20.06.2020
Moldova, Pride

Victoria Colesnic: „Provocările de sănătate mintală nu sunt o rușine”

O discuție despre sănătatea mintală, posibilitățile de intervenție și destigmatizare a avut loc în cadrul Pride Park-ului din acest an. Invitatele discuției au fost autoarele podcastului „Sunt Bine Podcast” .

„Sunt Bine” este un podcast despre sănătate mintală, semnat de Victoria Colesnic și Natalia Sergheev. Pentru podcast, autoarele descoperă povești adevărate despre oameni, care-și împărtășesc momentele vulnerabile prin care au trecut.

Jurnalistele, care lucrează și la postul de radio Europa Liberă, au explicat necesitatea unui podcast despre sănătatea mintală prin nevoia oamenilor de a-și împărtăși emoțiile sau experiențele traumatice prin care trec, indiferent de tema abordată într-un reportaj radiofonic.

„În majoritatea reportajelor persoanele cu care discutam ajungeau să vorbească despre anxietate sau traumele psihologice prin care au trecut. De exemplu, când am făcut portretul unui felcer de ambulanță, am ajuns să discutăm despre burnout ( sindromul epuizării profesionale). Andrei Colioglo ( băiatul care a făcut coming out în Găgăuzia) ne-a povestit că a trecut prin provocări legate de sănătate mintală din cauza billungului căruia a fost supus în anii de școală. Sănătatea mintală a devenit subiectul care apărea constant în reportajele noastre, pe parcursul anilor. Oamenii povesteau despre emoțiile prin care trec în emisie sau în afara emisiei. Asta m-a făcut să înțeleg că este un subiect important”, a mărturisit Victoria.

„Podcastul mi se pare cea mai potrivită formă de a discuta la acest subiect pentru că sunetul, vocea redau bine emoțiile oamenilor și, totodată, nu le punem o cameră video în față și atunci le este mult mai ușor să vorbească pe aceste teme”, a explicat Victoria. 

În podcasturile de pe Sunt Bine Podcast, jurnalistele au reușit să povestească experiențele complicate, din punct de vedere psihologic, prin care au trecut inclusiv persoane cunoscute de către public. Arătând oameni activi din punct de vedere profesional și social, care trec prin situații complicate, demonstrează că provocările de sănătate mintală nu sunt o rușine, ele sunt comune oamenilor, indiferent de statutul lor social, la fel ca și cele somatice.  Unul dintre podcasturi a fost despre povestea unei jurnaliste cunoscute din Republica Moldova.

„Polina, care este o mamă tânără de 30 de ani, după cum afirma chiar ea, este o femeie puternică și independentă. I se părea imposibil să aibă depresie post-natală, dar a fost „pocnită”, ca să folosesc verbul ei, de această depresie, despre care nu știa prea multe și era într-o nebuloasă completă”, a povestit Natalia.

Pentru realizarea podcasturilor, autoarele vorbesc și cu familiile eroilor și găsesc împreună cu ei soluții pentru problemele abordate. Astfel, mai multă lume care trece prin probleme similare, ar putea urma pașii și recomandările specialiștilor și eroilor acestor subiecte.

„Polina a înțeles că trebuie să meargă la un terapeut pentru că rădăcinile acestei depresii erau adânc în familie și în copilărie”, a explicat Natalia.

Scopul acestor podcast-uri, precum explică jurnalistele, este de a destigmatiza tema sănătății mintale, a provoca oamenii să vorbească deschis despre problemele lor și să apeleze la ajutor profesionist.

„Deseori, când vii la o rudă sau la un prieten și le mărturisești că ești în depresie, oamenii încearcă să te liniștească, dar îți pot agrava starea, spunând că o să treacă, ori că ai prea mult timp liber. Dacă nu știi să duci un dialog cu o persoană în depresie, ceea ce este firesc pentru că nu ești profesionist, e suficient să o asculți, fără să o judeci și s-o direcționezi către un specialist în domeniu. Nu este nevoie să dai instrucțiuni. O poți îmbrățișa cu multă iubire, pentru ca să aibă de unde își lua resursele”, au explicat autoarele podcastului.

În opinia lor, provocările de sănătate mintală devin mai puțin stigmatizante odată cu apariția Centrelor de Sănătate Mintală în toate raioanele din țară. Odată cu deschiderea lor se micșorează distanța dintre specialist și beneficiar.

„Mai este discriminare împotriva persoanelor cu provocăru de sănătate mintală, dar sperăm că podcastul nostru va pune umărul la eradicarea acestei discriminări”, a spus Natalia.

 

Doina IPATII

Puteți urmări discuția accesând acest LINK: https://www.facebook.com/watch/live/?v=965215177232621&ref=watch_permalink

Previous Următorul