GENDERDOC-M

Fiica președintelui Camerunului speră că, făcând coming out, va schimba legile anti-LGBT ale țării conduse de tatăl său

Fiica președintelui Camerunului speră că, făcând coming out, va schimba legile anti-LGBT ale țării conduse de tatăl său

Fiica președintelui Camerunului, Brenda Biya, a distribuit săptămâna trecută o imagine în care sărută o altă femeie, stârnind discuții în Camerun, unde relațiile homosexuale sunt interzise prin lege și se pedepsesc cu până la cinci ani de închisoare. Femeia spune că, făcând coming out ca lesbiană, speră să schimbe legea.

Brenda Biya a declarat pentru ziarul Le Parisien că există mulți oameni în situația ei și că speră să îi inspire. În interviul acordat ziarului francez, ea a declarat că nu a informat pe nimeni din familia sa înainte de a publica postarea în care o sărută pe Layyons Valença, fotomodel brazilian.

Ea a adăugat că consideră legea anti-gay, care exista înainte ca tatăl ei să ajungă la putere, nedreaptă și și-a exprimat speranța că povestea ei o va schimba. Brenda Biya, în vârstă de 27 de ani, a declarat că de opt luni formează un cuplu cu Layyons Valença și a călătorit deja de trei ori alături de ea în Camerun, fără a-i spune familiei sale că au o relație.

Biya, care locuiește în străinătate, a declarat că a primit multe mesaje de susținere, dar și reacții negative de când a postat despre relația sa. Fratele ei a fost cel care a sunat-o primul după postare, supărat că a publicat-o fără să anunțe familia. Părinții ei au sunat-o ulterior, cerându-i să șteargă postarea. „De atunci, a fost tăcere”, a spus ea.

Postarea de pe Instagram a fost ștearsă între timp.

Paul Biya, în vârstă de 91 de ani, este președintele Camerunului din 1982 și este unul dintre cei mai longevivi lideri din Africa. Instituția prezidențială nu a oferit niciun comentariu oficial la subiect.

O sursă guvernamentală a declarat pentru radiodifuzorul francez RFI că problema se referă la „viața privată a unui adult care locuiește în afara țării și nu privește în niciun fel Camerunul sau șeful statului”.

Grupurile de apărare a drepturilor omului au lăudat dezvăluirea Brendei Biya ca fiind o mișcare curajoasă.

Relațiile homosexuale sunt interzise prin lege în Camerun și se pedepsesc cu până la cinci ani de închisoare.

Close Menu