20.04.2018
International , Drepturile omului

Theresa May regretă profund legile ”anti-gay”

Prim-ministra Marii Britanii, Theresa May, a spus că ”regretă profund” legile împotriva persoanelor homosexuale, o moștenire istorică a Marii Britanii, care continuă să funcționeze și în zilele noastre în Comunitatea Națiunilor (the Commonwealth). Această declarație a fost făcută la întâlnirea anuală a liderilor celor 53 de state din Comunitate, care a avut loc la Londra.

Theresa May a încurajat națiunile din cadrul Comunității să lase în urmă legislația din era colonială, care continuă să trateze cele peste 100 de milioane de persoane lesbiene, homosexuale, bisexuale și trans din aceste state, ca fiind criminale.

”Nimeni nu trebuie să fie persecutat sau discriminat pentru ceea ce este sau pentru ceea ce iubește”, a declarat Theresa May.

Relațiile între persoanele de același sex sunt în continuare ilegale în 36 de state din Comunitatea Națiunilor, iar în 9 dintre acestea pedepsesc cu închisoare pe viață persoanele LGBT.

Prim-ministra britanică a mai spus că este conștientă de faptul că legile respective au fost de cele mai multe ori impuse de Marea Britanie, ca țară colonizatoare, și că acestea au fost o greșeală atunci, și sunt o greșeală acum. Ea a mai adăugat că, în calitatea sa de Prim-ministră a Regatului Unit, regretă profund faptul că aceste legi au fost introduse, dar și moștenirea discriminării, violenței și chiar a morții, pe care au lăsat-o și care persistă și azi.

Sursa: The Guardian

Foto: Sky News

Previous Următorul