14.05.2013

Arborarea drapelului în culorile curcubeului

În ziua de marți, 14 mai, a avut loc deschiderea oficială a celui de-al XII-lea la număr festival al comunității LGBT „Curcubeul peste Nistru”. Conform tradiției pride-ul, al cărui lozincă în acest an a fost „Parteneriatul – cheia succesului!” a demarat cu o conferință de presă și arborarea drapelului în culorile curcubeului, care simbolizează diversitatea, unitatea și egalitatea în drepturi.

Atitudinea s-a schimbat

Următoarea conferință de presă consacrată organizării festivalului „Curcubeul peste Nistru” a adunat  în acest an destul de mulți reprezentanți ai mijloacelor mass-media. După o detaliată  informare cu privire la activitățile preconizate în cadrul pride-ului, jurnaliștilor li s-a oferit posibilitatea să pună întrebări. Spre mirarea noastră aproape toate au avut un caracter pozitiv și în mare măsură unul de precizare și nicidecum n-au fost deranjante sau incomode. Acest fapt constituie una din cele mai importante realizări ale Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, care împlinește de astă dată 15 ani de activitate. Atitudinea față de beneficiarii serviciilor sale a început a se schimba. Cu trei ani în urmă încă jurnaliștii căutau să pună întrebări care ar fi putut „mușca” sau „împunge” apărătorii drepturilor omului, iar astăzi ei deja îi motivează să le povestească cum ar putea fi schimbată societatea noastră.

Posibil că subiectele-tabu au devenit mai puține sau, poate, înșiși gay-ii și lesbienele au încetat a se mai ascunde atât de insistent. Posibil asupra pornirilor agresive ale homofobilor au influențat deciziile judecătorești și litigările strategice, în ansamblu, care se află actualmente pe rol. Sau poate societatea deja nu mai crede orbește în dezinformarea grosolană cu privire la persoanele homo, bi și transsexuale... Cum n-ar sta lucrurile, în schimbarea situației respective se vede clar „mâna” apărătorilor drepturilor omului de la „GENDERDOC-M” și a organizațiilor partenere din respectivul domeniu.

 Dacă e să revenim la conferința de presă sus-menționată, ar fi cazul să remarcăm și faptul că tot mai mulți jurnaliști s-au arătat interesați de marșul din 19 mai. Necătând la amenințările turnate cu duiumul din partea apărătorilor „oficiali” ai morale publice, organizatorii au declarat că vor organiza acțiunea publică cu caracter pașnic. Pe lângă asta, dânșii au mai subliniat că preconizează a organiza o manifestație anume pașnică a persoanelor care pledează pentru valorile general-umane împărtășite de către majoritatea cetățenilor moldoveni. Marșul nostru nu va fi un carnaval, nu va fi o paradă a indivizilor semigoi sau împăiați și machiați provocator, va fi o manifetație simplă și pașnică sub lozinca „LGBT pledează pentru valorile tradiționale”.

Din considerente de securitate deocamdată nu se face public itinerarul pe care îl vor urma participanții la marș. Nu se cunoaște și nici numărul persoanelor care vor participa la acest marș. Cu toate astea, colaboratorii „GENDERDOC-M” așteaptă cam la cincizeci de doritori de a participa la acțiunea publică pașnică și de a trece în marș sub drapelele propriei lor organizații și sub simbolurile diversității. Printre acei care vor opta pentru valorile tradiționale vor fi apărători ai drepturilor omului, politicieni, persoane publice nu numai din Republica Moldova, ci și din țările vecine și statele europene.

Desigur, mai rămâne a fi proaspătă memoria și a organizatorilor, și a persoanelor care intenționează să participe la marș cu privire la evenimentele din 11 mai 2008, când autobuzul cu apărătorii drepturilor omului a fost blocat de către oponenții religioși ai comunității LGBT, cu atât mai mult că în fiecare zi tot mai frecvente sunt auzite îndemnurile publice „de a se lămuri cu gay-ii și lesbienele”. Activiștii însă consideră: mai bine să-ți fie frică la moment și să acționezi decât să-ți petreci tot restul vieții în frică.
Ei, de asemenea, își mai amintesc de faptul că un marș analogic în capitală deja a fost organizat. A avut loc evenimentul pe 14 februarie 2013. Asta s-a întâmplat practic peste câteva luni după ce guvernul Moldovei a fost condamnat la Curtea europeană pentru drepturile omului pentru discriminarea unui anumit grup social ( e vorba de reclamația Centrului de Informații „GENDERDOC-M” contra Primăriei de Chișinău, care n-a sancționat desfășurarea de către apărătorii drepturilor omului a unei manifestații pașnice în anul 2005). De astă dată polițiștii au promis să ia sub protecție manifestația pașnică și pe înșiși apărătorii drepturilor omului, căci ei cunosc foarte bine despre contramanifestațiile preconizate și îndemnurile liderilor de opinie și cei religioși la violență și discriminare.

E evident faptul că la astfel de discursuri de ură ar trebui să reacționeze în mod cuvenit organele de păstrare a ordinii publice și Consiliul pentru prevenire și combatere a discriminării și asigurării egalității. Însă poliția, după cum putem constata, așteaptă acțiuni concrete (să le spunem direct – atacuri și lovituri) împotriva reprezentanților LGBT, iar Consiliul nu e format nici până la momentul actual, deși parlamentarii promit, că până la începutul vacanței de vară ei totuși îl vor prezenta societății.

În situația în care chiar după cinci luni de când a intrat în vigoare legislația antidiscriminatorie nu funcționează în măsură deplină, funcționarii moldoveni, desigur, sunt nevoiți să strângă doar din umeri și să plece capul în cadrul discuțiilor cu colegii europeni. Vrem totuși să sperăm că ei nu vor trebui să roșească și să pălească la față pentru faptul că la 19 mai 2013 n-au putut să asigure ordinea și securitatea pentru grupul de persoane care a ieșit la o manifestație pașnică și care e considerat drept unul dintre cele mai frecvent discriminate în cadrul societății noastre.

Sărbătoarea începe

 Imediat după conferința de presă jurnaliștii au fost invitați la deschiderea solemnă a festivalului „Curcubeul peste Nistru – 2013” și la deja tradiționala arborare a drapelului în culorile curcubeului. Acest eveniment deja a doua oară se organizează în curtea oficiului Centrului de Informații „GENDERDOC-M” cu participarea oaspeților de onoare și reprezentanților comunității.

Pentru început cu un cuvânt de salut a venit președintele organizației Alexei Marcicov. Conform spuselor lui, arborarea drapelului în culorile curcubeului constituie într-un fel o declarație și o pledoarie a tuturor celor care optează pentru unitate, diversitate, drepturi și posibilități egale pentru toți cetățenii. Dânsul a subliniat că gay-lor și lesbienelor nu le trebuie anumite posibilități și drepturi personale sau excepționale, ci doar unele egale cu ale celorlalți cetățeni din țara noastră. E evident faptul că homofobii vor exista mereu, dar pe apărătorii drepturilor omului îi bucură mult creșterea numărului cetățenilor care se arată a fi toleranți față de persoanele homo, bi și transsexuale. Aceasta, desigur, nu înseamnă că e vorba de manifestarea sentimentelor de prietenie și de dragoste (pe care persoanele de o altă orientare sexuală nici nu le așteaptă și nici nu le cer), dar de respect și păstrarea unei anumite distanțe care ar permite o coexistență pașnică pentru diverse opinii și diverse persoane.

Despre necesitatea de a identifica sau a stabili într-un mod arbitrar acest hotar permisiv între grupurile sociale și despre modul de respectare și asigurare a drepturilor tuturor cetățenilor fără excepții a vorbit  consulul de onoare a Regatului Olandei în Moldova Robert de Gruf, prezent și el la ceremonia arborării drapelului. Politicianul a amintit cât de importante sunt în Europa drepturile LGBT ca și parte integrantă a drepturilor omului și cât de atent și meticulos funcționarii europeni urmăresc respectarea acestor drepturi în Republica Moldova. Dânsul consideră  că la momentul actual doar de autoritățile locale și capacitatea lor de a urma buchia legii și a-și onora promisiunile depinde integrarea reală (nu cea de pe hârtie) în sistemul european de valori, unde cel mai mult se prețuiește libertatea – libertatea alegerii, libertatea personalității, libertatea gândirii și exprimării propriei opinii.

Robert de Gruf, de asemenea, a lansat un îndemn către toți membrii comunității mai des să privească spre bucățica de granit, ruptă din homomonumentul din Olanda și pusă în curtea oficiului Centrului de Informații „GENDERDOC-M” în speranța că și în țara noastră cândva va apărea un astfel de monument. Domnul diplomat i-a încredințat pe cei prezenți că statul olandez ale cărui interese le reprezintă e gata să ofere Republicii Moldova tot suportul și toată susținerea posibilă în acest sens.

Galina Pavlova
Foto: Igor Vzorov și GDM