19.01.2021
Moldova, Сomunitate

Centrul de Informații GENDERDOC-M și-a prezentat raportul de activitate

Centrul de Informații GENDERDOC-M (GDM) și-a prezentat raportul de activitate pentru ultimul an și planul strategic pentru următorii trei ani. Informația a fost prezentată în cadrul ședinței anuale electorale și de raportare pentru membrii organizației. La moment GENDERDOC-M are 59 de membri activi.

Raportul de activitate pentru anul 2019-2020 a fost prezentat de coordonatorii a patru programe strategice de activitate, printre care „Programul de dezvoltarea organizațională”, „Programul de Lobby și Advocacy a Drepturilor Persoanelor LGBT”, „Programul de Dezvoltare a Comunității LGBT” și „Programul pentru Sănătatea Persoanelor LGBT”.

Printre cele mai importante realizări ale anului precedent, coordonatorii de programe au menționat menținerea majorității activităților planificate, în contextul carantinei impuse de pandemia COVID-19.

Organizația a demonstrat flexibilitate și capacitatea de a se adapta rapid la situația instabilă cauzată de pandemie, precum și de a răspunde rapid și de a adapta serviciile la nevoile beneficiarilor: „În 2020, angajații și angajatele GDM nu numai că au oferit sprijin consultativ altor ONG-uri LGBT din regiune și și-au împărtășit experiența de lucru, dar au oferit și instruiri cu privire la planificarea strategică și advocacy pentru organizațiile non-LGBT din Moldova”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a GDM.

Printre realizările importante ale programului „Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT” a fost menționată implicarea activă în cadrul activității noii „Coaliții pentru Incluziune și Nediscriminare” (CIN), din care fac parte 16 ONG-uri din domeniul drepturilor omului. Scopul Coaliției este promovarea egalității în Republica Moldova, inclusiv promovarea modificărilor legislative privind infracțiunile bazate pe prejudecăți; modificări ale legii privind asigurarea egalității și adoptarea unui mecanism de schimbare a documentelor pentru persoanele trans.

În cadrul aceluiași program, în 2020, de către GDM au fost inițiate 3 cauze judiciare noi, 4 cauze din anii precedenți au fost continuate și s-au luat decizii finale în 3 cauze judiciare, dintre care două au fost pozitive și una negativă.

De asemenea, GDM a început să desfășoare propriile cercetări privind atitudinea locuitorilor Republicii Moldova față de persoanele LGBT. Rezultatele studiului din 2019 au arătat următoarele: 7% dintre cetățeni susțin persoanele LGBT, 37% au o atitudine neutră și 55% au o atitudine negativă. Cercetarea va fi realizată la fiecare doi ani pentru a monitoriza dinamica atitidinii sociale față de comunitatea LGBT în Republica Moldova.

Printre realizările programului „Dezvoltarea comunității LGBT”, coordonatoarea, Paula Cerescu, a menționat că, în perioada carantinei, începând cu luna iunie 2020, GENDERDOC-M a oferit, în premieră, asistență pentru achiziționarea de medicamente beneficiarilor trans* care urmează terapie hormonală și care nu își puteau plăti medicamentele din cauza crizei economice în care s-au pomenit.

Deoarece mulți oameni, în special persoanele LGBT vulnerabile, și-au pierdut locurile de muncă și au rămas fără mijloace de trai, GENDERDOC-M a oferit și asistență socială de urgență în contextul pandemiei în perioada aprilie-iunie.

 „Am distribuit pachete cu alimente de bază, articole de igienă și/sau medicamente. Peste 100 de persoane din diferite regiuni ale Moldovei au primit ajutor. De asemenea, am ajutat 5 adolescenți care s-au confruntat cu violență domestică și au rămas fără mijloace de trai, doi dintre ei sunt persoane transgender. Le-am oferit consiliere juridică și loc de trai temporar”, a raportat Paula Cerescu.

Din cauza situației complicate creată de pandemie, numărul consultațiilor psihologice a crescut cu 25%: în 2020 GDM a oferit 508 consultații, comparativ cu 396 oferite în 2019.

Printre prioritățile Programului „Sănătatea Persoanelor LGBT”, coordonatorul de program, Veaceslav Mulear, a menționat pregătirea comunității pentru PrEP. PrEP este profilaxia pre-expunere la HIV, mai exact, PrEP implică utilizarea unui medicament de către o persoană HIV-negativă pentru a preveni infecția cu HIV. „Există un protocol clinic național PrEP în Moldova și era foarte important pentru GENDERDOC-M să pună PrEP la dispoziția mai multor persoane din comunitate”, a declarat Mulear. El a mai spus că în prezent peste 161 de persoane au beneficiat de tratamentul PrEP. Dintre acestea, 128 de persoane au primit PrEP în cadrul GENDERDOC-M.

Altă realizare importantă cu care se mândrește organizația este că GENDERDOC-M este prima organizație din Moldova care implementează foarte bine principiul OMS de „testare și tratare”. 92,3% dintre bărbații care fac sex cu bărbați (BSB) testați pozitiv la HIV în cadrul GDM, au început tratamentul antiretroviral. La fel de important este faptul că persoanele transgender au fost incluse pentru prima dată, în 2020, în noul program național HIV/ITS pentru 2021-2025, datorită sprijinului „Programului Sănătate” din cadrul GDM.

676 de beneficiari și beneficiare noi au primit sprijin în anul 2020 în cadrul programelor GDM. În total GDM are peste 8500 de beneficiari.

În anul 2020, Centrul de Informații GENDERDOC-M a avut 10 donatori și un buget total de 474 300 euro, dintre care au fost cheltuiți 407 950 euro. Nu au fost cheltuiți banii programați pentru evenimente. Multe dintre acestea au fost amânate din cauza pandemiei COVID19.

 

Doina IPATII

Foto: Andrei Verbenco

Previous Următorul