GENDERDOC-M

Floris van Eijk: „Dacă Moldova reușește să-și accepte și minoritățile sexuale, va deveni o țară mult mai puternică”

Floris van Eijk: „Dacă Moldova reușește să-și accepte și minoritățile sexuale, va deveni o țară mult mai puternică”

La Chișinău a fost dat startul evenimentelor dedicate celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, organizat anual de comunitatea LGBT din Republica Moldova.

În premieră, ceremonia de deschidere a PRIDE-ului a fost precedată de o acțiune simbolică- depunere de flori „în memoria celor pe care i-a ucis cuvântul”. Acțiunea a avut loc la Cimitirul Sfântul Lazăr din Chișinău, unde în luna aprilie curent a fost înmormântată Felis, adolescenta care s-a sinucis după ce a fost umilită de colegi. Astfel comunitatea LGBTQI+ din Republica Moldova a comemorat persoanele care au plecat din viața din cauza bullying-ului,  persoane care au devenit victime ale discursurilor de ură și chemării la discriminare.

„Ne dorim ca oamenii să nu mai moară din cauza cuvintelor care îi pot duce la suicid, a cuvintelor care îndeamnă alți oameni la violență. Să fim mai atenți la cuvinte și să spunem mai multe din cele care exprimă bunătate și lumină, sprijin și solidaritate. Să fim buni unii cu alții ca să nu mai moară nimeni niciodată din cauza cuvintelor”, a spus Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de Informații Genderdoc-M.

Steagul festivalului Pride a fost arborat tradițional de persoane care, în ultimul an, s-au implicat activ în lupta cu homofobia. Este vorba despre – Stela Pascal, persoană transgen deschisă, care promovează drepturile comunității în Moldova și Marin Pavlescu, tânărul care, fiind înrolat în Armata Națională, a povestit public despre hărțuirea căreia a fost supus din cauza orientării sale sexuale.

Prezenți la ceremonia de deschidere, persoane din comunitatea LGBTQI+, activiști pentru drepturile omului și aliați ai acestora, printre care și înalți oficiali, reprezentanți ai câtorva ambasade în Republica Moldova și-au exprimat sprijinul și felicitările cu începutul PRIDE-ului:

„Fiecare este responsabil pentru cuvintele pe care le spune. Decidem dacă le folosim pentru a crea,  a construi, a împărtăși și susține sau pentru a  atacă și distruge (…). Comunitatea LGBTQI+ este supusă, peste tot în lume, multor prejudecăți, ceea ce duce la discriminare și stigmatizare, la discursuri de ură și violență. Toate acestea nu ar trebui acceptate. Fiecare dintre noi este unic, diversitatea este un fenomen pozitiv, care trebuie acceptat, nimeni nu trebuie discriminat pe bază de orientare sexuală sau identitate de gen. Tratamentul inechitabil și încălcarea drepturilor omului este dăunător pentru orice societate”, a decarat Excelența sa, Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Floris van Eijk, Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chişinău și-a exprimat optimismul privind acceptarea persoanelor LGBQI+ de către societatea moldovenească:

„Să ne amintim că persoanele din comunitatea LGBTQI+ nu cer drepturi speciale, ci drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni. Egalitate nu doar pentru unii, ci egalitate pentru toți”.

Oficialul a accentuat faptul că toleranța socială depinde mult de vizibilitatea persoanelor LGBTQI+. Iar într-o societate tolerantă, politicienii nu vor mai putea folosi prejudecăți legate de orientarea sexuală pentru a-și manipula alegătorii:

„Credeți-mă o dată ce majoritatea oamenilor va accepta persoanele LGBTQI+ ca fiind frații și surorile lor, politicienii vor înceta discursurile de ură. Ele nu vor mai funcționa ca mecanisme de distragere a atenției de la eșecurile lor sau de restabilire a imaginii știrbite”.

Floris van Eijk și-a exprimat speranța că o țară cum este Moldova, care poate accepta atâta diversitate etnică, lingvistică, confesională, – va fi capabilă să-și accepte și minoritățile sexuale:

„Cred că este multă putere în această diversitate. Oamenii cu background divers, în dialog, vor veni cu soluții mult mai creative și mai eficiente pentru problemele cu care se confruntă țara. Dacă Moldova reușește să-și accepte și minoritățile sexuale, nu doar că va fi un loc mult mai bun pentru persoanele LGBTQI+, dar va deveni o țară mult mai puternică”, a conchis oficialul 

Prezent la evenimentul de deschidere, Scott Hocklander, reprezentantul ambasadei SUA la Chișinău, a făcut apel la autoritățile RM să protejeze libertatea, demnitatea și egalitate tuturor oamenilor, inclusiv a persoanelor LGBTQI+ și să-i protejeze împotriva violenței, amenințării și împotriva abuzurilor.

„SUA afirmă că drepturile LGBTQI+ sunt parte a drepturilor omului. Celebrăm cu voi astăzi și vă suntem mereu alături”, a declarat oficialul.

În cadrul aceluiași eveniment, au fost premiate cele mai active persoane și organizații în promovarea egalității LGBT și contribuirea la dezvoltarea mișcării LGBT în Moldova.

Printre acestea sunt: Maia Rîbacova, de la Departamentul de coordonare și implementare a Programului Național HIV/SIDA și ITS, pentru promovarea politicilor incluzive în domeniul sănătății, care răspund necesităților LGBT+; Dina Zaiaț, influenceră, pentru promovarea activă a drepturilor persoanelor LGBT+ și susținerea deschisă a comunității LGBT+ pe rețelele de socializare; redacția Agora.md, pentru deschidere, interes și corectitudine în relatarea subiectelor despre comunitatea LGBT+ din Moldova. Premiul special pentru curaj i-a fost decernat lui Marin Pavlescu.

Înregistrarea video a ceremoniei de deschidere, programul Festivalului, și toate activitățile campaniei sunt accesibile online, pe pagina de Facebook a Centrului de Informații GENDERDOC-M, pe contul de Instagram, pe site-ul organizației: www.gdm.md.

Festivalul se va desfășura în perioada 15 – 19 iunie 2022

Doina IPATII

Foto: Doy Dochiţan

 

Close Menu