11.05.2016
Moldova, Сomunitate

Activismul - armă împotriva prejudecăților sociale

A fi voluntar în domeniul LGBT este, fără îndoială, un act de curaj. Pe lângă munca pe care o fac pentru binele comun, voluntarii Centrului de Informații GENDERDOC-M sunt implicați într-o luptă continuă împotriva opiniilor negative, comentariilor neplăcute, iar uneori ajung să fie respinși de oamenii apropiați.

Pentru că voluntariatul la GENDERDOC-M este o luptă cu prejudecățile, voluntarii trebuie să fie mereu înarmați cu răbdare, putere psihologică și argumente. În acest sens Centrul de Informații organizează periodic traininguri pentru voluntarii săi. Pe lângă tematica de bază a trainingului, care este de fiecare dată diferită, trainingurile ajută voluntarii să se cunoască mai bine între ei, îi motivează să fie activi și îi ajută să afle mai multe despre organizația pentru care lucrează:

„Aceste traininguri ajută volunarii să înțeleagă că sunt parte a echipei, că toate acțiunile pe care le fac nu trebuie să rămână în umbră; e important ca fiecare dintre ei să poată promova ideile, să poată vorbi deschis și coerent despre convingerile personale și despre lucrurile pe care vrea să le schimbe în societate; să înțeleagă cât de importanți sunt ei pentru organizație și cât de mult contează lucrul pe care îl fac pentru beneficiarii noștri”,  a explicat Galina Murzin, coordonatoare de voluntari la GENDERDOC-M.

Tema ultimului training organizat pentru voluntari a fost „activismul”. Participanții au discutat despre formele de activism, au privit filme motivaționale despre activismul voluntarilor LGBT în alte țări. Apoi au urmat sesiuni despre importanța discursurilor publice.

În cadrul trainingului, voluntarii au înțeles de ce este important să vorbească deschis despre cine sunt și cu ce se ocupă. Au vorbit despre comming out. Psihologul organizației, Oxana Gumennaia, i-a învățat  cum trebuie să vorbească în public, cum să-și construiască  discursurile, ce ar trebui să conțină acestea ca să iasă succinte și în același timp să aibă impact.

„Activismul este o modalitate de a ieși din umbră, dar și de a ajuta alți oameni LGBT, care nu au curajul să-și destăinuie orientarea sexuală sau identitatea gender. Trainingul s-a concentrat pe exprimarea în public a ideilor. Am elaborat împreună disursuri despre ce este important pentru ei, cum își pot construi discursurile, astfel încât lucrurile importante pentru ei să aibă un impact mai mare asupra oamenilor din jur”, a explicat Oxana Gumenaia, psihologul GENDERDOC-M.

Activismul este foarte important pentru voluntarii organizației, explică psihologul, pentru că ei contribuie la ridicarea vizibilității oamenilor din comunitatea LGBT. Oamenii din societatea noastră mai cred că persoanele LGBT nu există, că e vorba despre niște excepții, devieri, ceva care nu e legat de dezvoltarea normală unui individ. Dar activismul poate schimbă multe. Atunci când societatea poate vedea mulți oameni care luptă pentru drepturile LGBT, începe să înțeleagă că subiectul merită mai multă atenție, iar persoanele LGBT înțeleg că nu sunt singure în fața problemei sociale și asta le dă curaj să lupte pntru drepturile lor.

„ Noi încercăm de mult timp să motivăm și părinții comunității LGBT să facă activism în favoarea copiilor lor. Am vrea să înțeleagă că nu trebuie să le fie frică, că nu trebuie să se mai ascundă în spatele prejudecăților sociale. Să nu mai creadă că fericite pot fi doar cuplurile heterosexuale. Nu e deloc așa. Nu de orientarea sexuală depinde fericirea într-un cuplu. Iar copii lor s-ar simți mai în siguranță, dacă ar ști că că îi sprijină și părinții”.

Doina IPATII

Previous Următorul