22.09.2021
Moldova, Сomunitate

Au fost decernate premiile „Inimi implicate” pentru anul 2021.

Trei apărători ai drepturilor omului, care promovează drepturile LGBT pe continentul eurasiatic au fost premiați în acest weekend la Chișinău.

Printre laureații anului curent sunt Natalia Ozturk- Ursu, asistentă a Programului Sănătatea LGBT, femeia care a organizat primul eveniment public LGBT din Republica Moldova; Oleg Alehin, președintele asociație „LIGA” din Ucraina și Igor Kochetkov, unul dintre fondatorii și fostul director executiv al rețelei sociale internaționale „Russian LGBT Network” din Rusia.

„Natalia a fost unicul om în fața căruia am avut curajul să fac coming out”, a spus Viorel Ursu, prieten apropiat al Nataliei, în discursul său de prezentare a laureatei. El a povestit despre munca de apărător al drepturilor omului a Nataliei, dar și despre felul în care găsește mereu timp pentru nevoile altora și în afara orelor de muncă:  „Este persoana care vrea să-i ajute pe toți. Anume ea m-a ajutat atunci să scap de depresie și m-a pus pe fundamentul care mi-a permis, mulți ani mai târziu, să mă accept, să-mi găsesc persoana iubită. Nu știu o altă persoană care ar merita acest premiu mai mult decât îl meriți tu, Natalia!”, a spus Viorel.

„Natalia nu trăiește pentru sine, ci pentru toți cei care au nevoie de sprijin”, a adăugat mama unui băiat homosexual, care a primit sprijin de la Natalia, într-un moment complicat din viața sa.

Natalia, a răspuns cu modestia care o caracterizează că nu este deloc ușor să accepte premiul și toate cuvintele calde care i se adresează în această seară: „Mă bucur dacă am reușit să contribui măcar puțin pentru ca beneficiarii Centrului GDM să aibă o viață mai bună, sunt fericită că au reușit să devină fericiți și au început să-și trăiască viața cu demnitate. Să știți că fiecare dintre cei care mi s-au adresat după ajutor, a lăsat o urmă în caracterul meu, în personalitatea mea, fiecare dintre ei are un loc în inima mea și asta este minunat. Vă mulțumesc foarte mult pentru tot”, a spus Natalia.

Prezentându-l pe cel de-al doilea laureat, fostul director al Centrului de Informații GENDERDOC-M, Maxim Anmeghichean, a spus că rezultatele muncii unui om se văd în timp și a explicat că după 15 ani de activitate, organizațiile cărora Igor Kochetkov le-a pus temelia, precum sunt „Russian LGBT Network”, organizația din Sankt Petersburg „Vyhod”, există și știu cum să ajute comunitatea de acolo. „Acestea sunt organizații cu idealuri înalte, etică și un nivel înalt de profesionalism. Cred că nu exagerez când spun că Igor este cea mai semnificativă figură din mișcarea LGBT din Rusia. Igor are o înțelepciune uimitoare. În engleză există expresia „beautiful mind”, care i se potrivește perfect. Igor este istoric, orice conversație cu el poate dura ore întregi și nu te vei plictisi niciodată să-l asculți. Igor este un om foarte generos. El răspunde întotdeauna la orice apel de ajutor. Mulți o fac, el însă știe cum să ajute și chiar o face”, a spus maxim Anmeghichean.

La rândul său, laureatul, a mulțumit organizatorilor pentru recunoștință: „Să-mi fie recunoscute și premiate realizările de oamenii cu care nu numai că am avut onoarea să lucrăm și să luptăm împreună, dar de cei de la care am avut onoarea să învăț, este deosebit de plăcut. Probabil atunci când eram la început de cale și nu știam aproape nimic despre o organizațiile non-profit, nici despre mișcarea LGBT, dacă nu ar fi fost Alexei Petrovich (Marcikov) și Maxim (Anmeghichean), poate că aș fi realizat câte ceva alături de colegii mei, dar ar fi fost mult mai dificil pentru noi. Deci recunoștința Dvs. este o dublă onoare. Vă mulțumesc din suflet”, a spus Igor Kochetkov.

Despre cel de-al treilea laureat al premiului din acest an,  a vorbit Karen Badalyan, director executiv al „Eurasian Key Populations Health Network”. Badalyan a menționat că îl cunoaște pe Oleg Alyokhin de 16 ani și a învățat foarte multe de la el. Badalyan a amintit publicului cât de frumoasă este munca unui apărător al drepturilor omului și cât de iscusit realizează această muncă Oleg Alyokhin. El a vorbit despre frumusețea momentelor în care un copil LGBT este acceptat de părinți, după ce Alyokhin, alături de echipa sa ajută acești părinți să-și înțeleagă copilul, sau când un student exmatriculat de la universitate din cauza homofobiei, este restabilit de către echipa de juriști coordonată de Oleg și acel tânăr poate deveni orice a visat să fie. A amintit și despre situațiile în care echipa lui Oleg ajută oamenii care află despre statutul HIV pozitiv să găsească forță, resurse și motivație să meargă înainte.

Ceremonia de decernare a premiilor „Inimi implicate” este la cea de-a patra ediție și a fost inițiată de fondatorul “GenderDoc-M”, Alexei Marcicov, ca gest de recunoștință pentru oamenii care au riscat cu propria securitate, sprijinind public o idee respinsă, atât de societate, cât și de oamenii legii.

„De cele mai dese ori munca pe care o facem în fiecare zi rămâne invizibilă, nerecunoscută, neapreciată. Prin urmare, recunoștința colegilor noștri este întotdeauna foarte importantă și foarte valoroasă”, a spus Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M, în mesajul său de mulțumire pentru autorul premiului „Inimi implicate”.

Și Alexei Marcicov a mulțumit echipei sale pentru sprijin: „Sunt fericit să fiu unul dintre cei care și-au asumat o asemenea responsabilitate. De patru ani, alături de colegii mei din domeniul drepturilor omului îi desemnăm pe cei mai buni dintre cei mai buni, după părerea mea, apărători ai drepturilor omului, atât din spațiul post-sovietic, cât și de pe continentul eurasiatic.

Sincer vorbind să sprijini drepturile persoanelor LGBT nu e deloc ușor. Asta te transformă automat în obiect al unor discuții jignitoare, priviri judecătoare, unii îți scuipă în spate, alții încep să te persecute. În activitatea lor zilnică, apărătorii drepturilor omului dau dovadă zilnic de curaj și acte de eroism, demne de toate laudele și premiile”, a declarat Alexei Marcikov.

 

Doina IPATII

Fotografii de Igor Vzorov

Previous Următorul