GENDERDOC-M

Plus șase cartiere de libertate pentru comunitatea LGBT

Plus șase cartiere de libertate pentru comunitatea LGBT

Pentru prima data în istoria Republicii Moldova, comunitatea LGBT și prietenii acesteia s-au bucurat pe deplin de libertatea întrunirilor. Participanții la Marșul de solidaritate „FărăFrică de Iubire” au parcurs tot traseul aprobat preventiv de Primăria orașului Chișinău, adică 11 cartiere.

  „Astăzi este o zi foarte importantă pentru GENDERDOC-M și pentru toată comunitatea LGBT din Republica Moldova. Suntem recunoscători fiecărui participant care s-a alăturat acestui marș. Am parcurs traseul în siguranță, fapt pentru care mulțumim mult poliției din Republica Moldova. Ne-am simțit liberi și în siguranță la marș”, a declarat Angelica Frolov, coordonatoarea programuli Lobby și Advocacy a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Șeful Direcției Generale Securitate Publică (DGSP)a IGP, Marin Maxian a declarat că poliția a acționat în conformitate cu legislația în vigoare: „Țin să informez că  poliția nu este în drept să admită discriminare în bază de religie, sex, ori decizii și viziuni politice. De aceea activitatea poliției a fost în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv s-au luat toate măsurile de rigoare pentru a nu admite încălcarea normelor juridice, pentru că toți cetățenii sunt egali în fața legii”.

„De azi înainte noi știm că se poate. Drepturile noastre pot fi protejate, ne putem bucura de dreptul la libertatea întrunirilor. Cred că este o sărbătoare mare pentru noi. E o victorie comună”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de informații GENDERDOC-M.

Organizatorii evenimentului i-au felicitați pe toți cei care au venit la marș pentru prima dată. Potrivit lor, în acest an au participat mai mulți oameni din comunitatea LGBT. Dar, ca și în anii precedenți, pe lângă cetățenii moldoveni, la marș au venit oaspeți de peste hotarele țării, reprezentanți ai ambasadelor și persoane publice.

„Am venit din Washington DC, USA la o conferință despre persoanele transgender și drepturile omului. Pentru că eram aici, nu puteam omite un eveniment ca acesta. E foarte important pentru mine să fiu aici. E primul meu Pride la care este atât de multă poliție și asta mă intimidează un pic, dar în același timp este foarte multă lume în tricouri pe care scrie „Fără Frică”, așa că mă gândesc doar la faptul că e important să fiu aici. Marșurile de genul acesta arată că noi existăm, că suntem o comunitate puternică. Am fost oprimați prea mult timp. E timpul să se pună punct acestor represiuni. E timpul ca lumea să înceapă să ne respecte drepturile și demnitatea.”, a declarat una dintre participante.

Participanții au venit la marș cu inimi de diferite dimensiuni și culori, care simbolizează iubirea- valoare comună pentru toți oamenii, indiferent de naționalitate, religie sau orientare sexuală. Cele mai multe inimi aduse la mars, au fost oferite de organizatori la un alt eveiment din cadrul Pride-ului. Unii participanți, însă, au venit cu jucării de pluș sau inimi cusute manual:

„Nu puteam veni la eveniment fără o inimă, așa că am confecționat una acasă. Cred că mesajul promovat în acest an în campania „Fără frică de Iubire” este unul foarte important, așa că am venit să-mi demonstrez sprijinul,  a spus Natalia din Germania.

Doi ani la rând, participanții la marș erau blocați la jumătate de cale și nu li se permitea să meargă mai departe de strada Vasile Alecsandri, adică 5 cartiere. În acest an, la intersecția străzilor Alecsandri cu București participanții au ridicat inimile aduse la marș în semn de victorie: „De obicei ne evacuau  pentru că contramanifestanții nu ne lăsau să trecem mai departe, iar azi am parcurs în siguranță peste 3 km și am ajuns la destinație. E cel mai lung marș din istoria LGBT din Republica Moldova”, a declarat Danilova

Chiar dacă participanții la marș nu au simțit vreun pericol, Maxian a declarat că au fost persoane care au încercat să împiedice desfășurarea evenimentului. Trei dintre ele au fost reținute și documentate de către poliție. Întrebat dacă succesul marșului din anul curent se datorează numărului mai mic a contramanifestanților agresivi sau a mobilizării mai bune a poliției, șeful DGSP a declarat : „Bineînțeles că poliția și-a revizuit și activitatea și acțiunile în așa manieră ca principiul legalității să fie impus și asigurat în continuare de toți membrii comunității”.

Marșul de solidaritate cu persoanele din comunitatea LGBT „Fără Frică de Iubire” a fost organizat cu ocazia celei de-a XVII-a ediție a Moldova Pride. În cadrul festivalului Moldova Pride din acest an, vor fi organizate mai multe evenimente social-culturale în perioada 16-20 mai. Programul evenimentelor poate fi găsit pe pagina oficială a Centrului de Informații gdm.md sau pe pagina de facebook a organizației. Accesul la toate evenimentele din cadrul Pride-ului este gratuit.

Doina IPATII

Foto: tv8.md

Close Menu