GENDERDOC-M

Voluntarii GENDERDOC-M au învățat să scrie proiecte

Voluntarii GENDERDOC-M au învățat să scrie proiecte, să organizeze evenimente publice, să se apere de homofobie și să se integreze armonios în societatea din care fac parte. Instruirile, care au durat două zile, au avut loc în cadrul întrunirii anuale a voluntarilor, la care au putut participa toți voluntarii activi ai organizației.

Întrunirile anuale sunt un fel de compilație între odihnă la o pensiune în afară orașului și instruiri pe teme utile, explică Galia Murzin, coordonatoarea grupului de voluntari GENDERDOC-M:  „Pe parcursul anului întrebăm voluntarii care sunt temele pe care ar vrea să le abordăm, lucrurile noi pe care ar vrea să le învețe și, în funcție de solicitări, facem un program interesant și util pentru toată lumea”.

La sesiunile coordonate de Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT, participanții au învățat cum funcționează un ONG: „Deseori, din cauza că voluntarii nu înțeleg cum funcționează un ONG, ei  cer de la organizație lucruri pe care aceasta nu le poate oferi.  Le-am explicat că este important să se țină cont de  planul strategic al organizației, proiectele care se implementează la moment. Altfel propunerile interesante nu pot fi realizate pentru care nu au fost planificați bani pentru ele”.

În aceeași ordine de idei Artiom Zavadovschi, Coordonator de Program Dezvoltarea Comunității LGBT, a instruit participanții în scrierea proiectelor pentru abținerea granturilor mici.

„Am vorbit despre structura proiectelor, de unde pornește ideea unui proiect și am învățat să formulăm scopul, obiecivele proiectului, să descriem corect rezultatele pe care vrem să le obținem și cum ar putea fi măsurate. Granturile mici pot oferi multe oportunități și sunt un început bun. Nu e vorba de o știință, care necesită studii speciale. Sunt accesibile oricui”, a explicat Zavadovschi.

Angajatul GENDERDOC-M a oferit participanților informații despre cei mai importanți donatori de granturi mici, printre care sunt ambasadele, organizațiile internaționale și câteva organizații care oferă sub-granturi: „Chiar dacă e vorba de sume mici, aceste granturi pot acoperi cheltuielile pentru pași mici care, în perspectivă, pot schimba lucruri importante în societate. E important să învățăm să privim lucrurile strategic, să vedem problema per ansamblu și să identificăm pașii care trebuie făcuți în direcția respectivă”, a adăugat Zavadovschi.

O parte importantă a sesiunilor a fost dedicată comunicării cu persoanele homofobe: când are rost și când nu are rost să intri în discuție cu un homofob; cum poate fi evitat atacul unui homofob și cum trebuie să acționăm dacă totuși am fost atăcați.

„Problema e la fel de actuală. Sunt oameni foarte agresivi, cazuri de atac foarte dese. Recent, coordonatoarea de voluntari GENDERDOC-M și un voluntar au suferit de un atac homofob”, a spus Angelica Frolov. Cred că în al doilea caz, persoana nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni atacul. Eu nici într-un caz nu vreau să spun că poartă o vină pentru atac, dar consider că putea fi prevenit atacul. De multe ori când are de suferit demnitatea și orgoliul nostru, intrăm în jocul agresorului și nu este bine. Trebuie să înveți să înțelegi că asta nu este despre tine, despre orgoliul tău. Este un joc, în care tu intri, dacă răspunzi la provocare. Este mai bine dacă eviți provocările de acest gen. Până la urmă, scopul atacatorului este să te provoace, ca să aibă un motiv să te atace”, a explicat Frolov.

În ultima parte a evenimentului Galia Murzin a implicat participanții într-o discuție în formă de teatru-foum, o formă de teatru în care se pot implica activ spectatorii și care dă posibilitatea la interacţiune și dezbatere:

„Fiecare participant a povestit despre situațiile în care a fost deprimat, apoi voluntarii au fost divizați în grupuri și au ales istoria pe care au vrut să o redea prin spectacol. Ceilalți care erau spectatori, puteau spune stop în orice moment și puteau ieși în „scenă” în locul unuia dintre personajele secundare. La final am discutat fiecare situație jucăta în spectacole. Scopul a fost să găsim împreună soluții optime pentru provocările cu care se confruntă zilnic membrii comunității LGBT și să învățăm să trăim armonios în societate din care facem parte”, a explicat Galia Murzin.

Centrul GENDERDOC-M  are peste 70 de voluntari, dintre care activi – aproximativ 20 de persoane, care se schimbă periodic în funcție de timpul liber de care dispun.

Doina IPATII

Foto: IONEL

Close Menu