14.05.2014
Moldova, Pride

Cititorii „Bibliotecii vii” și curajul lor să se așeze lîngă „o carte”

14 mai. Era o dimineață ploioasă. În așa zi poți să te faci comod pe un pat și să citești o carte. „Biblioteca vie” pe care a organizat-o în această zi Centrul de Informații „GENDERDOC-M” în Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu”, s-a dovedit a fi de mare ajutor. Trebuie de menționat că, în timpul unui coming-out tradițional, în fața unui auditoriu se deschide o singură persoană (sau cîțiva pe rînd), dar să răsfoiești paginile unei „cărți vii” – istoria vieții unei anumite persoane – poate fi unul la unul. În comparație cu o broșură educativă, „cartea vie” ascultă întrebările și oferă răspunsuri detaliate la fiecare din ele.

Spre atenția potențialilor cititori au fost prezentate într-o „învelitoare” bună cărțile cu titlurile: „Bisexuală”, „Copil educat de un cuplu de același sex”, „Lesbiană”, „Gay”, „Mama unui gay”, „O familie de lesbiene”. Nu pot spune că cărțile noastre au fost citite pînă la găuri: la fel ca și la proiecțiile de filme, la lecturi nu s-a observat agitație. Către sfîrșitul primei perioade de timp alocate acestui eveniment, s-au adunat doar trei cititori, dar de bună credință. Ei au luat tot „raftul de cărți” la rînd, primind răspunsuri la întrebările lor.

Răspunzînd la întrebarea daca această acțiune a atras interesul mass-mediei moldovenești, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy, Angela Frolov, a spus: „Pînă cînd, am fost vizitați doar de reprezentanta site-ului „Curaj”. Mass-mediei la astfel de evenimente nu îi este interesant – nu sunt scandaluri. Poate va mai veni cineva, dar puțin probabil”.

Posibil că în fostul spațiu sovietic, inclusiv în Moldova, tendința spre reducerea numărului populației care citește a devenit o una constantă. Dacă nu citesc deloc, atunci ce să mai vorbim de „cărțile vii”. Dar și acele unități care au avut curajul în public (în altă parte a sălii de lectură cîțiva studenți foarte activ pretindeau că învață, un bărbat solid răsfoia paginile unui dicționar mare de drept economic, periodic trăgînd cu ochiul în direcția „bibliotecii” noastre) să se apropie de masa de înregistrare și apoi să se apropie de „cartea” care i-a interesat – aceasta este o schimbare pozitivă. Pasul, chiar și unul mic, către o societate deschisă și echitabilă.

Svetlana Burlac
Foto: Igor Zvorov

Previous Următorul