GENDERDOC-M

O conferință regională a activiștilor LGBT a avut loc la Chișinău

O conferință regională a activiștilor LGBT a avut loc la Chișinău

Activiști și activiste LGBT din câteva țări ale Europei de Est s-au întâlnit la Chișinău în cadrul Festivalului Moldova Pride, pentru a discuta despre căile alternative de rezistență pașnică a comunității. Scopul conferinței este schimbul de experiență precum și analiza metodelor de advocacy tradiționale (mese rotunde, traininguri etc.) și experimentale (campanii, festivaluri, lecții, concerte) realizate în țările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene și Rusia.

În cadrul conferinței, participanți și participante din Ucraina, Rusia, Armenia, Georgia și Moldova au povestit despre campanii de comunicare și acțiuni, mai puțin tradiționale, care au avut impact în țările lor. Țări, în care acțiunile pașnice ale comunității LGBT sunt desfășurate deocamdată cu multe impedimente și provocări.  Printre practicile noi, care au avut success în ultimul an, sunt filmele documentare, protestele cu mesaje creative, proiecte fotografice locale care pot înlocui pozele de la Pride-urile din Vest și flash-moburi neobișnuite.  

„Pentru noi este foarte important ce se întâmplă în regiune, pentru că lucrurile sunt interdependente. Atunci când vedem cum se schimbă lucrurile în una dintre țările din apropiere, observăm o influență directă asupra celorlalte țări. Trecutul nostru sovietic ne influențează, din păcate, prezentul. Sperăm mult că țările din care venim se vor dezvolta și nu vom mai fi nevoiți să discutăm despre căile alternative de rezistență pașnică”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Conferința are loc în cadrul proiectului regional „Coaliția Europei de Est pentru egalitatea LGBT”. Natia Gvanishvili, reprezentant al organizației suedeze pentru drepturile LGBT, care coordonează proiectul, a explicat că acest proiect există din anul 2014, iar unul dintre scopuri este schimbul de experiență și consolidarea eforturilor: „Adesea avem provocări asemănătoare atât din punct de vedere politic, cât și legal. Conferința, care a devenit tradiție, se încadrează perfect în dorința noastră de a lucra împreună și a face realitatea din grupurile noastre mai clară pentru țările din regiune, dar și pentru pertenerii din Europa de Vest, care nu reușesc întotdeauna să înțeleagă problemele cu care ne confruntăm aici, din cauza realităților atât de diferite.

Conferința regională a devenit o tradiție a Centrului de Informații GENDERDOC-M. În fiecare an, organizația invită la Pride-ul din Republica Moldova activiști și activiste din Europa de Est și Rusia: „Este important pentru noi, deoarece Centrul GENDERDOC-M se poziționează ca centrul regional de resurse pentru alte organizații LGBT din regiune. GENDERDOC-M oferă, de mulți ani, ajutor și consultații altor Organizații ale Societății Civile. Organizăm traininguri, vizite de studiu, oferim materiale informaționale și consultații în domeniul dezvoltării organizaționale”, a explicat Anastasia Danilova.

În cadrul festivalului Moldova Pride, din acest an, vor fi organizate mai multe evenimente social-culturale în perioada 16-20 mai. Programul evenimentelor poate fi găsit pe pagina oficială a Centrului de Informații gdm.md sau pe pagina de facebook a organizației. Accesul la toate evenimentele din cadrul Pride-ului este gratuit.

Doina IPATII

Foto: Anna Provozin

Close Menu