09.12.2016
Moldova, Drepturile omului

#AcumETimpul, campania de sesibilizare de Ziua Drepturilor Omului

Centrul de Informații GENDERDOC-M, în cadrul campaniei informaționale #AcumETimpul, a pregătit o serie de cărți informaționale dedicate Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, care se marchează la data de 10 decembrie. Scopul campaniei este de a reaminti publicului larg și diferitor funcționari că în Moldova, până în prezent, nu sunt respectate drepturile tuturor oamenilor.

Organizatorii au colectat isotriile reprezentanților diverselor grupuri sociale, care sunt supuse discriminării în Moldova cel mai des, pentru a sensibiliza cât mai multă lume privind problemele cu care se confruntă acestea din prima sursă.

Necătând la faptul că Republica Moldova a semnat Declarația Universală a Drepturilor Omului și alte documente internaționale îndreptate spre asigurarea egalității tuturor cetățenilor, Guvernul și Parlamentul până în prezent se eschivează de la obligațiunile asumate. În alte cazuri, aceste instituții se eschivează de la semnarea și ratificarea altor convenții, cum ar fi Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

Conform Directoarei executive a Centrului de Informații GENDERDOC-M Anastasia Danilova, între funcționarii, dar și în societatea per general, persistă o opinie, precum că respectarea drepturilor omului și asigurarea egalității mai poate aștepta, pentru că în țară ar fi probleme mai importante. „Ni se spune că timpul pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cele mai discriminate persoane încă nu a venit. Ni se spune că trebuie să mai răbdăm până ni se vor respecta drepturile și demnitatea umană. Noi – femeile, persoanele care trăiesc cu HIV, persoanele cu abilități variate, persoanele gay, lesbiene și trans, persoanele în etate, persoanele de diferite etnii – declarăm: #AcumETimpul pentru egalitate”, a adăugat activista.

Organizatorii campaniei spun că în prezent campania de sensibilizare se desfășoară pe rețelele de socializare. Mai târziu vor fi tipărite cărți poștale care vor fi trimise tuturor deputaților din Parlament, membrilor Guvernului și Președintelui ales Igor Dodon. La fel, fiecare doritor le va putea găsi în diverse locuri publice. Cărțile se distribuie gratis.

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual în jurul lumii pe 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora adoptarea și proclamarea de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite. După propunerea ONU, genericul Zilei Drepturilor Omului în 2016 este sloganul „Luptă pentru drepturile cuiva azi!”.

Previous Următorul