Discuțiile despre sex și sexualitate rămân a fi o temă tabu pentru societatea moldovenească, iar în comunitatea LGBT+, pe lângă acest fapt, se mai adaugă și stigmatizarea socială care duce la autostigma persoanelor din comunitate, intimidarea și rușinarea acestora. Astfel, de cele mai dese ori persoanele din comunitatea LGBT+ nu se adresează după serviciile medicale și ignoră sau amână de cele mai multe ori vizita la medic din frica de a nu fi intimidați sau discriminați cu privire la orientarea sexuală sau identitatea de gen.
Dreptul la sănătate trebuie să fie accesibil pentru toți, fără careva marginalizări, iar într-o societate homofobă este mai dificil să te bucuri de acest drept și de cele mai dese ori persoanele sunt ignorate și neglijate și o mare parte din medici nu sunt informați despre particularitățile persoanelor LGBT+ și nu cunosc specificul de lucru. Infecțiile cu transmitere sexuală, netratate la timp, pot avea consecințe grave asupra sănătății fizice, de aceea o bună parte din serviciile medico-sociale sunt disponibile la nivel comunitar la noi în organizație, oferite de specialiști profesioniști, într-un spațiu sigur și prietenos.
În acest context, Alexandru Goja, consultant în cadrul Programului „Sănătatea LGBT+” a înregistrat un podcast împreună cu echipa platformei “Bang Bang” despre sănătatea sexual reproductivă a persoanelor LGBT+ cu scopul de a informa membrii comunității privind particularitățile acesteia în contextul apartenenței la grup, a practicilor sexuale protejate și riscante, serviciile organizației și alte tematici interesante.
Vă îndemnăm să ascultați podcastul aici: https://anchor.fm/bangbangmd/episodes/Sntatea-sexual-n-comunitatea-LGBTQ-Discuii-necesare-e1vch0b/a-a9ck41l