17.05.2017
Moldova, Pride

Pride-ul de la Chișinău a început cu dreptul - un oficial a făcut coming-out public

Ceremonia de deschidere a Festivalul Comunității LGBT „Moldova Pride” a adunat zeci de oameni în curtea Centrului de Informații GENDERDOC-M. Reprezentanți a trei ambasade, susținători și prieteni ai grupului LGBT, precum și jurnaliști au venit să celebreze solemn deschiderea celei de-a XVI-a ediție a festivalului.

După arborarea tradițională a drapelului „Moldova Pride”, organizatorii au chemat societatea la toleranță, înțelegere și dragoste:

„Este o campanie în care vrem să spunem că nu ne este frică. Nu vrem să simțim ori să provocăm frica cuiva. Vrem să trăim într-o societate în care nu sunt frici, agresiune, ură, dar înțelegerea a faptului că fiecare om trebuie să aibă drepturi egale, că dragostea este o valoare și că diversitatea societății este bogăția noastră, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului GENDERDOC-M.

Polina Ceastuhina, noua președintă a organizației, și-a exprimat speranța că săptămâna Pride-ului va ajuta persoanele care se mai simt marginalizate să conștintizeze că fiecare om merită o viață demnă fără discriminare, fără hărțuire sau violență: „Eu sper ca această saptămână să încurajeze și persoanele din afara comunității să-și înfrunte fricile și să și le transforme în solidaritate. Acele persoane care încă mai găzduiesc dubii, neînțelegeri, poate chiar dispreț, sper ca această săptămână să-i ajute să realizeze faptul că ura și frica nu au loc într-o inimă de om”.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit, prezent la eveniment pentru a treia oară, a declarat că o societate care nu își protejează minoritățile este una slabă și unica posibilitate de a o consolida este prin asigurarea tuturor cetățenilor că sunt protejați în egală măsură de către Guvern: „Eu sper că poate nu în acest an, poate în anul viitor, curând, va dispărea intoleranța, ura. Cred că toți sunteți foarte curajoși că participați la marș. Este foarte important de a-i arăta societății că existați, că sunteți oamei normali, cetățeni care au drepturi, meritați respect de la societate, de la guvernare. Noi sprijinim această tentativă de a îmbunătăți condițiile în care trăim aici în Republica Moldova și peste tot”, a declarat Ambasadorul.

E.S. Ambasadoarea Suediei la Chisinău, Signe Burgstaller a asigurat comunitatea LGBT că există mulți prieteni care îi susțin și că va fi alături de comunitate atât la marșul de solidaritate, cât și în următoarele proiecte inițiate de comunitate: „Munca nu vă este ușoară, însă sunteți lideri către o societate mai tolerantă și mai incluzivă, în care nimeni nu trebuie să trăiască cu frică. „Eu și colegii mei de la Ambasada Suediei așteptăm cu nerăbdare să participăm la marșul de duminică pentru  a ne exprima solidaritatea cu comunitatea LGBT din Moldova și sperăm că mulți ni se vor alătura.(...) Personal cred că fiecare persoană ar trebui să se bucure de respect și demnitate în măsură egală. Și este important să ne exprimăm solidaritatea cu acele persoane care nu se pot bucura pe deplin de respectul și sprijinul întregii societăți”, a conchis Ambasadoarea.

Roy Hans, consilier pe domeniul economic la Oficiul Ambasadei Țărilor de Jos la Chișinău a avut o apariție absolut spectaculoasă, atât datorită discursului emoționant despre familie și dragoste, cât și prin cravata curcubeu și comming out-ul public: „Este atât de important să avem organizații ca GENDERDOC-M pentru că acestea vă pot oferi un spațiu sigur cu sprijin și oportunitatea de a întâlni persoane care împărtășesc aceeași viziune. Apoi puteți crea propria famile, unde puteti fi cine vreți să fiți, nu cine trebuie să fiți, cu dragoste, fără frică. Sunt aici ca prieten și ca membru al famiiei tale, aștept cu nerăbdare toate evenimentele din această săptămână și mă voi alătura cu mândrie pentru marșul de duminică. Dar cel mai important este că voi fi alături de DVS în celelalte 51 de săptămâni ale anului, deoarece Olanda susține drepturile omului pentru toți”, a declarat Roy Hans.

Oficialii au declarat că atât ei, cât și alți reprezentanți ai ambasadelor vor participa la marșul de solidaritate de la finele săptămânii curente, dar și la alte evenimente social-culturale organizate în cadrul festivalului în perioada 16-21 mai.

Doina IPATI
Foto: AVRORA

Previous Următorul