Consultarea juridică

Programul de lobby și susţinere a drepturilor LGBT

Lesbienele, gay-ii, bisexualii și transsexualii sunt o parte integrantă a societăţii noastre cu drepturi și libertăţi egale cu ceilalţi cetăţeni. Nimeni nu are dreptul de a vă priva de drepturi și libertăţi sau de a împiedica punerea în aplicare a acestora. Numai cunoașterea drepturilor și libertăţilor poate fi o garanţie că ele nu vor fi neglijate. Cu toate acestea, există riscul ca drepturile dumneavoastră pot fi încălcate. În acest caz, alegerea este a dumneavoastră: să acceptaţi nedreptatea sau să încercaţi să vă protejaţi. Dacă aţi ales a doua opţiune, organizaţia noastră va fi alături în protecţia și restabilirea drepturilor dumneavoastră..

Suportul juridic

Dacă aţi fost afectaţI de atacurile cu privire la drepturile dumneavoastră pe motiv de orientare sexuală sau identitate de gen, puteţi obţine consiliere juridică gratuită și sprijin în Centrul de informaţii GENDERDOC-M.

Asistenţa juridică include:

  • Ajutor în pregătirea reclamaţiilor, petiţiilor adresate autorităţilor;
  • Însoţirea la secţia de poliţie, comisariat, procuratură;
  • Oferirea serviciilor juridice pentru litigii;

Asistenţă juridică nu este oferită în următoarele condiţii :

  • Orice probleme personale, care nu sunt legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen;
  • În cazul în care, în această situaţie, dumneavoastra sunteţi persoana, care incalcă legea;
  • Dacă imaginea organizaţiei poate avea de suferit;

Rețea regională de avocați prietenoși

În cadrul Centrului de Informații „GENDERDOC-M” a fost formată o rețea de avocați prietenoși care sunt dispuși să ofere servicii juridice persoanelor LGBT în orașele Cahul, Bălți, Comrat, Hâncești și Chișinău.

Serviciile privind cazurile personale, care nu vizează în mod direct orientarea sexuală, identiatea sau exprimarea de gen a clientului, vor fi acordate contra plată conform listei de prețuri a avocatului sau a înțelegerii preventive. În caz când încălcarea, cu care vă veți adresa, a fost cauzată de orientarea sexuală, identitatea sau exprimarea de gen, serviciile avocatului se vor presta  gratuit fiind achitate de Centrul GENDERDOC-M.

Mai jos vedeți linc spre contacele avocaților: lista avocati

  • Angela Frolov Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT
  • Doina Ioana Străisteanu Avocată, Expertă în Drepturile Omului

Activează în organizaţie din 2006: a începul să se implice activ în demersul centrului, în calitate de voluntar a programului dedicat activismului femeilor; în 2007, a preluat postul de asistent în programele de lobby și susţinere a drepturilor LGBT; în 2010 a fost promovată în funcţia de coordonatoare a programului de lobby și susţinere a drepturilor persoanelor LGBT. Coordonează activitatea generala a programului, reprezintă interesele organizaţiei la nivel naţional și internaţional, desfășoară consultări iniţiale, cu privire la discriminarea și încălcarea drepturilor omului bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen, redirecţionează beneficiari pentru a obţine consiliere juridică către un avocat profesionist. Coordonează activitatea de informare a organizaţiei și propune o evaluare de expert asupra situaţiei drepturilor omului pentru persoanele LGBT din Republica Moldova .

angela.frolov@gdm.md

(022) 99-09-92

Acordă asistenţa juridică calificată şi consultaţii privind litigiile organizaţiei sau beneficiarilor ei. Doina Ioana este şi membra Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Mai multă informaţie pe site-ul www.dis.md

distraisteanu@dis.md