GENDERDOC-M

Zilei Internaționale împotriva Homofobiei

Zilei Internaționale împotriva Homofobiei

Declarația comună cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei în Republica Moldova*

Chișinău, 17 mai 2018 – Fiecare persoană – fără vreo deosebire de vreun fel – are dreptul la toate drepturile și libertățile expuse în Declarația Universală a Drepturilor Omului, inclusiv dreptul de a fi liber de discriminare și dreptul la libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică. 

Fiecare țară are obligația de a promova și proteja toate drepturile omului și libertățile fundamentale. Obligația fiecărei guvernări este de a proteja toate persoanele, indiferent de sex, orientare sexuală sau identitate de gen, de discriminare și violență, precum și să se asigure că toate persoanele se bucură de oportunități egale și tratament egal.

Cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, ne exprimăm suportul pentru lesbienele, gay, bisexualii, transsexualii și intersexualii (LGBTI) din Republica Moldova.

Menționăm că la moment are loc cel de-al 17-lea Festival LGBTI „Mândria Moldovei”. Așa valori ca toleranța și respectul pentru diversitate sunt fundamentale pentru societățile democratice deschise. Noi recunoaștem dreptul persoanelor LGBTI și a suporterilor lor la desfășurarea la 19 mai 2018 a Marșului de Solidaritate în mod pașnic.

În fiecare zi persoanele înfruntă discriminare din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen. Guvernările noastre caută să combată astfel de discriminare prin promovarea drepturilor omului pentru toți. Fiecare persoană, inclusiv lesbienele, gay, bisexualii, transsexualii și intersexualii, trebuie să fie liberă să se bucure de drepturile și libertățile la care toate persoanele au dreptul peste tot.

Noi așteptăm un Marș al Solidarității pașnic și sigur și un progres continuu spre egalitate pentru toate persoanele din Moldova.

* Declarația comună emisă de misiunile Argentinei, Belgiei, Canadei, Republicii Cehe, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Italiei, Lituaniei, Letoniei, Norvegiei, Olandei, Portugaliei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Elveției, Regatului Unit și al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

 

Close Menu