07.03.2016
Moldova, Societate

Sexismul ne fură șansele!

Femeile din Republica Moldova sunt angajate în câmpul muncii mai puțin decât bărbații (37,4% contra 42,1%) și, statistic, au salarii cu 12,4% mai mici. Totodată, 57% din conducători în Republica Moldova sunt bărbați. Însă, dacă vorbim despre întreprinderile mari, cu peste 100 de salariați, atunci bărbați sunt 82% și doar 18% sunt femei. La fel, dacă bărbații sunt victime ale violenței în familie în proporție de 7%, atunci femeile sunt victime în proporție de 40%, astea fiind doar cazurile care ajung la poliție. Datele statistice au fost evidențiate astăzi, în ajunul zilei de 8 martie, de către Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, nemulțimiți de atitudinile distriminatorii față de femei și avantajele de care se bucură bărbații, doar pentru că sunt bărbați.

„Sexismul se referă la atitudini, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți , tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, locul femeii este la bucătărie etc. Într-o societate patriarhală cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste”, a explicat sexismul Polina Ceastuhina în cadrul unei conferințe de presă.

Alți reprezentanți ai grupului de inițiative feministe au adus și exemple în acest sens. Victoria Apostol a menționat că în vara acestui an, candidatul PL la funcția de primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă, și-a atacat contracandidatul său în turul doi, socialista Zinaida Greceanîi, spunând că aceasta trebuie să meargă să crească nepoți. La fel, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, ar fi spus despre Maia Sandu că „a ajuns la 40 de ani și nu are familie”, deci trebuie să meargă să și-o facă.

„Bărbații celibatari nu sunt niciodată trimiși acasă să se însoare. Avem o situație similară, dar atitudini diferite”, a spus Victoria Apostol.

La rândul său, activistul Oleg Brega, s-a arătat nedumerit de ce lumea râde atunci când unui politician i se spune „Ludmila Feodorovna”. „S-a făcut haz de incidentul cu politicianul liberal care a fost bătut la un protest, după care lumea a început să-l numească „Iuda”, iar apoi cuiva i-a dat în gând să-l poreclească „Liuda”. Și-a început să chicotească și să se hlizească toată lumea și n-am înțeles ce de. Iuda-i clar, a fost un personaj care a trădat. E cumva conotația istorică, biblică. Se înțelege că e un politician care a trădat așteptările. Dar de ce râde lumea când i se zice „Liuda”? Pentru că-i nume de femeie?! Și ce-i de râs dacă un bărbat este numit cu nume de femeie?! Ei bine, asta trădează atitudinea sexistă a întregii societăți și râd de această glumă chiar și femei”, a spus Brega.

Pentru a atrage atenția la atitudinile discriminatorii față de femei, a condamna sexismul și a promova egalitatea de șanse, Grupul de Inițiative Feministe din Moldova va organiza mâine, 8 martie, de Ziua Internațională a femeilor, cel de-al doilea marș feminist, intitulat „Sexismul ne fură șansele”. Participanții se vor deplasa în coloană pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală din scuarul Magazinului Universal Central (UNIC) până în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Evenimentul va începe la ora 12:00. Totodată, deseară, cu înecepere de la ora 19:00, la Teatrul Spălătorie, va avea loc o discuţie publică cu tema „Identitate, Corp, Activism”.

Sursă: realitatea.md

Previous Următorul