17.06.2020
Moldova, Pride

Au fost decernate anti-premiile “Strachina de Jmalț” 2020

Centrul de Informații Genderdoc-M a oferit anti-premiul anual “Strachina de Jmalț”. Trofeele au fost decernate persoanelor publice care și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT din Republica Moldova. În acest an, premiile au fost oferite unui cleric, unei redacții de presă și unui primar. 

Premiul la categoria “Călcat prin străchini” a fost decernat Mitropolitului Vladimir (Cantarean Nicolae) pentru dragostea selectivă față de aproapele său.

Organizatorii evenimentului afirmă că că anti premiul i-a fost decernat pentru numeroasele declarații de ură împotriva persoanelor homosexuale, dar, în special, pentru comunicatul Mitropoliei împotriva aprobării proiectului de lege privind ratificarea Convenție la Istambul. Potrivit comunicatului citat, proiectul de lege nu trebuie aprobat pentru că ar avantaja persoanele homosexuale.

Cel de-al doilea premiu, pentru categoria „Elefantul în prăvălia de porțelan”, fost decernat Redacției „Komsomolskaya Pravda” pentru cea mai ieftină homofobie.

„Am ales să oferim premiul acestei redacții pentru un articol publicat recent despre Pride-ul din Republica Moldova. Este un articol foarte galben. Dar, în principiu, această redacție a fost  întotdeauna homofobă”, a declarat Angelica Frolov,  coordonatoarea programului „Lobby şi Advocacy a Drepturilor LGBT”.

Cel de-al treilea premiu, la categoria „A intrat ginerele în blide”, i-a fost decernat Primarului Municipiului Chișinău, Ion Ceban pentru ratarea posibilității de a interzice Marșul Pride.

„Ceban a spus că va Interzice Pride-ul. Însă nu s-a putut ține de promisiune în acest an, pentru că nu organizăm evenimente publice din cauza pandemiei”, a explicat Angelica Frolov.

Evenimentul „Strachina de Jmalț” este unul sarcastic, la care se oferă un vas smălțuit și o diplomă oamenilor care răspândesc homofobia și transfobia în societate. Evenimentul este organizat în curtea sediului GENDERDOC-M, imitând multă somptuozitate. Prezentatoarele evenimentului Angelica Frolov și Anastasia Danilova, angajate ale GENDERDOC-M, poartă rochii lungi de seară  și anunță câștigătorii de pe o scenă improvizată spre care merg pe un covor roșu.

„Mergem la second hand și căutăm cele mai „nănășoase ținute”, să fie pe potriva evenimentului și a premianților. Rochia mea a costat 160 de lei, iar a Anastasiei vreo 80”, a declarat Angelica.

Primul eveniment „Strachina de Jmalț” a avut loc în anul 2019, când premiile le-au fost oferite președintelui Igor Dodon, Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și preotului Ghenadie Văluță. Diplomele și premiile sunt transmise premianților prin poștă.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XIX-a ediții a “Moldova Pride”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 16-21 iunie.

Doina IPATII

Foto: GDM

Previous Următorul