GENDERDOC-M

De bună voie și nesiliți de nimeni, ne-am spus „DA”

De bună voie și nesiliți de nimeni, ne-am spus „DA”

O discuție deschisă întitulată „De bună voie și nesiliți de nimeni, ne-am spus „DA” a avut loc la Chișinău în cadrul Festivalului Moldova Pride 2023. Participanții la discuție au ascultat cinci povești despre căsătorii „altfel” și au vorbit despre importanța căsătoriilor atât pentru cuplurile LGBT, cât și pentru cuplurile heterosexuale.

Primul cuplu care și-a spus povestea în cadrul evenimentului au fost Natalia și Yücel Öztürk. S-au îndrăgostit și au început frumoasă lor istorie de dragoste fără să înțeleagă limbile în care vorbeau. Natalia vorbea română, iar Yücel- turcă.

„Nu știam cum să-i spun ce simt pentru ea. Dar atunci când ne-am întâlnit, nici nu aveam nevoie de cuvinte, totul a fost atât de clar. Mă simțeam minunat alături de ea. Atunci când a plecat, am rămas cu un gol enorm în suflet”, a spus Yücel

Cuplul nou format discuta mai mult online, folosind mult aplicațiile pentru traduceri.

„Într-o zi discutam ca de obicei online și, paralel căutam ceva printre lucrurile vechi în pod, stăteam pe o scară într-o poziție nu prea comodă. Văd un mesaj în turcă, pe care nu-l înțeleg, îl copii într-un program pentru traduceri și acolo scrie: «Vrei să te căsătorești cu mine?» Încerc să mai traduc o dată în alt traducător, apoi câte un cuvânt și încep a tremura, mă țin cu greu pe picioare. Am coborât, am mai tradus o dată. În final, când m-am asigurat că înțeleg totul bine, i-am răspuns «Da»”.

Acum Natalia vorbește perfect turcă, iar Yücel a învățat și rusă și română.

Partea complicată a unei relații cu un bărbat străin nu se reduce la limba vorbită, a explicat Natalia.

„Îmi era greu să-i spun mamei că mă căsătoresc cu un turc. Au început să mă întrebe de ce îmi trebuie, că îmi vor pune hijab acolo. Deosebit de greu a fost să perfectăm actele, e nevoie de un teanc enorm de acte să te poți căsători cu un om din altă țară”, a spus Natalia

Până au perfectat actele se puteau vedea doar pentru perioade scurte de timp, cât le permiteau vizele unei sau altei țări.

„A fost foarte complicat. Un an și jumătate după asta am locuit în țări diferite, separat, vorbeam mult pe skype, dormeam împreună cu skype-ul pornit. Ne vedeam doar o dată la 2-3 luni.

Acum el este pensionar și am făcut o sumedenie de acte ca el să poată rămâne în Moldova, să putem locui împreună. Dar ne e frică când pleacă, pentru că în orice moment ne-am putea pomeni pe părți diferite ale hotarelor. Ar fi atât de strașnic pentru noi. Pentru că am luptat atât de mult să fim împreună, apreciem foarte mult timpul petrecut împreună”, a spus Natalia. 

Un alt cuplu care și-a împărtășit experiența au fost Yolka Flyman și Grigorii Alhazov. Pe lângă diferența de vârstă de 9 ani, care face deosobit acest cuplu, este și faptu că educă împreună cu copil special, cu autism.

„Mi-a cerut mâna urcat pe un cal alb din piesele de șah din parcul Valea morilor. Atât de tare am început a râde că era să nasc acolo”, a spus amuzată Yolka.

„Când am înțeles că avem un copil special, primii câțiva ani au fost o adevărată provocare pentru mine personal, pentru sistemul meu nervos și psihicul meu. Aveam atacuri de panică și nu dormeam niciodată suficient. Copiii deosebiți, autiști, în primii ani de viață sunt rupți de matricea pământului. Le este frică de tot ce se întâmplă în jur, nu le este clar, învață cu greu un regim al zilei și nu pot înțelege comunicarea cu alți oameni. Mă gândeam că Grigorii ar putea să se întoarcă și să plece, așa cum procedează majoritatea bărbaților în asemenea situații? 

Însă Grigorii s-a dovedit a fi un om deosebit. Și-a desfăcut aripile deasupra mea și a lui Mișa și nu a dat voie nimănui să ne deranjeze. A acceptat situația ca pe ceva foarte ușor și firesc. Atât de mult mă iubește, se pare ( râde). 80% dintre bărbați pleacă în asemenea situații. Nu își doresc un copil de acest fel și nu își doresc asemenea relații”, a spus Yolka.

„Eu pur și simplu nu știam că se poate și așa”, spune Grigorii, vădit amuzat de situație.

Faptul că au dat naștere unui copil specia i-a făcut să se maturizeze rapid, a spus Yolka, să-și asume responsabilități mai mari, să-și revadă anumite atitudini.

Yolka a vorbit și despre succesul relației lor:

„Pur și simplu putem fi autentici 24 din 24. Este deosebit de fine să nu te prefaci niciodată, să nu inventezi lucruri. Atunci când te deranjează ceva, poți spune asta imediat, foarte ușor”, a spus Yolka.

Albina și Anghelina sunt al treilea cuplu care a vorbit la eveniment. Discursul lor a fost despre dorința de a-și oficializa căsătoria în Republica Moldova.

Anghelina este din Ucraina, iar Albina din Republica Moldova. S-au cunoscut în Europa, unde își făceau studiile , iar după 8 luni de comunicare au înțeles că vor să se mute împreună.

„Inițial ne gândeam să jucăm nuntă undeva în Spania, dar ținând cont de ultimele evenimente din Ucraina, identitatea noastră națională s-a maturizat rapid. De la visele unei nunți în Spania am ajuns să ne dorim o nuntă tradițională cu horă, vin și horilcă, concursuri tradiționale și meniu în care să fie neapărat zeama de a doua zi, care îi place mult Anghelinei. Iar în Spania nimeni nu gătește zeamă, am verificat”, a spus Albina.  

Albina și Anghelina sunt printre cele patru cupluri LGBT din Republica Moldova, care au depus cererea de înregistrare a căsătoriei la Agenția de Servicii Publice și au primit refuz. Cu acest refuz vor merge în instanța de judecată pentru a-și revendica dreptul de a-și oficializa parteneriatul. Fetele au spus că sprijinul familiilor le ajută foarte mult să lupte pentru dreptul de a crea o familie:

„Faptul că familiile ne susțin, ne oferă mult curaj și mândrie, cu care putem merge înainte. Tatăl Anghelinei luptă acum în războiul din Ucraina, am mers să-l petrecem și el mi-a dat voie să conduc mașina lui prin orașul Nicolaev”, a spus mândră Albina. 

Cea de-a patra Poveste a fost una despre divorț, dar un divorț în care oamenii au reușit să rămână prieteni. Victorina Luca este o femeie originară dintr-o familie foarte săracă de romi și prima femeie, în familia ei, care a avut acces la studii, dar în același timp este absolventă a facultății de drept și și-a făcut studiile în mai multe universități prestigioase din Europa și Statele Unite. La moment, Victorina este membru al Consiliului pentru Egalitate din Republica Moldova.

„Copii nu se jucau niciodată cu mine, aveam culoarea pielii închisă și nasul ascuțit și lung și îmi spuneau că semăn cu o cioară. Copii puteau arunca cu pietre în mine. Mama mea avea probleme de auz și locuiam mai mult cu bunicii. Bunelul însă consuma alcool și o bătea pe bunica. Dar aveam un singur scop, să cresc și să închei nedreptatea. De asta învățam mult, mai ales urcată în copacul de lângă casă, până apunea soarele. Lumină în casă nu aveam”, și-a început Victorina povestea.

Visa să ajungă în SUA, de asta a început să învețe engleza, ascultând la ușa întredeschisă a unei clase în care se făceau cursuri de engleză contra plată. A fost acceptată în final gratuit la lecții și a susținut testele mai bine decât colegii săi.

Și-a întâlnit iubirea la Budapesta, fiind deja studentă și practicantă la Consiliul Europei. Era vorba despre un student nigerian, care învăța la biochimie. S-au căsătorit, dar când a rămas însărcinată, mama băiatului i-a interzis să rămână cu ea, pe motiv că este albă. Totuși relațiile dintre foștii soți au rămas foarte bune, a spus Victorina.

„Nu trebuie să vă fie niciodată frică de situația în care sunteți la un moment dat. E nevoie de un plan pe care să-l urmezi cu devotament până la capăt. Când ai voință, nimic și niciodată nu te poate împiedica să obții ce vrei”, a spus Victorina.

Olesea și Oleg au povestit o istorie de dragoste, dar care nu s-a încheiat cu înregistrarea căsătoriei. Cuplul  este împreună de 10 ani și educă o fetiță de 9 ani, însă nu vrea să se căsătorească.

„Ea niciodată nu a încercat să-mi limiteze libertatea și anume asta m-a motivat mereu să rămân cu ea”, a spus Oleg.

„Toți tind spre căsătorie și în cazul nostru asta ar fi extrem de simplu, dar nu ne dorim asta. În schimb avem tatuaje la fel (râd). Nu ne căsătorim pentru că este ceea la ce se așteaptă statul de la noi, să formăm așa zisa celulă a societății, să luăm o ipotecă și să urmăm calea pe care ne-au construit-o. Noi înțelegem că nu avem nevoie de asta, nu vrem să mergem după scenarii pe care statul le impune tuturor cuplurilor”, a spus Olesea. 

„Ne place sau nu ideea căsătoriei, trebuie să recunoaștem că ne oferă anumite avantaje, securitate în momentele complicate din viață. Persoanele LGBT nu se pot bucura deocamdată de acest drept”, a spus Diana Guja, moderatoarea discuției.

 

Doina IPATII

P.S. Poveștile pot fi urmărite integral, online, accesând următorul link: https://fb.watch/lhcNJ8hWdA/

Close Menu