GENDERDOC-M

Explozie de culoare și diversitate la iarmarocul curcubeului

Cel mai colorat iarmaroc de la Chisinău a fost organizat în această sâmbătă, 21 mai, de către Centrului de Informații GENDERDOC-M. Iarmarocul Curcubeului este un eveniment caritabil.Toate fondurile colectate în timpul evenimentului vor fi folosite pentru construirea unei rampe de acces la o școală din Moldova.

„Este al doilea iarmaroc pe care îl organizăm. Primul a fost anul trecut”, povestește Alexei Marcicov, președintele GENDERDOC-M. „E un fel de Pride parc. Orice Pride trebuie să aibă un loc al lui. Locul din acest an seamănă cu o curte italiană: poți să mănânci ceva bunișor, să asculți muzică bună, să bei limonadă, să cumperi obiecte foarte originale, inclusiv obiecte în culorile curcubeului. Este multă comunicare liberă. Vedeți și steaguri curcubeu peste tot.

Evenimentul a abundat în diversitate de culori, oameni veniți din diferite țări și produse originale confecționate manual de către angajații și voluntarii Centrului de Informații GENDERDOC-M: bijuterii, săpunuri naturale, jucării-talisman, tablouri pictate și brodate, semne de carte și prinzătoare de vise. Toți oaspeții evenimentului au putut să-și aleagă cel puțin un obiect, care să le aducă aminte de la cel de-al XV-lea Pride de la Chișinău.

„Am cumpărat aceste mărgele curcubeu, pe care le voi purta cu mândrie și acasă, în Georgia, sper să ne aducă noroc. Noi ne uităm la exemplul Moldovei ca la unul de succes. Mi-a plăcut iarmarocul, acum sunt în așteptarea concertului și a marșului de mâine bineînțeles. Sperăm că totul va fi bine. In regiunea noastră de regulă marșurile au loc într-o atmosferă foarte alarmantă, sper că aici va fi pașnic”, a declarat Natya

Și Xenia din Rusia părea a fi mulțumită de achiziții și atmosferă: „Am cumpărat o cană îmbrăcată, forte drăguță , un iepure alter-ego, care avea o rochie foarte asemănătoare cu a mea și am mers la ghicitoarea cu cărți Tarot, care mi-a spus adevărul. Îmi place totul, e minunat. Eu am venit din Rusia și mă bucură mult că în arealul post-sovietic poate avea loc un asemenea Pride- un eveniment important pentru comunitățile noastre, într-o atmosferă liniștită, prietenoasă și veselă. Fac activism în domeniu de peste zece ani, dar va fi primul meu marș în afara Rusiei. În Rusia totul e foarte simplu, sunt curioasă să văd cum se va desfășura în Moldova. Sunt sigură că va fi minunat”.

„Eu mi-am cumpărat o pereche de cercei foarte mișto, în stilul anilor 80, arăt ca o ghicitoare în palmă. Îmi place evenimentul chiar dacă aici e cu mai puțină lume decât în România” a spus o vizitatoare.

„E puțină lume. Eu stau în Mexic. Deși e o țară catolică, Persoanele LGBT de acolo sunt foarte pe față, le zic familiilor, nu e atât de stresant ca aici. Am înțeles că aici vin foarte puțini gay la paradă de teamă să nu fie văzuți. Dar mi se pare că sunteți organizați și fericiți și îmi place să fiu aici cu voi”, a declarat  Ana.

Persoane din Comunitatea LGBT din Moldova,  prezente la eveniment , au spus că și-ar dori să poată participa mai des la evenimente de acest gen pentru că au mare nevoie de comunicare , însă, spun ei, nu sunt siguri că vor participa la marșul de duminică, pentru că le este frică să fie recunoscuți de rude.

Alții, ca Andrei și Cristina au venit tocmai din Tiraspol ca să poată participa la Marș:

„Am așteptat foarte mult acest eveniment. Eu una l-am așteptat 6 ani”, spune Cristina. „Am locuit anterior în Rusia, acum locuiesc în Tiraspol. Bineînțeles că nu se organizează asemenea evenimente acolo. Ne-a fost greu să ne hotărâm să venim la marș, știți să nu ne recunoască cineva, dar când am auzit lozinca din acest an- „Fără frică”, ne-a încurajat foarte mult. E ceva incredibil de frumos pentru noi. E ca și cum ți-ai potoli foamea după mult timp. Ne simțim foarte bine”, au declarat tinerii.Doina

La iarmarocul precedent GENDERDOC-M a reușit să colecteze peste 9 mii de lei, pe care i-a donat unei organizații pentru protecția animalelor.

Doina IPATII

Foto GDM

Close Menu