Cautăm persoane LGBT pentru lectură colectivă

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” caută gay-ii, bisexualii, transgenderii declarați, lesbienele și bisexualele declarate, care sunt gata să participe la o lectură publică colectivă a istoriilor de coming out*, care va avea loc pe data de 10 octombrie în cadrul Zilelor Coming Out. Scopul acestei activități este de a crește vizibilitatea persoanelor LGBT în societate și a sensibiliza publicul cu privire la viața, trăirile și exepriențele personale ale persoanelor LGBT din Republica Moldova.

Lectura colectivă constă în următoarele: șase (după numărul culorilor pe steagul curcubeu) oameni de diferite vârste, sexe/genderuri, etnii, care se identifică drept LGBT, vorbitori de limba română sau rusă, vor citi, din scenă pentru public, fragmente din relatările de coming out, care au fost publicate, anterior, în revista „Tema” și pe site-ul egali.md. E important de notat că acest eveniment va fi unul deschis pentru public cu posibilă reflectare în mass-media. Participanții și participantele la lectura colectivă vor citi în glas relatările ale altor persoane (nu propriile istorii), însă, la sfârșitul lecturii, ei și ele trebuie să-și destăinuiască propria identitate spectatorilor. Femeile vor citi relatările bărbaților, bărbații vor citi relatările femeilor; persoanele cisgen vor citi istoriile persoanelor transgen și viceversa.

Alegerea finală a relătorilor pentru lectură, care se vor face auzite la 10 octombrie, va fi facută împreună de participanții selectați și participantele selectate.        

Timp de două săptămâni vor avea loc repetiții (minimum 4 la număr) înaintea lecturii propriu-zise, de aceea doritorii și doritoarele de a participa în această activitate sunt rugați și rugate să-și rezerve timp liber pentru repetiții.

Cererile de participare sunt acceptate până duminica, 28 septembrie, la adresa electronică artiom.zavadovschi[aron]gdm.md cu tema „Zilele Coming Out”.

*Coming out (din engleză  ieșirea afară) se referă la procesul de a afirma public și voluntar orientarea homosexuală, bisexuală sau identitatea de gen. Termenul complet în limba engleză este „coming out of the closet”, sau ieșirea din dulap. A fi „out” înseamnă a fi deschis despre orientarea sexuală sau identitatea de gen. A rămâne „in the closet” (în dulap) înseamnă a ascunde aceste caracteristici și a asuma public o altă orientare sexuală, de obicei, cea heterosexuală. Coming out este recunoaşterea, acceptarea şi mărturisirea homosexualităţii, bisexualităţii sau a faptului că eşti transgen atât faţă de sine, cât şi faţă de alţii. Coming out nu constituie doar faptul de a spune cuiva cine eşti. Aceasta reprezintă un proces îndelungat care include percepţia de sine, atitudinea faţă de propria sexualitate, structura propriei vieţi şi modul în care persoana se prezintă pe sine însăşi familiei, prietenilor şi lumii.

28.09.2014 - 22:00
Calendarul evenimentelor