13 mai 2014, Chişinău. Astăzi la ora 11:00, în sala de conferinţe a agenţiei IPN, a avut loc o conferinţă de presă care a dat start la deja treistrezecelea la număr, festival al comunităţii LGBT „Curcubeul peste Nistru”.
Directoarea executivă a Centrului de Informaţii GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, şi coordonatoarea programului „Lobby şi advocacy a drepturilor LGBT”, Angelica Frolov, au povestit reprezentanţilor mass-media prezente despre aceea că evenimentele din cadrul festivalului curent vor avea loc sub genericul „E timpul să fii tu însuţi”. Aprope toate, cu excepţia unei petreceri închise (la care jurnaliştilor toleranţi, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, şi nu a canalelor media, intrarea nu le este interzisă), în mare parte sunt îndreptate nu către comunitatea LGBT, ci în exterior – spre societatea întreagă.
Cu alte cuvinte, GENDERDOC-M îndeamnă societatea să aprecieze imparţial informaţia totală şi veridică oferită despre gay, lesbiene, bisexuali şi transgenderi. Acestui scop, după cuvintele A.Frolov, îi servesc şi oriecţia publică a filmelor documentare precum „Copilul meu” (Turcia), care povesteşte despre lupta părinților pentru drepturile copiilor, care nu se include în cadrul comunităţii tradiţionale musulmane. Continuă tema, în diversitatea şi perspectivele lor diferite, filmele „Patrik, Vîrsta 1,5” (Suedia) şi „Adele: Capitolele 1 şi 2” (Franţa), precum şi spectacolul teatrului-spălătorie „Dragă Moldova, putem să ne pupăm puţin de tot?”.
Acei, care cu adevărat doresc să înţeleagă cum trăieşte comunitatea LGBT, cu ce probleme se confruntă, cum ajung oamenii la conştientizarea netradiţionalităţii sale, cît de pregătiţi sunt pentru o discuţie deschisă despre identitatea lor sexuală şi psihologică, ar putea primi informaţie în cadrul evenimentului numit „Biblioteca vie”. Aceasta este o discuţie deschisă cu anumiţi oameni – cu gay şi lesbiene, cu cupluri de acelaşi sex, cu copii educaţi de aceşti oameni, – care va avea loc în Biblioteca Municipală „B.P.Haşdeu”.
Alte evenimente cu un conținut mai solid și informativ vor deveni atelierul „Abordarea critică a normei” şi conferinţa „Este Moldova un stat lider din regiune în domeniul asigurării drepturilor LGBT?”. Pentru a participa la conferinţă, pe lîngă raportorii din Moldova şi a specialiştii în domeniul drepurilor LGBT din ţările Parteneriatului Estic şi CSI, sunt invitaţi: Raportorul Special al ONU privind libertatea religiei și a convingerilor, Heiner Bielefeldt, Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, raportorul general al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind drepturile LGBT, membru al Parlamentului Ploniei, Robert Biedron (Polonia), reprezentatntul Forumului European al grupurilor creștinelor LGBT și a Centrului Euroregional de Inițiative Publice (ECPI) – Florin Buhuceanu (România).
Atunci cînd jurnaliștilor li s-au propus să adreseze întrebări, s-a dovedit că mass-media era mai mult interesată de locul unde se va desfășura Marșul egalității „E timpul să fii tu însuți!” și de părerea comunității LGBT moldovenești cu privire la rezultatele televotingului la…Eurovision! Din moment ce Conchita Wurst a cîștigat concursul – chiar deloc cu ajutorul GENDERDOC-M – dar evident din motiv că nivelul de toleranță a comunității europene a crescut în general, inclusiv a țărilor CSI (de ce să nu votăm pentru mesajul de pace și libertate, din partea oricui ar veni?), reprezentanții Centrului cu toate forțele au încercat să reîntoarcă conversația la tema anunțată. „În ciuda prezenței unei decizii emisă de CEDO în anul 2012, care tratează decizia Primăriei Chișinăului din anul 2005 privind interzicerea desfășurării marșului egalității, ca fiind discriminatorie, pînă astăzi situația aproape nu s-a schimbat. Noi sperăm, că în acest an, ne vor permite să mergem pe unul din traseile propuse de GENDERDOC-M, cel puțin, notificarea noastră a fost acceptată de către primărie”, – a spus Angela Frolov. Răspunzînd la întrebarea, de ce traseul marșului este ținut în secret pînă în acest moment, Anastasia Danilova a remarcat că aceasta este o problemă de securitate atît pentru participanții la manifestație, cît și pentru cei din jur. „Anul trecut la insistențele poliției, cu care colaboram foarte strîns, a fosts chimbat traseul marșului și a fost scurtată durata sa, cu toate acestea, necătînd la acțiunile oponenților, organele de drept au lucrat coerent și nimeni nu a avut de suferit”, – a adăugat directoarea executivă a Centrului.
Încă o întrebare interesantă: de ce GENDERDOC-M nu negociază cu grupurile oponenților – cu organizațiile religioase, politice și civice, care sunt împotriva promovării drepturilor LGBT? „Întrebarea este, desigur, interesantă și noi, cred că am intra în legătură cu aceste grupuri, dacă ele s-ar prezenta, și și-ar asuma responsabilitatea pentru acțiunile de contramanifestare. Dar, de fapt, un lider sau lideri concreți nu există, atunci cum să intri în dezbateri cu anumiți fanatici religioși sau cu oameni induși în eroare de către antipropagandă?” – a răspuns cu o întrebare la altă întrebare A. Frolov. În același timp, A.Danilova a precizat că marșul este o manifestație deschisă, la care pot participa nu doar gay-ii deschiși, lesbienele, bisexualii și transgenderii, ci și diplomații acreditați în Moldova, juriștii, membrii organizațiilor internaționale, oaspeții străini care au venit la festival, la care se pot alătura toți doritorii, doar dacă au intenții sincere. Mai mult decît atît, participarea la marș va permite societății să treacă peste stereotipurile greșit formate și să înțeleagă că, acest pride nu va aminti prin nimic carnavalurile braziliene (fotografii de la care deseori sunt folosite în materiale de către adversarii libertăților și drepturilor LGBT). La marș nu vor fi oameni pe jumătate dezbrăcați, nici obrăznicie – oameni cumsecade vor vorbi despre drepturile omului, politică, constituție, egalitate pentru toți și de necesitatea luptei cu discriminarea în toate formele ei.
Svetlana Burlac
Foto: Igor Zvorov
P.S: Locul desfășurării marșului poate fi aflat de la persoanele responsabile de la GENDERDOC-M, iar cu programul festivalului puteți face cunoștință pe noul site al Centrului de Informaţii GENDERDOC-M – www.gdm.md, lucrul căruia a luat start în regim de testare, limitat pe perioada desfășurării ediției a 13-a a festivalului „Curcubeul peste Nistru”.