lor fizică și psihică.

Aveți grijă de voi și de cei apropiați.

Previous Următorul