GENDERDOC-M

Marșul Egalității

Astăzi, se publică multe și diverse păreri referitor la Marșul egalității care a avut loc duminică, 17 mai, sub sloganul „Pentru că trăiesc aici”.

Statul și-a îndeplinit obligațiile

Desigur, este foarte plăcut să citești reportaje corecte, din punctul nostru de vedere. Iar articolele agresive, construite pe respingerea comunității LGBT și în special, comentariile la ele, provoacă nemulțumiri. Însă, cum n-ar fi, toate acestea sunt părți ale vieții noastre, ale vieții în țara noastră. Noi trebuie să le analizăm, să ne construim viața pe faptul că despre noi scriu și oponenții noștri. Să lucrezi cu cei care sunt gata să colaboreze și să duci o luptă continuă cu cei, care categoric nu ne acceptă și nici modul nostru de viață. În același timp, trebuie mereu să ținem minte că noi nu suntem aici în ospeție, noi suntem cetățeni cu drepturi depline ai acestei țări și că ne aflăm sub protecția sa. Dacă fiecare dintre noi va acționa în conformitate cu aceste condiții, vom fi capabili să depășim homofobia și transfobia, să ne protejăm de agresiunea celor care cred în exclusivitatea lor.

Pentru a nu reacționa dureros la publicațiile nedrepte și la comentariile acestora, trebuie să înțelegem că mediul în care trăim nu poate să nu influențeze părerea celor care scriu articolele și reportajele, precum și să învețe cum să riposteze celor care se folosesc de poziția lor ca lucrători mass-media. Trebuie să ținem minte și că orice apariție în presă este părerea subiectivă a jurnalistului, nu neapărat corectă, de aceea, noi avem dreptul la replică. Adică, cu nedreptatea se poate și trebuie de luptat, inclusiv prin aparițiile personale la televiziune și în presă, prin comentarii la postările publicate pe rețelele de socializare.

Pe lângă asta, dacă tot vorbim despre marș, nu putem să nu menționăm ce este cel mai important pentru noi în acest caz. În primul rând, faptul că marșul a avut loc. Și a el avut loc e nu doar datorită voinței noastre și a curajului, dar și datorită faptului că statul, prin organele de asigurare ale ordinii, și-a îndeplinit obligațiile față de cetățenii LGBT, prin asigurarea condițiilor pentru realizarea dreptului lor la libertatea întrunirii, adică pentru desfășurarea Marșului egalității. Iar aceasta, după cum știm, este mult mai important decât orice păreri a oricăror mass-medii și ale reporterilor lor.

Cu toate acestea, după cum arată monitorizarea presei, efectuată de către GENDERDOC-M, sunt mai mulți jurnaliști cinstiți, decât cei, care câștigă bani din repotaje și articole scandaloase, scrise de dragul „stăpânilor” temporari ai vieții.

De aceea, felicităm din suflet comunitatea LGBT și prietenii săi că festivalul „Curcubeul peste Nistru” s-a încheiat cu succes. Fiți voi înșivă și cu neapărat fericiți.

Iar acum, să spunem despre cum și în ce condiții s-a petrecut Marșul egalității. După cum am spus, despre aceasta au fost scrise și transmise la TV suficiente reportaje. Dar, după părerea noastră, cel mai obiectiv articol, este cel al Marinei Șupac, publicat pe newsmaker.md.

Ouăle nu au încurcat homosexualii

Pe data de 17 mai, de Ziua Internațională a luptei cu Homofobia și Transfobia, la Chișinău a avut loc Marșul egalității, organizat de către Centrul de informare GENDERDOC-M, ce s-a petrecut sub sloganul „Pentru că trăiesc aici”. Creștinii ortodocși, participanți la așa numitul antimarș, au încercat să încurce participanților la manifestație. Poliția a fost nevoită în regim de urgență să apere reprezentanții LGBT de agresiunile religioșilor, iar în consecință, șase persoane au fost arestate din motiv de huliganism.

Chiar dacă ora și locul marșului au fost ținute în secret , pe la ora 11, nu departe de Monumentul eroilor comsomoliști de pe bulevardul Grigore Vieru, a început să se adune așa-numitul antimarș al creștinilor ortodocși. Reprezentanții antimarșului țineau postere cu imaginea unui cocoș tăiat pe diagonală, precum și postere cu mesaje în limba română. Protestatarii, erau înarmați și cu megafoane în care scandau: „Jos gay-ii”. În calitate de slogane, au folosit și expresii necenzurate.

Nu departe de locul desfășurării evenimentelor, au fost auzite de vreo două-trei ori exploziile unor petarde. Unii dintre protestatari de câteva ori au încercat să rupă cordonul poliției, care îi despărțea de participanții la Marșul egalității. Poliția a fost nevoită să liniștească creștinii agresivi.

Totodată, creștinii au aruncat cu ouă în participanții la marș. Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, fiind și el la marș, a spus reporterului de la TASS: „Nu este ușor să fii gay sau lesbiană în Moldova”.

În acest timp, participanții la marșul LGBT au început deplasarea de la intersecția bulevardului Grigore Vieru cu strada Albișoara, către Monumentul eroilor comsomoliști. După cum a spus coordonatoarea programului „Lobby și advocacy a drepturilor LGBT” a Centrului de informație GENDERDOC-M Angelica Frolov, la Marșul egalității au participat aproximativ 150 de persoane. Participanții au ținut în mâini postere scrise în câteva limbi cu mesaje precum „Sunt aici pentru că trăiesc aici”, „Sunt aici pentru că cred”, „Sunt aici pentru că am demnitate”, „Sunt aici pentru că plătesc impozite” și altele, cu care ei au ajuns până la intersecția străzilor Grigore Vieru și Ierusalim. Aici a avut loc un mic protest. La el au vorbit ambasadorii Suediei și SUA în Moldova, Ingrid Tiersman și James Pettit, precum și directorul executiv al Centrului de informație GENDERDOC-M Anastasia Danilova și Angelica Frolov.

Angelica Frolov a spus că nimeni dintre participnații la marș nu a avut de suferit. „Totul s-a desfășurat bine și foarte sigur” – a mai spus ea.

Marșul a avut loc în cadrul celui de-al 14-lea festival al comunității LGBT din Moldova „Curcubeul peste Nistru”. „Noi îl desfășurăm nu pentru că ne place atât de mult să mărșăluim, ci pentru că dorim să atragem atenția societății la aceea, că nu se poate să ignori persoanele LGBT, pentru că noi suntem o parte a acestei societăți. Noi trăim aici, noi suntem cetățeni ai acestei țări, noi lucrăm și plătim impozite, la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Moldovei”, se spune pe site-ul oficial al Centrului. 

Societatea moldovenească simte un deficit de educație sexuală

Bloggerul Arcadie Cotruță, absolvent al universității Cambrige, explică atitudinea discriminatorie, uneori agresivă a anumitor grupuri sociale în adresa persoanelor LGBT prin lipsa unei educații sexuale corespunzătoare. El a expus acestea la emisiunea „Pahomi” de la Realitatea TV.

Conform spuselor lui Cotruță, „noi suntem un stat laic, oamenii sunt obișnuiți să meargă la biserică și să se încreadă în ea. Însă problema este ascunsă în faptul că despre asta nu se vorbește, noi ne prefacem că în societatea noastră nu există oameni cu o altă orientare sexuală. Acest fapt este legat și de complexele concetățenilor noștri, atunci când vine vorba de sexualitate la general”.

Bloggerul mai explică discriminarea persoanelor LGBT și prin nivelul de trai al societății moldovenești. „În țările dezvoltate, homosexualitatea nu reprezintă o problemă. Cu cât țările sunt mai slab din punt de vedere economic, cu atât mai intolerante sunt față de comunitatea LGBT. De aici tragem concluziile: cu cât oamenii sunt mai săraci, cu atât sunt mai preocupați de morală”- a declarat Cotruță.

Angelica Frolov la fel, consideră că problema este în educație. „Principala problemă este atitudinea moldovenilor față de sex. Orice deviere de la tradiționalism, societatea noastră o vede ca fiind o perversiune. În școli ar trebui să fie introdusă educația sexuală. Desigur, nu în clasele primare” – a declarat A. Frolov.

Ilia Eas.

În baza articolelor de pe mewsmaker.md și enews.md

Foro: Asier Pagola (voluntar GDM)

Close Menu