Un raport amplu privind discursurile de ură împotriva persoanelor LGBT va fi prezentat instituțiilor statului și unor instituii intenaționale relevante, care pot să-l folosească pentru a duce tratative cu reprezentanții RM la nivel internațional.
Raportul elaborat de Genderdoc-M în colaborare cu organizația internațională specializată în libertatea de exprimare- Article 19, reprezintă rezultatul monitorizării , timp de un an, a mass-media locale care au prezentat subiecte legate de persoane LGBT. Rezultatele analizei materialelor colectate au fost prezentate la o conferință organizată în cadrul săptămînii „Moldova Pride 2017.”
„Discursurile de ură continuă. Președintele nostru, care adineauri a depus jurământul pe constituție că va fi președintele tuturor cetățenilor, astăzi, pe pagina sa de FB, a scris o postare instigatoare la ură, care cheamă la discriminarea persoanelor LGBT în ceea ce ține de libertatea de a se întruni. De asta am vrut să vorbim despre faptul cât de nocive pot fi discursurile de ură”, a declarat Angelica Frolov, coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT.
Autorii raportului au venit cu exemple concrete de discursuri instigatoare la ură și au explicat impactul periculos al acestora:
„Din păcate în Moldova ei sunt auziți. Acum putem observa că liderii politici apelează mai rar la asemenea discursuri, totuși acest tip de discursuri se enunță de oameni foarte vizibili și influenți și au un efect puternic. Am constatat că după fiecare discurs de ură înregistrăm o crimă bazată pe ură”, a declarat Anastasia Danilova, directoare executivă la Genderdoc-M
Autorii au discutat și despre hotarul fin și periculos între libertatea de exprimare și instigarea la violență, care se poate încheia cu infracțiuni motivate de ură:
„Noi am elaborat o strategie în care am delimitat discursurile de ură în ctegorii. Discursurile de care oamenii ar trebui să fie protejați prin lege și cele inofensive, de care oamenii se pot proteja singuri. LGBT adesea nu este inclus prin lege, în grupurile protejate de discursurile sau crimele motivate de ură și oamenii nu-și pot face dreptate ”, a declarat Joanna Szymanska reprezentanta organizației Article 19.
„Întotdeauna este important contextul , pentru că aceeași declarație în contexte diferite, grupuri, țări pot duce la diferite rezultate. În unele țări nu vor însemna nimic, în altele- pot fi foarte periculoase. Politicienii trebuie să înțeleagă că declarațiile lor sunt ascultate și că oamenii le interpretează ca acord la violență, ca îndemn. De exemplu atăca un imigrant sau un gay. Sunt multe cazuri de acest gen, cele mai cunoscute din ultima perioada sunt din Cecenia, unde instigarea directă la violență duce la ceea că oamenii sunt nevoiți să fugă din țară și să ceară ajutor”, a adăugat Simanska.
Raportul va fi folosit inclusiv în eforturile de lobby și dvocacy ale organizației Genderdoc-M:
„Ceea ce facem noi în prevenirea descursului de ură și am înțeles că este cel mai eficient în RM, facem ca acest discurs să nu mai lucreze, să nu mai prindă la public. Un politician care este incapabil să facă schimbări și obține voturi doar datorită promisiunilor homofobe, trebuie să nu mai poată folosi această pârghie. Noi trebuie să lucrăm prin informare. Noi ne îndreptăm toate puterile spre lucrul cu societatea”, a conchis Angelica Frolov.
Doina IPATII
Foto: AVRORA