GENDERDOC-M

GENDERDOC-M oferă în continuare sprijin persoanelor transgen din Moldova

Persoanele transgen din Republica Moldova pot beneficia, în continuare, de consiliere juridică și psihologică gratuită, serviciile specialiștilor prietenoși  în domeniul juridic și medical, precum și de informație actualizată despre drepturile lor în Republuca Moldova.

GENDERDOC-M poate oferi aceste servicii datorită unui proiect internațional implementat împreună cu organizație internațională din Berlin, Transgender Europe (TGEU), care luptă pentru drepturile persoanelor trans în Europa și alte părți ale lumii. 

Proiectul  i-a fost atribuit Centrului de Informații GENDERDOC-M în luna aprilie a acestui an, după ce organizația a realizat cu succes un alt proiect desfășurat în perioada 2014-2015, care viza documentarea cazurilor de violență împotriva persoanelor trans în Republica Moldova.

Transgender Europe a venit cu ideea de a pilota un proiect regional privind documentarea violenței împotriva persoanelor trans în Kîrgîzstan, Moldova, Serbia, Ungaria și Turcia. Scopul proiectului inițial era monitorizarea și documentarea cazurilor de violență împotriva transgenderilor cu scopul de a acumula dovezi privind existența violenței în bază de identitate și exprimare de gen în aceste țări.

„În faza inițială am organizat diferite activități și am elaborat un raport mare împreună cu reprezentanții  tuturor țărilor participante. Raportul a fost prezentat în 2015 și a făcut mai multă lumină privind situația persoanelor trans din aceste țări”, a declarat Artiom Zavadovschi, coordonator de Program Dezvoltarea Comunității LGBT.

Acesta a fost și unul dintre motivele din care donatorii au decis să reia proiectul, continuând acordarea protecției persoanelor trans împotriva violenței în Europa de Est.

„Contextul este unul diferit pentru fiecare țară, explică Artiom: „Turcia, spre exemplu, este pe locul întâi în Europa privind numarul de omoruri a persoanelor trans și pe al doilea loc în lume, după Brazilia. Acolo proiectul vizează mai mult violența împotriva lucrătoarelor sexuale trans. La noi realitatea este altă, de asta noi, în afară de monitorizarea și documentarea cazurilor de violență, care există, am decis să ne axăm pe dezvoltarea comunității trans și capacitarea persoanelor trans de a-și cunoaște și apăra dreprturile și a scăpa de transfobia internalizată.

Proiectul prevede și ateliere de lucru penru specialiști de care depind nemijlocit persoanele trans. Nu ne-am aventurat să schimbăm legi, pentru că am trecut deja prin experiența comunicării cu Ministerul Justiției. Ne dăm bine seama că în componența actuală a Parlamentului și Guvernului astfel de schimbări nu vor fi posibile în viitorul apropiat, dar oricum vom sensibiliza opinia publică și vom lucra mult la abordarea mai puțin medicalizată a identității de gen și la depatologizarea identităților de gen”, a conchis Artiom Zavadovschi.

Doina IPATII

Foto: GDM

Close Menu