Prevenire boli

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” întreprinde o serie de măsuri care vizează prevenirea HIV și ITS (infecţii care se transmit pe cale sexuală):

  • activităţi de informare  și educare cu privire la căile de transmitere și simptomele HIV și ITS, precum și metodele de protecţie: lucrul outreach în locurile de întîlnire și cluburi, seminare, trening-uri;
  • consiliere on-line, consultări preliminare individuale, redirecţionarea către specialiști;
  • testarea voluntară și consilierea pentru HIV prin testul rapid bazat pe analiza de salivă. Toată procedura durează în jur de 30 de minute. Acest serviciu este acordat gratuit și confidenţial;
  • repartizarea gratuită a prezervativelor cu nivel de rezistenţă crescut și a lubrifianţilor pe bază de apă;
  • stabilirea de parteneriate cu diverse instituţii medicale din capitală și alte raioane din ţară, ca beneficiarii să se poată adresa specialiștilor, care lucrează în imediata vecinătate.

Mai multă informaţie puteţi primi la următoarele numere de telefoane: 022 28 88 61 sau 022 28 88 63. Persoane de contact: Natalia Esmanciuc și Veaceslav Mulear.

  • Natalia Esmanciuc Asistentă Programul Sănătatea LGBT
  • Veaceslav Mulear Coordonator de Program Sănătatea LGBT

A început să lucreze la centrul GENDERDOK-M în 1998. De mai mulți ani, a coordonat activitatea de voluntariat în cadrul organizației, în timp ce lucra în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova. În 2001, a transferat în centrul GENDERDOK-M o funcție permanentă de asistent administrativ: sa angajat în formarea bibliotecii centrului și a lucrat cu beneficiarii. În 2006, a fost numită Coordonator al Programului Regional, în cadrul căruia a dezvoltat mișcarea LGBT și relațiile cu alte organizații din diferite regiuni ale țării. În 2008 a devenit coordonator al Programului de Dezvoltare a Capacității Organizației, unde a susținut evenimente, seminarii și training-uri pentru comunitatea LGBT, precum și specialiști în diverse domenii, atât în ​​Moldova, cât și în alte țări din CSI și Georgia. În 2011 el a condus programul de sănătate și bunăstarea socială a comunității LGBT: seminarii și training-uri pentru studenții din diferite universități și experți în diferite domenii pe tema „Aspecte cheie de orientare sexuală și identitate de gen“, pentru a dezvolta grup de auto-ajutor pentru părinții LGBT au monitorizat mass-media din Republica Moldova. În 2014, a coordonat activitatea centrului comunitar. Începând cu anul 2015, a fost asistent la proiect în cadrul Programului de sănătate a LGBT.

natalia.esmanciuc@gdm.md

373/ 22 28 88 61

Activează în organizaţia din anul 2007, înainte de aceasta, timp de cinci ani, a fost voluntar a centrului. Și-a început cariera profesională, în organizaţie, ca asistent în Programul de Sănătate și Asistenţă Socială LGBT. În 2011 a fost promovat în postul de coordonator al evenimentelor de sănătate, în cadrul aceluiași program. Începând cu 2014 a preluat postul de coordonator al programului de sănătate LGBT. În cadrul programului, este responsabil de prezentarea Centrului de Informaţii GENDERDOC-M și de promovarea intereselor și drepturilor LGBT și CSM în Consiliul Naţional de Coordonare a TB și SIDA. Este coordonatorul lucrărilor de outreach, organizează seminare și training-uri cu privire la sănătatea sexuală pentru comunitatea LGBT și MSM, prestează servicii de consiliere și testare voluntară HIV pentru bărbaţii gay şi MSM, dezvoltă reţeaua regională de profesioniști din domeniul sănătăţii .

În 2011, a fost distins cu diplomă de onoare "Pentru merite deosebite și implicarea în răspunsul naţional la HIV/SIDA pentru anul 2011" și cu statueta "Panglica Roșie", de către Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, în colaborare cu campania UNAIDS Moldova «Mondiala Anti-SIDA» în Republica Moldova și reţeaua "Y - PEER Moldova» .

veaceslav.mulear@gdm.md

/373/ 22 28 88 61