13.09.2018
Moldova, #Subogheal

Precum și 44 de ani în urmă, ele continuă să trăiască #subogheal.

Valentina are 66 de ani. Elena - 60. Femeile s-au cunoscut în Parcul Valea Trandafirilor în 1974. Atunci parcul se numea „Lenin”. Valentina era proaspătă căsătorită. Elena, în vacanță înainte de ultimul an de școală.

„Dragoste de la prima vedere”, așa se descrie în cărți și filme ceea ce au simțit cele două femei cu 44 de ani în urmă. În Uniunea Sovietică, însă, relațiile homosexuale se pedepseau prin lege, de aceea au trebuit să-și ascundă relația după paravanul „cea mai bună prietenă”.

Când soțul Valentinei a decedat, ea și-a promis că nu va mai pierde nicio clipă din zilele pe care putea, în sfârșit, să le petreacă alături de Elena, care a așteptat-o toată viața.

Chiar dacă homosexualitatea a fost decriminalizată, Valentina și Elena nu se simt în siguranță. Ele continuă să trăiască #subogheal, așa cum au făcut patru decenii la rând, sperând că va veni o zi când iubirea lor nu va mai șoca pe nimeni.

Cu cât înaintează în vârstă, însă, spațiul pe care societatea îl lasă pentru Valentina și Elena, dar și pentru orice alt cuplu de același sex ajuns la bătrânețe, devine tot mai îngust.

 

Previous Următorul