17.01.2014
Moldova, Societate

Protest la Ambasada Rusiei

Anul  curent Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat un șir de legi cu caracter homofob în urma cărora situația legată de drepturile cetățenilor LGBT din Rusia s-a agravat foarte mult. Astăzi deja nu mai constituie o raritate faptul de urmărire a persoanelor de orientare homosexuală, asupra cărora organizează adevărate vânători organizațiile profasciste. Respectivele persoane sunt atacate, de ele-și bat joc, sunt snopite în bătăi și chiar omorâte doar pentru faptul că sunt gay, lesbiene sau transgenderi. Sunt cunoscute cazuri de suicid a minorilor – gay și lesbiene care n-au mai putut suporta presiunea psihologică și agresiunea din partea semenilor lor și celor maturi. Iată de ce întreaga lume civilizată s-a ridicat împotriva legilor care ațâță dispozițiile homofobe în Rusia.

Cetățeni cu atitudini civice din mai multe state ale lumii sunt îngrijorați de situația comunității LGBT din Rusia și deja pe parcursul a mai multor luni la rând organizează acțiuni de protest în preajma ambasadelor acestei țări. Nu face excepție din respectivul șir de state nici Republica Moldova. La 6 septembrie, orele 13.00, în fața edificiului ambasadei Federației Ruse din Chișinău, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale „Amnesty International”, „GENDERDOC-M”, „Hyde Park” și Coaliția nediscriminare au desfășurat o acțiune de protest, cerând abrogarea legilor cu caracter homofob. Apărătorii drepturilor omului sunt convinși  că aceste legi încalcă drepturile omului și încurajează oamenii să comită acțiuni infracționale, iar pe tinerii homosexuali îi provoacă spre suicid.

Directorul executiv al organizației „Amnesty International” Cristina Pereteatcu a declarat corespondenților de la mai multe surse mass-media veniți și ei la locul organizării acțiunii că „Legea cu privire la interdicția propagandei relațiilor sexuale netradiționale” e îndreptată împotriva oamenilor. „În schimb noi facem apel către funcționarii ruși să facă legi pentru folosul poporului, și nu împotriva lui, legile nu trebuie să promoveze și să încurajeze violența”.

Apărătorii drepturilor omului susțin că dețin date cu privire la faptul că legea adoptată a devenit o cauză a decesului câtorva tineri ruși, ale căror fotografii le-au adus cu ei la protest. În afară de asta, ei insistă pe ideea că discuțiile cu copiii privind orientarea homosexuală nu numai că e posibil, dar mai e și necesar, pentru ca adolescenții să nu nutrească ură față de alții care se deosebesc de ei doar prin ceea că manifestă sentimente de dragoste nu față de reprezentanții sexului opus, ci ai propriului sex, iar adolescenții de orientare homosexuală urmează a fi convinși că ei nu trebuie să comită acte de sinucidere.

„Respectivele legi sunt periculoase prin faptul că dezleagă mâinile infractorilor care, făcând uz de retorica homofobă, își descarcă ura și violența asupra persoanelor din comunitatea LGBT. Homosexualii și transgenderii din Rusia se află într-o situație disperată, unii dintre ei își pun capăt zilelor . În fotografiile expuse aici se pot vedea rezultatele homofobiei, înălțată în rang de politică de stat. Pentru toate aceste crime trebuie să poarte răspunderea deputații Dumei de Stat care au votat corespunzătoarele legi absurde”, susține coordonatorul programului „Lobby și advocacy” din cadrul Centrului de Informații „GENDERDOC-M” Angelica Frolova.

Il Ias
Fotografii din arhiva „GENDERDOC-M”

Previous Următorul