23.10.2020
International , Timpul nostru

Cercetătoare: Am petrecut decenii, studiind modul în care oamenii își construiesc familiile. Si iata ce am aflat...

Decenii la rând, oamenii s-au arătat îngrijorați în privința familiilor care variază de la structura „o mamă, un tată și copii biologici”, presupunând că copiii ar avea de suferit în vreun fel în astfel de familii. Înțelepciunea convențională spune că, cu cât e mai mare diferența față de familia tradițională, cu atât riscul unor daune psihologice pe care le va suferi copilul, crește.

Aceasta este greșit. O spun cu convingere, deoarece am studiat diferite familii mai mult de 40 de ani - familii cu mame lesbiene, tați homosexuali, părinți transgender, mame singure prin alegere și familii create prin donație de ovule, spermă, embrion sau surogație, și toate cercetările mele duc spre o singură concluzie: ceea ce contează cel mai mult pentru copii nu este felul în care arată familia. Ceea ce contează cu adevărat este calitatea relațiilor din ea, susținerea comunității și atitudinea societății în care ei trăiesc.

Primul meu studiu, pe care l-am început în 1976, a abordat întrebările ridicate în disputele privind custodia, cu privire la efectul asupra copiilor de a crește cu mame lesbiene: erau mamele lesbiene părinți mai puțin capabili? Erau copiii lor mai dispuși să treacă prin probleme emoționale și de comportament? Cercetarea nu a găsit dovezi ale nivelurilor crescute de probleme psihologice la copiii care, în urma divorțului părinților lor, au fost crescuți de mame lesbiene. Studiile au continuat, pentru a examina familiile în care mamele lesbiene și-au avut copiii prin donație de spermă, ceea ce a devenit mai frecvent în anii '80 și '90. Acestea au constat din nou că nu există nicio diferență între acești copii și copiii născuți prin donarea de spermă pentru cupluri heterosexuale. Astăzi există un număr mare de cercetări care confirmă rezultatele acestor investigații timpurii.

După nașterea primului copil prin fertilizarea in vitro în 1978, s-au ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la copiii născuți din cupluri heterosexuale prin tehnologii de reproducere asistată, în special cei concepuți folosind ovule donate, spermă sau embrioni. Dacă copilului îi lipsește o legătură genetică și/sau gestațională cu unul sau ambii părinți, ar interfera aceasta cu relația dintre ei? Păstrarea secretului despre concepția lor, lucru obișnuit la vremea respectivă, ar avea un impact negativ asupra copilului? Unii oameni susțineau chiar că copiii născuți prin FIV nu ar avea suflet.

Odată cu surogația, atât pentru cuplurile heterosexuale, cât și pentru cele LBGTQ, s-a presupus că copiii ar suferi, dacă ar afla despre faptul că au fost creați cu singurul scop de a fi dăruiți altor părinți. Mai recent, au fost exprimate îngrijorări cu privire la familiile cu tați homosexuali, deoarece bărbații sunt considerați a fi mai puțin naturali în rolul de părinți, cu privire la mamele singure prin alegere, ai căror copii, de regulă, nu cunosc identitatea taților lor biologici, și la copiii care trec prin tranziția de gen ai unui dintre părinți, pentru că, se speculează, aceasta ar fi posibil să fie confuză și greu de acceptat.

Cercetările longitudinale, pe care eu și colegii mei le-am efectuat la Centrul de Cercetări Familiale de la Universitatea din Cambridge, a arătat că copiii născuți din cupluri heterosexuale prin reproducere asistată prezintă niveluri ridicate de bunăstare psihologică și că copiii beneficiază de faptul că li se spune despre originile lor la vârstă fragedă. Studiile noastre mai recente privind familiile cu tați homosexuali, care adoptă sau se îndreaptă către maternitatea prin surogație, familiile create de mame singure prin alegere și familiile cu părinți transgender au produs rezultate similare. Contrar așteptărilor că vor întâmpina probleme, am constatat că aceste familii pot fi la fel de împlinite și fericite, ca și familiile tradiționale, iar uneori, mai mult.

Modalitățile prin care ne construim familiile vor continua să evolueze. 

Un sondaj GLAAD din 2017 a arătat că 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani au fost identificați drept LGBTQ, comparativ cu 7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 52 și 71 de ani, ceea ce înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la mai multe familii care nu implică doi părinți heterosexuali și copiii lor biologici în viitor. În 2018, BioNews, un buletin online săptămânal despre noutățile în genetică și reproducere, a raportat un studiu demografic care prevede că 3% din populația lumii - aproximativ 400 de milioane de oameni - poate rezulta din tehnologiile de reproducere asistată până în 2100, cifră care îi include pe cei concepuți prin reproducere asistată și descendenții acestora. În articolul din iunie 2020, „Reproducerea reinventată”, Eli Adashi și Glenn Cohen au susținut că utilizarea gametilor derivați din celulele stem embrionare umane pentru a crea copii care sunt înrudiți genetic cu ambii parteneri în cuplurile de același sex este doar o chestiune de timp.

Doar pentru că oamenii devin părinți în moduri non-tradiționale nu îi transformă automat în părinți mai puțin capabili și nici în părinți care nu-și iubesc sau își iubesc mai puțin copiii. De fapt, cercetările mele sugerează contrariul. Cu cât acceptăm mai repede acest lucru, cu atât mai bine vor fi acești copii, despre care pretindem că suntem atât de preocupați. Pentru că există o altă constatare care se evidențiază foarte clar din cercetările noastre: deși structura familiilor nu afectează bunăstarea acestor copii, intoleranța față de familia lor o face.

 

Susan GOLOMBOK

Sursa: time.com

P.S. Susan Golombok este directoarea Centrului pentru Cercetarea Familiei de la Universitatea din Cambridge și autoarea cărții „We Are Family: The Modern Transformation of Parents and Children”.

Previous Următorul