26.01.2022
Moldova, Сomunitate

Centrul de Informație GENDERDOC-M și-a prezentat raportul de activitate pentru 2021

Echipa Centrul de informație GENDERDOC-M (GDM) și-a prezentat cele mai importante realizări și provocări ale anului precedent, în cadrul ședinței anuale. Raportul de activitate pentru anul 2021 a fost prezentat de coordonatorii a patru programe strategice de activitate, printre care „Programul de dezvoltarea organizațională”, „Programul de Lobby și Advocacy a Drepturilor Persoanelor LGBT”, „Programul de Dezvoltare a Comunității LGBT” și „Programul pentru Sănătatea Persoanelor LGBT”.

Printre cele mai importante realizări ale „Programului de Lobby și Advocacy a Drepturilor Persoanelor LGBT”, coordonatoarea Angelica Frolov a menționat Decizia CEDO privind o crimă bazată pe ură, comisă împotriva unui beneficiar al GENDERDOC-M.

Este vorba despre cazul unui bărbat homosexual din Bălți, care a avut de suferit din cauza unei grupări ilegale. Membrii grupării au agresat tânărul și i-au dezvăluit public orientarea sexuală, într-un video distribuit pe rețelele sociale. „Am pornit o cauză penală împotriva liderului acestei grupări, dar el a reușit să fugă din țară. În afara daunelor aduse direct de această grupare, tânărul gay a fost ulterior recunoscut pe stradă și bătut. Forțele de ordine nu au putut întreprinde nimic pentru a apăra acest tânăr. Moldova nu își poate apăra cetățenii de crimele bazate pe ură pentru că nu avem o lege în acest sens. Sperăm că legea va fi adoptată în primele luni ale anului curent”, a declarat Angelica Frolov. 

O altă victorie menționată în cadrul adunării generale, este ratificarea Convenției de la Istanbul. „Indiferent de faptul că această convenție despre prevenirea violenței în familie se adresează în special femeilor, care au cel mai mult de suferit din cauza violenței în familie, considerăm că este importantă și pentru persoanele LGBT, în special pentru adolescenții care sunt adesea agresați de familiile lor”, a adăugat Frolov.

O provocare importantă la depășirea căreia s-a lucrat intens anul precedent și se va lucra în anul viitor este - discriminarea persoanelor transgender. Potrivit Angelicăi Frolov, este nevoie de o lege, care le-ar proteja drepturile. Este important ca aceste persoane să-și obțină actele de schimbare a genului doar printr-o cerere adresată organelor competente. „La moment această procedură este foarte anevoioasă. Trebuie să mergem în judecată cu fiecare persoană, iar procesele de judecată durează foarte mult timp. În utimii ani procedura chiar s-a complicat: dacă Serviciul stării civile accepta să ne ofere actele imediat după decizia primei instanțe, noii responsabili de la Agenția servicii Publice, insistă să epuizeze toate căile de atac înainte să le ofere acestor persoane actele necesare. Avocata noastră consideră că tergiversarea procedurii discriminează acești beneficiari și am depus o plângere împotriva Agenției de servicii publice la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării. Așteptăm răspunsul pentru a merge înainte și a proteja persoanele transgen”, a spus Angelica Frolov.

Printre realizările importante ale „Programului de Dezvoltare a Comunității LGBT”, coordonatoarea Paula Cerescu a menționat creșterea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite de GDM. Astfel în anul precedent, 113 de persoane au beneficiat de servicii psihologice și 73 de persoane au beneficiat de asistență juridică. Paula Cerescu a explicat că serviciile au devenit accesibile pentru mai mulți beneficiari, pentru că acum le pot accesa online. Astfel de serviciile Genderdoc-M au beneficiat inclusiv 153 de persoane din diasporă și 1121 de persoane din alte regiuni ale Moldovei.

O realizare importantă este considerată de echipă și facilitarea accesului persoanelor trans la serviciile medicale. Persoanele trans au început a se adresa cu mai multă încredere la medici, după ce Centrul de Informații GENDERDOC-M a publicat o broșură cu lista instituțiilor medicale și a medicilor prietenoși. Astfel în listă sunt deja 26 de medici, 4 centre de sănătate și doi experți în domeniul HIV/SIDA. Acești medici și instituții medicale sunt identificate în continuare în baza experienței de colaborare cu GDM și datorită recenziilor beneficiarilor.

Paula Cerescu a menționat printre realizări și stabilirea relațiilor de colaborare cu persoane LGBT din regiunea transnistreană.  „Până acum colaboram sporadic, în acest an însă am găsit o cale de colaborare constantă cu un grup de persoane din regiunea transnistreană, am reușit să facem câteva traininguri acolo și acum avem posibilitatea să îi informăm despre toate serviciile noastre și să îi includem în activitățile GDM. Ne-am bucurat să descoperim multe persoane care vorbesc deschis despre orientarea și identitatea lor de gen.

Printre realizările „Programului pentru Sănătatea Persoanelor LGBT”, coordonatorul Veaceslav mulear a menționat numărul mare de persoane incluse în serviciul PReP (Profilaxia pre-expunere la HIV sau, pe scurt, PrEP, este folosirea unui medicament antiretroviral de către o persoana HIV-negativă pentru a preveni infectarea cu HIV). Astfel pe parcursul anului 2021- 240 de persoane au beneficiat de servicii PReP. Acest număr constituie 80 la sută din numărul total de beneficiari la nivel național.

În același timp, datorită muncii departamentului sănătate, 15 persoane noi au fost testate HIV pozitiv, au fost confirmate și au fost înrolate în tratamentul ARV. În total, departamentul sănătate a oferit servicii pentru 4570 de BSB (bărbați care practică sexul cu bărbați), 246 de femei și 60 de persoane transgender.

În premieră, în anul 2021 angajații GDM și directoarea executivă au trecut printr-un sistem de evaluare, care le va ajuta să înțeleagă cât de bine își execută munca și care sunt momentele la care ar trebui să atragă mai multă atenție. De asemenea angajații au evaluat gradul de satisfacție la locul de muncă, analizând în special: condițiile de muncă, gestionarea financiară, comunicarea și reprezentarea organizație de către directoarea executivă, managementului resurselor umane, și gestionarea echipei în timpul pandemiei Covid -19.

Media generală a gradului de satisfacție a stafului GDM privind condițiile de muncă a fost de 86,95%.

 

Doina IPATII

Foto Leo Zbankă

Previous Următorul