Poezie queer : atelier : discuție cu Vlad Levente Viski

Centrul de Informații GENDERDOC-M vă invită la o serată de poezie queer, atelier și dicuție cu Vlad Levente Viski, activist queer, publicist și poet din România. Vlad are studii în științe politice de la California State University Los Angeles, Tel Aviv University și Hong Kong University. A făcut Masterat la Central European University din Budapesta cu o disertație pe tema mișcării gay din România după 2001. Este om de stângă. 

20:00 – 20:45 Discuția „O armata de generali fără soldați în spate. Istoria mișcării LGBT în România după 2001”

Homosexualitatea a fost decriminalizată în România în anul 2001, după o intensă bătălie legală în anii 90, care a afectat numeroase persoane. În 1993, Marian Mutașcu se sinucidea după o condamnare pentru homosexualitate, iar în 1996 Mariana Cetiner era declarată de Amnesty International primul prizonier de constiință din lume pe baza orientării sexuale. După 2001, totuși, mișcarea LGBT din România a avut o traiectorie oarecum inegală, care merită analizată. Argumentul principal este că mișcarea LGBT din Romania s-a format pe trei piloni: unul legal-juridic, unul axat pe prevenția HIV/SIDA și unul care a incercat să definească și să creioneze o identitate gay. Mai mult, mișcarea LGBT din România a urmărit două mari modele, unul pe care-l numesc „european”, de sus în jos, al carui scop este crearea unui spațiu juridic favorabil pentru indivizii LGBT, și un al doilea model, „american” (grassroots), de jos in sus, care a încercat să consolideze o comunitate de persoane LGBT. Discuția se va centra pe strategiile adoptate de activiști în relația lor cu statul român și cu alți factori de decizie, rolul europenizării și al ambasadelor în avansarea drepturilor LGBT (uneori redefinirea elementului național în funcție de Europa), reactia din partea statului român, principalele dezbateri și rupturi în cadrul mișcării activiste LGBT, rolul vizibilității publice și al marșurilor gay, precum și initiativele care au încercat să construiască o comunitate.

21:00 – 22:00 Recital de poezie queer și atelier de poezie queer

Participanții și participantele vor fi incurajați și incurajate să participe la crearea pe loc a unui poem queer prin sugerarea unor versuri care se vor succeda. Astfel, fiecare persoană va contribui, iar cei și cele care vor urma, vor trebui să continue linia poemului în functie de ante-vorbitori și ante-vorbitoare. 

09/10/15 / 20:00 - 22:00

Locație: Spălătorie, str. Eminescu, 72

Intrarea liberă

Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Coming Out 2015.

09.10.2015 - 20:00
Calendarul evenimentelor